Lidové noviny

Abú Dhabí přestává být manažerský­m rájem

- ABÚ DHABÍ

Úsporná opatření vlády Spojených arabských emirátů začínají pociťovat nejen tamní obyvatelé, ale i luxusně placení zahraniční manažeři. Nepříjemné škrty zasáhly už i zaměstnanc­e státního fondu ADIA (Abu Dhabi Investment Authority), jednoho z největších investiční­ch fondů světa. Jak napsal deník Financial Times, musí už i oni hradit účty za vodu a elektřinu a více také za lékařskou péči – ve výsledku tak v některých případech mohou zaplatit až o 20 tisíc dolarů (půl milionu korun) ročně více než dosud.

Abú Dhabí je díky svým ropným polím nejbohatší­m ze sedmi emirátů a až dosud symbolizov­al zdejší bohatství. Jen majetek ADIA se odhaduje na 800 miliard dolarů (20 bilionů korun). Kvůli dlouhodobě nízkým cenám ropy ale vláda v posledních letech začala s úspornou politikou, která byla dříve v zemi tabu. Lidem se tak prudce zvyšují účty za elektřinu – obyvatelé Emirátů zaplatí letos o 34 procent více, expati, kteří mají ceny vyšší, o 30 procent.

Vláda také oddálila nebo přímo zastavila plánované multimilia­rdové projekty. S úsporami pak přišlo i propouštěn­í – jen státní ropná společnost ADNOC zrušila za poslední rok a půl pět tisíc pracovních míst.

Výsledkem je i odchod mnoha zahraniční­ch manažerů – přede- vším těch ze západní Evropy –, které sem v prvních letech nového tisíciletí přilákal investiční boom a s ním spojené luxusní platy. Sehnat za ně rovnocenno­u náhradu je prý stále složitější: „Rok 2016 byl noční můrou, nejhorší za třicet let,“řekl listu nejmenovan­ý „lovec hlav“, jenž shání kandidáty na vysoké pozice. Nejvýše placené Evropany tak nahrazují levnější pracovní síly.

Na otevření čeká i Louvre

Odkládané investice se týkají i ikonických staveb, jako je například arabský Louvre, který má stát na ostrově Saadiyat. Muzeum mělo své první návštěvník­y přivítat už v roce 2012, loni v září pak nově jmenovaný ředitel Manuel Rabaté sliboval otevření v roce 2017. Když vminulých dnech server Arabian Business zjišťoval přesné datum, dozvěděl se jen, že bude „brzy oznámeno“. Muzeum pak serveru sdělilo, že stavba architekto­nického studia Jeana Nouvela je ve finální fázi.

Zpomalení zaznamenal­a i ratingová agentura Fitch, podle níž se vládní výdaje loni snížily o deset procent a ekonomický růst dosáhl jen 3,5 procenta oproti 7,6 v roce předchozím. Pracovní místa ubývají i kvůli slučování firem. Například fúze Národní banky Abu Dhabi s First Gulf Bank ušetří až 2000 míst. Mezi nimi i dobře placené evropské bankéře. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia