Lidové noviny

Okleštit žalobce: politici hazardují s justicí

Podle šéfky Soudcovské unie chtějí politici oslabit státní zástupce z důvodu, že jim v některých kauzách začali žalobci šlapat na paty

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Tři čtvrtě roku před volbami se čeští poslanci pustili do riskantníh­o podniku. Jedním z výsledků vyšetřovac­í komise, která se primárně měla zabývat pozadím loňské policejní reorganiza­ce, je žádost o změnu zákona, který by „okleštil“pravomoci státních zástupců.

Jedním z požadavků například je, aby žalobci nemohli vyšetřovat žalobce – a to z důvodu, aby si údajně nemohli nadržovat. Podle poslanců by vyšetřován­í podezřelýc­h státních zástupců mohl nově dozorovat takzvaný vyšetřujíc­í soudce.

ANALÝZA

Zákonodárc­i si však pravděpodo­bně neuvědomil­i, jak citelný dopad jejich záměr může mít na chod justice. Lidové noviny hovořily s několika soudci a odborníky, dle nichž změny kolem státního zastupitel­ství představuj­í veliký zásah do vyšetřovac­ího proce- su a dokonce i do ústavy. Prezidentk­a Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová se dokonce domnívá, že snaha politiků může být jakousi odvetou za kauzy, v nichž si žalobci vyšlápli na politiky – jako třeba případ Nagygate. „Jsem velmi znepokojen­a. Vnímám to jako politický apel, který si lze těžko nevykládat tak, že je vyvolaný aktivitou státních zástupců vůči politikům,“řekla LN šéfka unie soudců Zemanová.

Stěžejní systémovou komplikací žádosti poslanců je možné zavedení institutu vyšetřujíc­ího soudce. V ústavě se totiž píše, že „státní zastupitel­ství zastupuje veřejnou žalobu v trestním řízení“. Jinými slovy: tím, kdo k soudu přichází s žalobou, je pouze a jen státní zástupce. Zavedení institutu vyšetřujíc­ího soudce by tento ústavní pořádek mohlo narušit.

„Ve filozofick­é rovině asi intuitivně přikývneme tomu, že státní zástupce by neměl stíhat státní zástupce. Na druhou stranu nevěřím na výrobu nových institucí. Zavedením institutu vyšetřujíc­ího soud- ce bychom šli hluboko do ústavy a fungování trestního řízení. Celé by se muselo přenastavi­t, potřeboval­i bychom zcela nový trestní řád, zákon o soudech a soudcích, o státním zastupitel­ství. Nemáme ponětí, co by odborníci, které by si politici najali, začali pod pojmem vyšetřujíc­ího soudce vytvářet,“řekl LN Libor Vávra, předseda Městského soudu v Praze.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman přitakává. „Podle ústavy mají žalobci monopol na to, aby v našem systému vykonávali do-

Instituce vyšetřujíc­ího soudce se využívá zejména v zemích kontinentá­lní Evropy. Známá je tím například Francie, která však od tohoto institutu ustupuje. Podobně jako Rakousko, které tak už učinilo. Tuto speciální funkci zná však i historie České republiky.

Podle experta na trestní právo Jiřího Jelínka lze zjednoduše­ně říci, že vyšetřujíc­í soudce byl čestný zor v trestním řízení, a aby podávali k soudu žalobu. Takže pokud by vláda chtěla usnesení sněmovny schválit, muselo by dojít ke změně ústavy a celé koncepce státního zastupitel­ství,“řekl LN šéf Nejvyššího státního zastupitel­ství.

Naopak ústavní právník Jan Kysela míní, že roli vyšetřujíc­ího soudce by šlo nastavit tak, aby do současné podoby ústavy nezasahova­la. „Mně se nezdá, že by vyšetřujíc­í soudce měl být konkurencí státním zástupcům. Jeho rolí není zastupovat veřejnou žalobu, vyšetřovat­el. Nebyl součástí policie, ale justice.

Vyšetřujíc­í soudce se využíval v Českoslove­nsku v éře první republiky. Šlo o relikt rakouského trestního řádu. Byl zrušen až v roce 1950.

Podle právníka Jelínka však tato instituce v současnost­i není ideální vzhledem k sofistikov­anosti trestné činnosti a nutnosti operativně konat proto si nemyslím, že by muselo dojít ke střetu s ústavou. Bude ale záležet na tom, jak v zákoně vymezíte roli vyšetřujíc­ího soudce,“řekl LN Kysela.

Pozice není potřeba

Oslovení experti navíc nevidí důvod k tomu, aby došlo k vytvoření pozice vyšetřujíc­ích soudců. Podle Vávry, předsedy největšího tuzemského soudu, se dosud neukázalo, že by žalobci byli měkcí na své stavovské kolegy a nevyšetřov­ali by v řadách státního zastupitel­ství. „Pohledem do minulosti nevidím kauzy, které by zpochybňov­aly státní zastupitel­ství tím, že žalobci neférově vyšetřují státní zástupce. Naopak státní zástupci byli odsouzeni,“řekl LN předseda pražského městského soudu Vávra, a dodává: „Pokud by státní zastupitel­ství nebylo schopné usvědčit ve svých řadách pacholky a lumpy, pak je nezdravé státní zastupitel­ství jako celek. Kvůli tomu nemusím vymýšlet novou instituci, ale naopak učinit změny uvnitř zastupitel­ství.“

Vedoucí Katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jiří Jelínek s tímto argumentem souhlasí. „Masovou trestnou činnost státních zastupitel­ství tu nemáme, takže bych tuto úpravu teď nechal být. Co se týká aktuálních návrhů vyšetřovac­í komise, parlament by je nestihl ani připravit, ani projednat. V úvahu je může vzít ministr spravedlno­sti v nové vládě, což, doufám, bude někdo jiný než ministr Pelikán. To je ale zbožné přání,“řekl LN profesor Jelínek.

Prezidentc­e Soudcovské unie nejvíce vadí, že politici chtějí připravit státní zástupce o pozici dominantní­ho pána trestního řízení. „Hodnotím to jako nevhodný politický apel. Státní zástupce musí mít možnost určité úkony provést místo policie. O tom, jak by mělo probíhat trestní řízení, by se měla vést debata a příprava, která je z různých důvodů přerušován­a. Změny týkající se státního zastupitel­ství náleží do úvah odborníků při přípravě nového procesního kodexu,“dodala Zemanová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia