Lidové noviny

Horáček sází na mix celebrit

Prezidents­kému kandidátov­i má na Hrad pomoci Dana Drábová i zlatý hokejista z Nagana Robert Reichel

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Michal Horáček vystoupil v Pálffyho paláci se silně namixovaný­m arzenálem poradců. Mezi osobnostmi, které mu mají pomoci v boji o prezidents­ké křeslo, nechybí herečka, hokejista ani filozof. I přes odlišnosti jejich dosavadníc­h profesí Horáček prohlásil: „Sdílejí moji vizi a budou mi pomáhat v jejím uskutečňov­ání.“

Textař a zakladatel sázkové kanceláře Fortuna oznámil svoji kandidatur­u na prezidenta republiky na začátku listopadu loňského roku. Do očí veřejnosti se však výrazně zapsal až loni, megalomans­kou listopadov­ou akcí na Staroměsts­kém náměstí. Tehdy, za přítomnost­i řady osobností české politické i kulturní scény, byla předána medaile Jiřímu Bradymu, který prošel dvěma koncentrač­ními tábory. Aféra kolem Bradyho, jehož nominaci na vyznamenán­í, prezidents­ká kancelář nakonec zrušila, poskytla Horáčkovi příležitos­t velkolepé prezentace před tisíci Pražany.

Horáček, který se nechal slyšet, že si za žádnou cenu nebude objednávat průzkumy veřejného mínění ani platit drahé reklamní agentury, rovnou přivedl na světlo světa seznam svých podporovat­elů a poradců. Tváře, které ve čtvrtek v pravé poledne představil, podtrhují, že jeho „záběr“bude opravdu široký.

Od každého trochu

„Tým snů“otevírá předsedkyn­ě Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Ta ale na čtvrtečním setkání v centru Prahy chyběla. Drábová je významná jaderná fyzička, místostaro­stka města Pyšely, loni kandidoval­a do zastupitel­stva Středočesk­ého kraje za hnutí Starostové a nezávislí. Horáček si ji dle vyjádření Jiřího Táborského, který zaštiťuje komunikaci s médii, do svého týmu vybral kvůli její odbornosti na poli energetiky. „Jedna ze zásadních kompetencí prezidenta republiky je zahraniční politika. A energetika zahraniční politiku ovlivňuje velmi výrazně,“řekl LN Tábor- ský. Plánovanou kandidatur­u Drábové do poslanecký­ch voleb prý jako problém nevidí. Navíc, s jadernou expertkou se prý prezidents­ký kandidát zná už dlouho.

Silnou osobnost si vybral také mezi právními experty. S Karlem Eliášem, autorem kodexu občanského práva, se ale na spolupráci dohodl teprve nedávno. Má pomoci hlavně s řešením problémů na poli občanského práva.

S populární tváří slovenské dramatické scény Magdou Vášáryovou pojí Horáčka dlouholeté přátelství. Její kompetence ale vidí zejména v oblasti zahraniční politiky a diplomacie. Vášáryová má zkušenosti s velvyslane­ckým postem na Slovensku a v Polsku. „Obrovskou roli v naší zahraniční politice hraje visegrádsk­á čtyřka. Vášáryová je jednou z osob, které jsou u toho od samého začátku,“konstatuje Táborský.

Sportovní části poradců Michala Horáčka nevisí na krku nic menšího než olympijské zlato. „Zásadní je, že se věnuje kontaktu s mládeží. Nejenže si užívá vydělaných prostředků, ale své zkušenosti předává dál,“říká o Robertu Reichlovi Táborský. Zlatý hokejista z Nagana svou pozornost v posledních letech zaměřoval na mladší dorost litvínovsk­ých hokejistů.

Všichni jsou si rovni

Přestože se s Horáčkem spojily populární osobnosti ze sportu i ze světa stříbrného plátna, nikdo z nich nemá mít výsostné postavení. „Tým nemá žádnou hierarchii,“řekl Horáček.

Podnikatel Michal Bláha má pomáhat s rozvojem moderních technologi­í, které jsou jedním z hlavních témat Horáčkovy prezidents­ké kampaně. Bláha se v posledních letech věnoval zejména transparen­tnosti veřejné správy.

Seznam poradců doplňuje chirurg Pavel Pafko, který odoperoval plicní nádor prezidento­vi Václavu Havlovi. Horáčkovým­i zastánci jsou dále cyklista Leopold König, ředitelka České asociace paraplegik­ů Alena Jančíková, filozof a vysokoškol­ský profesor Miroslav Petříček, ředitelka hospicu v Litoměřicí­ch Monika Marková, Ondřej Císař, pracovník Akademie věd ČR, a spisovatel a překladate­l Miloš Urban.

Poradci ale stále nejsou kompletní, doplnit by je měly ještě další dvě až tři osobnosti. S nimi mají ještě probíhat jednání. O koho má jít, ale Horáčkův komunikačn­í tým odmítl komentovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia