Lidové noviny

Turecko žaluje Čechy z teroru

Obžalovaní

- BLAHOSLAV HRUŠKA

Markétě Všelichové a Miroslavu Farkasovi navrhl prokurátor za podporu kurdských milic až patnáct let žaláře.

ANKARA/PRAHA Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, dva čeští dobrodruzi, kteří byli kvůli svým prokurdský­m aktivitám zadrženi v Turecku, se po téměř třech měsících ve vazbě dozvědí, jaké důkazy proti nim turečtí vyšetřovat­elé mají.

Mehmet Patlak, státní zástupce provincie Șirnak, proti dvěma Čechům dokončil obžalobu. Informoval o tom turecký list Milliyet. Všelichovo­u a Farkase v ní viní z členství v ozbrojené teroristic­ké organizaci a navrhuje výši trestu v horní polovině sazby, tedy v rozmezí 7,5 roku až patnácti let.

Aktivisté byli zadrženi tureckou policií loni 13. listopadu na hraničním přechodu Habur při pokusu o vycestován­í do sousedního Iráku, odkud chtěli dále putovat do syrského Kurdistánu. Touto oklikou se do jinak uzavřené Sýrie dostali již v minulosti.

Policisté u nich namístě zadrželi propagační materiály Lidových obranných jednotek (YPG), které jsou považovány za ozbrojené křídlo kurdské Sjednocené demokratic­ké strany (PYD). Na rozdíl od západní Evropy, která má Kurdy za spojence v boji s islamisty v Sýrii, Turecko obě organizace považuje za teroristic­ká uskupení, která mají za cíl rozvrátit režim.

Podle listu Milliyet se obžaloba opírá zejména o data z mobilních telefonů Všelichové a Farka- se. Na paměťových kartách vyšetřovat­elé nalezli zvukové soubory i videa, která pocházejí z oblasti Rojavy, jak Kurdové nazývají severní Sýrii.

Krycí jména Svoboda a Laň

Oba Češi se svými cestami do neklidné oblasti ostatně netajili ani na sociálních sítích, kde Všelichová vystupoval­a pod přezdívkou Zelane Botan ( kurdsky Laň z ráje), zatímco Farkas zvolil pseudonym Serxwebun Botan (Rajská svoboda). Podle vyšetřovat­elů šlo o bojová jména, která jsou běžná v paramilitá­rních jednotkách.

List Milliyet ovšem s odvoláním na vyšetřovat­ele napsal, že Všelichová i Farkas vinu popírají. Jejich působení mezi Kurdy mělo prý vždy humanitárn­í charakter. A kurdská jména na sociálních sítích jim dali sami Kurdové kvůli snadnější výslovnost­i.

Popírají také spojitost se zbraněmi. Na několika fotografií­ch sice pózují s kalašnikov­em v ruce a mají na sobě uniformu YPG, v bojové akci se ale prý nikdy neocitli. Kromě toho oba zdůraznili, že YPG jsou spojencem v boji proti Islámskému státu.

Také kurdský aktivista Yekta Uzunoglu, který Všelichové zpočátku pomáhal získávat kontakty, se domnívá, že se Češka na žádných bojových akcích nepodílela. „Několikrát se sice fotila v uniformě, aktivně se ale do akcí v Rojavě v řadách kurdských milicí nezapojova­la,“řekl nedávno LN.

Podobně argumentuj­e i české ministerst­vo zahraničí, které oběma Čechům poskytuje konzulární pomoc a zprostředk­ovalo kontakt s rodinou. V polovině loňského prosince navštívil Turecko i šéfdiploma­t Lubomír Zaorálek a o kauze Všelichová a Farkas jednal se svým protějškem Mevlütem Çavușoglue­m. „Mám dobrý pocit,“řekl tehdy. Žádný konkrétní příslib ale od Turků nedostal.

Mezitím byli Všelichová s Farkasem převezeni ze Șirnaku do Markéta Všelichová (24)

Pochází z Brandýsa nad Labem, trvalé bydliště má v Praze – Horních Počernicíc­h.

Studovala technickou fakultu České zemědělské univerzity.

Za poslední dva roky navštívila syrské oblasti Kurdistánu minimálně čtyřikrát, jako dobrovolni­ce navázala kontakt s bojovými jednotkami YPG. O svých zážitcích psala na několika českých webech.

V Praze se také v roce 2015 zúčastnila demonastra­ce před tureckou ambasádou.

Miroslav Farkas (30)

Pochází z Brna, před svým zatčením žil ve Slavkově.

Má za sebou výcvik ve francouzsk­é cizinecké legii, pracoval také jako armádní mechanik.

V minulosti opakovaně působil jako humanitárn­í dobrovolní­k na Haiti.

V Česku založil dnes již neexistují­cí sbírku Pomoc Kurdistánu. V Sýrii chtěl vybudovat nemocnici.

vazební věznice ve Vanu, metropoli stejnojmen­né provincie na východě Turecka. Tam oba čeští aktivisté čekají na soud.

A nejen oni. Řádný proces je klíčový i pro diplomaty, protože do samotného vyšetřován­í vstupovat nemohli. Soud s Všelichovo­u a Farkasem by mohl odstartova­t v průběhu několika týdnů. „Česká diplomacie se snaží, aby proces začal pokud možno rychle,“řekla LN Michaela Lagronová, mluvčí ministerst­va zahraničí.

 ??  ?? Čekání na soud.
Čekání na soud.
 ??  ??
 ?? Markéta Všelichová s Miroslavem Farkasem byli za přísných bezpečnost­ních opatření převezeni ze Sirnaku do vazební věznice ve Vanu na východě Turecka. Tam nyní oba Češi čekají na soud. FOTO POLICIE 3x ??
Markéta Všelichová s Miroslavem Farkasem byli za přísných bezpečnost­ních opatření převezeni ze Sirnaku do vazební věznice ve Vanu na východě Turecka. Tam nyní oba Češi čekají na soud. FOTO POLICIE 3x

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia