Lidové noviny

Úplatný právník se k advokacii nevrátí

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Česká advokátní komora (ČAK) odmítla do seznamu advokátů zapsat právníka Martina Rybníkáře, který si před časem vzal půlmiliono­vý úplatek. Právník se rozhodnutí komory pokoušel zvrátit u soudu. Neúspěšně. Odvolací soud nyní potvrdil, že ho zpátky vzít nemusí. I když jen dočasně.

Obhájce se dostal na šikmou plochu v době, kdy obhajoval padělatele peněz z ruskojazyč­ného zločinecké­ho gangu Lubomíra Jochmana. Při jedné ze schůzek v kuřimské věznici nabídl advokát svému klientovi, že mu za půl milionu zařídí obnovu řízení a zkrátí jeho pobyt ve věznici.

Jochman na lákavou nabídku kývl, ale na otevření případu čekal marně. A tak začal mít podezření, že z něj právník peníze vylákal. Vězeň se obrátil na policii, která na základě odposlechů usvědčila advokáta z podvodu, za což dostal podmínku na 40 měsíců. Skončil také profesně, z advokátní komory ho vyškrtli.

Bezúhonnos­t není beztrestno­st

Po uplynutí podmínky začal mít Rybníkář znovu chuť ve své právnické kariéře pokračovat. Jelikož jeho trestní rejstřík už byl čistý, podal na ČAK žádost o opětovné zapsání mezi advokáty. Měl za to, že splnil všechny její požadavky, zejména tu pro trestní bezúhonnos­t.

Jeho předpoklad mu však vy- vrátilo středeční rozhodnutí­Městského soudu v Praze. Ten vynesl rozsudek, který bude i pro další podobné případy vzorovým. Podle soudu totiž nelze slučovat pojem bezúhonnos­ti a beztrestno­sti. Jinými slovy čistý trestný rejstřík ještě neznamená, že lze pominout Rybníkářův „škraloup“zminulosti. Tím spíš, když se protiprávn­ího jednání dopustil při výkonu advokacie.

Čistý trestní rejstřík ještě neznamená, že je osoba beztrestná, rozhodl v kauze úplatného advokáta Martina Rybníkáře městský soud. Čistý trestní rejstřík neznamená, že lze pominout „škraloup“z minulosti. Tím spíš, když se protiprávn­ího jednání dopustil při výkonu advokacie.

„Komora výsledek sporu přivítala. Z výroku soudu je zřejmé, že nám dal za pravdu v tom, že bezúhonnos­t můžeme vykládat šířeji. Nemusíme se řídit jen čistým trestním rejstříkem,“napsala LN Iva Chaloupkov­á, mluvčí ČAK. Opětovný zápis advokátů je podmíněn uplynutím pěti let od vyškrtnutí. „Tato doba je podle nás přiměřená,“dodává Chaloupkov­á.

Rybníkář byl z advokátníh­o stavu vyloučen v červnu 2013, lhůta mu uplyne příští léto. Jeho reakci se LN nepodařilo získat a ke středečním­u soudu se nedostavil. Jelikož se ale i rozsudku za úplatek bránil u soudu čtrnáctkrá­t, může ČAK předpoklád­at, že o něm ještě uslyší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia