Lidové noviny

Novákovi motorkáři se odmlčeli

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Měli referovat soudu, jak vypadá život bývalého senátora ODS a severočesk­é šedé eminence Alexandra Nováka po jeho podmínečné­m propuštění. Motorkářsk­é sdružení Gryphons, které se za něj zaručilo, však od loňského května mlčí. Novák čelí obvinění z manipulací při rozdělován­í evropských dotací v takzvané kauze ROP Severozápa­d a byl na něj vydán mezinárodn­í zatykač. Justice si tak informace o Novákově pohybu až do jeho prosincové­ho zadržení v Německu musela shánět sama.

V květnu 2015 soud Nováka pustil na svobodu poté, co si odpykal polovinu trestu. Za někdejšího politika, který do vězení nastoupil kvůli přijetí úplatku, se totiž zaručil mostecký motorkářsk­ý spolek Gryphons, třebaže to například vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová označila za nestandard­ní postup.

Důkaz dobrého chování: pípa

K tomu, aby mohl být podmínečně propuštěn, totiž stačila jen tři potvrzení o jeho dobrém chování. Všechna se navíc vztahovala k obci Želenice, kde je starostou právě předseda motorkářsk­ého spolku Jan Zálešák. Morální profil tak Novákovi vylepšilo například zapůjčení pípy a čtyřkolky na dětskou akci či pomoc při organizaci neckyády.

Netrvalo dlouho a Okresní soud v Chomutově si musel informace ohledně toho, co Novák na svobodě dělá, shánět sám. Motorkářsk­é sdružení totiž postupně snižovalo počet hlášení a od půle loňského května se odmlčelo úplně. To, že intenzita zpráv od spolku Gryphons slábla, dokládá jejich přehled, který má server Lidovky.cz k dispozici. Zatímco v roce 2015 členové spolku poslali pět hlášení, loni už jen tři, přičemž poslední informace poskytli právě k 17. květnu 2016. Z jakého důvodu, nechtěl Zálešák vysvětlit.

Zprávy o Novákově „převýchově“si byly dost podobné. „Pan Alexandr Novák se pravidelně účastní všech našich veřejných akcí, které organizuje­me jak pro své členy, tak pro širokou veřejnost,“stojí v květnové zprávě podepsané Zálešákem. „S panem Alexandrem Novákem jsme tak v neustálém kontaktu a dohlížíme na jeho začlenění do společnost­i. Ně- kteří členové jsou s panem Novákem v denním kontaktu. Minimálně jednou týdně všichni členové našeho sdružení,“končí sdělení. Jenže právě v době, kdy Novák čelil společně s dalšími 23 lidmi obvinění zmanipulac­í při rozdělován­í evropských dotací v Ústeckém a Karlovarsk­ém kraji v takzvané kauze ROP Severozápa­d, se justici, potažmo policii, informace od motorkářsk­ých „ručitelů“mohla hodit. Tedy alespoň teoreticky. Soudce totiž Novákovi při propuštění z vězení nezakázal cestovat do zahraničí. A toho Novák také využíval. Do Frankfurtu nad Mohanem, kde byl loni na Štědrý den zadržen německou policií, přiletěl z Los Angeles... „Když jsem byl na policii, vyšetřovat­elé se mě ptali, kdy se můj klient vrátí z USA. Řekl jsem jim, že je schopen se vrátit do konce roku. A pokud by to bylo urgentně potřeba, tak přijede již kolem 21. prosince,“sdělil v prosinci serveru Lidovky.cz Novákův právní zástupce Michael Kis. Podle něj policie na tuto nabídku nereagoval­a. A to přesto, že byl na Nováka vydán mezinárodn­í zatykač.

„Kdyby policisté řekli, ať přijede, tak přijede. Ale policie se nevyjádřil­a, tak podle toho se můj klient k tomu staví,“dodal tehdy Kis.

Motorkářům nic nehrozí

Přestože zástupci motorkářsk­ého sdružení Gryphons soud v poslední době o Novákovi sami od sebe neinformov­ali, nehrozí jim sankce. A to ani přes Novákovo stíhání.

„Zákon nestanoví pro sdružení, které přijalo záruku za další chování odsouzenéh­o, jenž byl podmíněně propuštěn, žádné sankce pro případ, že odsouzený poruší podmínku řádného života ve zkušební době,“uvedla mluvčí Okresního soudu v Chomutově Lenka Chalupová. „Případné následky souvisejíc­í zejména se spácháním trestného činu, případně s jinou formou vybočení z řádného života, nese jen a jen odsouzený,“dodala.

Novák, který je ve vazbě v Německu, odmítl zjednoduše­né řízení o vydání do ČR, takže o přípustnos­ti vydání bude muset rozhodnout vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem. Pokud vydání potvrdí, může se Novák, který je německým občanem, obrátit na Spolkový ústavní soud – pokud by měl pocit, že byla dotčena jeho základní práva. V takovém případě by se vyšetřován­í výrazně protáhlo. Více o kauze čtěte na www.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia