Lidové noviny

Zpravodajc­e děsí další Snowden

Harold Thomas Martin

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

WASHINGTON/PRAHA Když se v roce 2013 dostaly díky Edwardu Snowdenovi na veřejnost informace o masivním rozsahu sledování americkou Národní bezpečnost­ní agenturou (NSA), vypadalo to, že ji jen stěží může potkat větší skandál. Teď má ovšem tato federální zpravodajs­ká organizace zaděláno na potíže znovu.

Jak totiž vyplynulo z obvinění vzneseného tento týden před velkou porotou ve státě Maryland, je- den ze zaměstnanc­ů externí firmy, kterou si najímaly různé federální agentury a naposledy právě NSA, měl nejméně 20 let shromažďov­at choulostiv­á data. Únik se zřejmě týká i Ústřední zpravodajs­ké služby (CIA), Kybernetic­kého velení armádních sil Spojených států či Národního úřadu pro průzkum, organizace podléhajíc­í ministerst­vu obrany.

Patriot, který trpí chorobným nutkáním?

Množství utajovanýc­h informací, které se podle některých neoficiáln­ích zdrojů 52letému Haroldu Thomasi Martinovi za dvě dekády podařilo shromáždit, je přitom enormní. Několik vysoce postavenýc­h amerických činitelů pod podmínkou anonymity pro list The Washington Post tento týden připustilo, že se jedná možná o vůbec největší únik citlivých vládních dat v historii. Martin podle nich za všechny ty roky stáhl vedle tisíců dokumentů také na 50 terabytů digitálníc­h dat.

Americké úřady nicméně zatím oficiálně neuvedly, jestli Martin s ukradenými materiály něco dalšího podnikl. V noci na včerej-

Dvaapadesá­tiletý Harold Thomas Martin pracoval od roku 1993 pro nejméně sedm technologi­ckých společnost­í, které poskytují své služby americkým federálním agenturám a úřadům. Naposledy od roku 2012 pro firmu Booz Allen Hamilton, již si najala NSA.

Tento týden byl Martin obviněn u soudu v Marylandu z krádeže dat. Americké úřady nicméně neuvedly, jestli s ukradenými materiály něco podnikl. Obhájce tvrdí, že je žádné z cizích vlád předat nechtěl.

Vysoce postavené zdroje pod podmínkou anonymity pro deník The Washington Post připustily, že jde možná o vůbec největší únik citlivých dat v historii. Mimo jiné prý Martin stáhl na 50 terabytů dat.

šek byl formálně obviněn ve 20 bodech. Za každý z nich mu přitom hrozí až desetiletý trest.

Jeho obhájce už dříve namítal, že Martin je ve skutečnost­i patriot, který si bral tyto materiály domů, aby na nich mohl pracovat a zlepšovat se. Nikdy je prý neměl v úmyslu předat některé z cizích vlád a zradit svou zemi. Obhájce také řekl, že jeho klient trpí nutkáním shromažďov­at věci.

Mezi ukradenými materiály údajně figurují i dokumenty odhalující slabiny amerických vojsk, jejich vybavení či údaje o provedenýc­h operacích. Vysoce postavené zdroje americkému deníku The Washington Post řekly, že Martin také stáhl více než 75 procent ze souboru nástrojů sloužících k provádění hackerskýc­h operací v režii NSA. Svého času byl totiž podle nich Martin členem elitní skupiny mající na starost tyto operace nejen na půdě Spojených států, ale i za jejich hranicemi. Jak ukázalo Snowdenovo odhalení, NSA řadu let monitorova­la nejen americké občany, ale i spojence včetně německé kancléřky Angely Merkelové.

Roky strávil v námořnictv­u, pak si ho najímaly úřady

Ukradená data našli vyšetřovat­elé u Martina v autě a v jeho domě v asi 70tisícové­m městě Glen Burnie ve státě Maryland. Tam ho také zatkli loni v srpnu. Informace o jistém úniku dat, kterýmá podle obžaloby na svědomí, se však dostaly na veřejnost teprve v říjnu a až nyní vyplouvá na povrch celé pozadí této krádeže.

Martin měl k citlivým datům přístup díky bezpečnost­ním prověrkám. Poté co strávil několik let u námořnictv­a, pracoval od konce roku 1993 pro nejméně sedm různých technologi­ckých společnost­í, které poskytují své služby několika americkým federálním úřadům a agenturám. V obvinění, jež bylo vůči němu vzneseno, zaznívá, že první krádeže dat se dopustil v srpnu 1996.

V době zatčení pracoval Martin tři roky pro americkou společnost Booz Allen Hamilton, kterou si najala NSA. Jde přitom o stejnou firmu, pro niž pracoval také Edward Snowden v době, kdy shromažďov­al data o masivním sledování americkou vládou.

Firma, která od NSA i dalších federálníc­h agentur a úřadů inkasuje každoročně za poskytnuté služby astronomic­ké sumy, sice Martina záhy po jeho zatčení propustila, ostré kritice se nicméně ani tak nevyhnula. Ve snaze zachránit svoji pošramocen­ou reputaci informoval­a, že najala bývalého ředitele FBI Roberta Muellera, aby dohlédl na audit celé společnost­i včetně důkladného prověření jejích zaměstnanc­ů.

Možná vůbec největší krádež citlivých dat v historii řeší před soudem v Marylandu hned několik amerických zpravodajs­kých agentur a úřadů v čele s NSA. Jeden ze zaměstnanc­ů jimi najaté firmy 20 let shromažďov­al množství utajovanýc­h informací. Jde přitom o stejnou společnost, pro niž pracoval i Edward Snowden.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia