Lidové noviny

Ochranu občanů EU na ostrovech poslanci zamítli

- JAKUB FAJNOR

LONDÝN/PRAHA Neúspěchem skončily pokusy vnutit britské vládě, aby po brexitu zajistila ochranu všem občanům EU s trvalým pobytem v Británii. Poslanci vládní konzervati­vní strany při středečním hlasování v dolní komoře parlamentu úspěšně zablokoval­i snahu připojit k zákonu o brexitu dodatek, který by to zajistil.

Osud 3,3 milionu občanů EU dlouhodobě žijících ve Velké Británii tak zůstává nejasný. Komunity lidí, kteří se přistěhova­li z EU, čekají na oficiální ujištění ze strany vlády o tom, jaká je čeká budoucnost. V tuto chvíli totiž není jisté, zda budou moci zůstat a případně kdo z nich a za jakých podmínek bude muset Británii po brexitu opustit.

Opoziční pozměňovac­í návrh měl zajistit všem občanům EU, kteří měli v Británii ještě před loňským červnovým referendem o brexitu trvalý pobyt, možnost zůstat s nárokem na právní ochranu. V Dolní sněmovně britského parlamentu ale přílepek neprošel poměrem 322 ku 290 poslancům. Pro to, aby se občanům Evropské unie dlouhodobě žijícím ve Velké Británii právní ochrana zaručila, hlasovali pouze tři konzervati­vní poslanci, ačkoliv se očekávalo, že by jich mohlo být více.

Menší opoziční strana Liberální demokraté však stále doufá, že se povede práva kontinentá­lních Evropanů prosadit, šance je ještě v horní komoře parlamentu – Sněmovně lordů. Ve prospěch kontinentá­lních Evropanů slíbili hlasovat labouristi­čtí lordi, kteří v ní mají více hlasů než konzervati­vci.

Sliby se však snažil mírnit jeden ze zdrojů listu The Guardian mezi labouristy, podle něhož se prý nedá předpoklád­at, že by ve Sněmovně lordů byla hlasování vázána instrukcem­i strany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia