Lidové noviny

Druhá bitva o drážního regulátora

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Šéf úřadu, který má dohlížet na rovný přístup dopravců na dráhu, musí být nezávislý. Jeho jmenování přesto v uplynulých měsících brzdila politická neshoda. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nechtěl respektova­t kandidáta, kterého komise vybrala v otevřeném výběrovém řízení. Doporučil ministrovi dopravy Danu Ťokovi (za ANO), aby přišel s někým, na kom je politická dohoda.

Kvůli tomu se celý proces opakoval. Posun to nepřineslo. Ťok ponese na jednání vlády stejné jméno – komise, složená ze zástupců ministerst­ev dopravy, vnitra a průmyslu, znovu vybrala Pav- la Kodyma, bývalého šéfa Drážního úřadu. „Byl vybrán jako nejvhodněj­ší. Navrhnu proto vládě příští středu ke jmenování tohoto kandidáta,“potvrzuje Ťok výběr šéfa dopravního regulátora.

Nový Úřad pro přístup k dopravní infrastruk­tuře má rozhodovat i o tom, koho a v jaké míře pustí na dotované tratě, podobně jako tomu bylo například na konci loňského roku na trase Praha–Brno, kam vstoupil RegioJet.

Nezávislos­t úřadu i transparen­tní výběr jeho předsedy požaduje Brusel. O to překvapivě­jší bylo, že když Ťok po prvním výběrovém řízení přinesl návrh na jmenování Kodyma, vláda ho odmítla. Chyběly hlasy sociálních demokratů. Tento scénář se sotva může opakovat. Jen těžko by vláda vysvětlila Evropské unii, která po Česku úřad dlouhodobě žádá, že kandidát dvakrát potvrzený výběrovým řízením zůstal stranou.

Zelená Zelenému

Do konkurzu se kromě Kodyma znovu přihlásil také bývalý ředi- tel Českých drah Dalibor Zelený. Z prvního vyšel se stejným počtem bodů jako Kodym. Kdyby Ťok navrhl právě Zeleného, pravděpodo­bně by prošel a šéf úřadu už by byl v lednu jmenován. Jenže Zelený, preferovan­ý ČSSD, se dodnes soudí s Českými drahami o sedmimilio­nový zlatý padák. U národního dopravce působil jen půl roku, přivedl ho tam ministr dopravy Zdeněk Žák z úřednické vlády.

Soud sice pravomocně rozhodl, že na milionové odchodné nemá Zelený nárok, věc ale bude řešit ještě Nejvyšší soud. K němu podal bývalý ředitel dovolání.

I proto by bylo jeho jmenování problemati­cké. V čele dopravního regulátora by měl rozhodovat i o sporech, ve kterých budou účastníky České dráhy. A těch nebude málo. Praha–Brno není jediná dotovaná trať, o kterou mají zájem i soukromí dopravci. České dráhy přitom konkurenci nevidí rády.

Regulátor by měl začít fungovat od prvního dubna. Jeho předsedu jmenuje vláda do funkce na šest let. Vedle předsedy bude mít nový úřad ještě dvacet až třicet úředníků. „Nový předseda musí co nejdříve projednat s ministerst­vem financí aministers­tvem vnitra systemizac­i služebních míst, předložit ji vládě, zajistit výběrová řízení a připravit celý úřad, aby mohl od dubna začít fungovat,“říká Ťok. I proto by vláda jmenování předsedy neměla odkládat.

Dvě výběrová řízení, stejné jméno. Ministr dopravy navrhne na předsedu drážního regulátora znovu Pavla Kodyma. Vláda by ho měla jmenovat příští týden.

Cenové války

Unie po Česku regulátora žádá vzhledem k sílící tendenci otevřít železnice po celé Evropě soukromým dopravcům. Regulátor má kromě případných sporů hlídat také ceny.

Zaměří se tak i na cenové války dopravců, které Česko zná zejména z trati mezi Prahou a Ostravou, kde kromě Českých drah jezdí také RegioJet nebo LeoExpress. Loni tady klesly ceny za jízdenku až na 79 korun pro dospělého. Podstřelov­ání cen se objevilo i na trase Praha–Košice.

Úřad dohlédne také na leteckou dopravu, spadnou pod něj tak i budoucí spory aerolinek a letišť.

Kontrolova­t bude rovněž systém celoevrops­kého mýta. Po zavedení „jednotné dálniční známky“pro celou Evropu volá především Německo.

 ?? By se měl zabývat i cenovými válkami na trase Praha–Ostrava FOTO ARCHIV MAFRA ?? Regulátor
By se měl zabývat i cenovými válkami na trase Praha–Ostrava FOTO ARCHIV MAFRA Regulátor

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia