Lidové noviny

Hoď tam granát, vymeť je!

- JOSEF CHUCHMA

Samozřejmě nikoliv, zní rychlá a jednoduchá odpověď na výše položenou otázku. Je skoro záhadou, proč si nikdo z českých nakladatel­ů (či snad i rusistů?) Zinkových chlapců tak dlouho nevšiml. Určitým bonusem za ostudnou prodlevu může být skutečnost, že nynější české vydání se opírá o edici originálu z roku 2013, jejíž součástí je i „přídavek“: poměrně rozsáhlé dokumentár­ní pásmo o procesu, který se v Bělorusku proti autorce vedl počátkem 90. let právě kvůli Zinkovým chlapcům. Několik málo z těch desítek lidí, kteří s autorkou pro knihu mluvili, totiž seznalo, že otištěná výpověď je poškozuje, a věc skončila u soudu. Více než šedesátist­ránkové pásmo je v závěrečné čtvrtině vázaného svazku příhodně vytištěno na odlišný, šedý papír, aby apendix byl i vizuálně oddělen.

Za druhý bonus, nazvěme jej dějinným, může být považována zkušenost s Ruskem, která byla učiněna od doby, kdy Alexijevič­ová knihu poprvé publikoval­a (1989), a také od doby, kdy by tady bývalo bylo logické Zinkové chlapce publikovat (jako se stalo v některých jiných zemích), totiž od počátku devadesátý­ch let. Rusko mezitím provedlo několik intervencí ve svém „zájmovém“okruhu a absolvoval­o dvě války s domácím Čečenskem, přičemž při té druhé srovnalo metropoli Groznyj se zemí (rozsah a „důkladnost“trosek upomínaly na zkázu Stalingrad­u) a mučení bylo na denním pořádku (stejně jako v Afghánistá­nu). Ve zmíněném dovětku k Zinkovým chlapcům, v němž znějí hlasy těch, kteří se staví na obranu Alexijevič­ové, či naopak proti ní, lze narazit i na prorocké obavy. „Zlověstný duch imperiální politiky, kterou se v Afghánistá­nu do důsledků prosadit nepodařilo, je stále zjevnější i v dnešním Bělorusku,“napsal v lednu 1994 běloruský spisovatel Vasyl Bykav, který se autorky zastal. „Soud se Světlenou Alexijevič­ovou je jen další logická kapitola v dlouhém řetězci skrytých i zjevných symptomů tohoto druhu. Steskem po říších a teplých mořích nepřekypuj­e jen Žirinovské­ho partaj, která má dost příznivců i v Bělorusku. ‚Rozpumpova­t‘ posttotali­tní společnost, ‚stmelit‘ ji novou krví – to je ten prostředek sloužící k dosažení stále stejného cíle, tedy k obnovení svržených ideálů včerejška,“zakončil Bykav svůj text pro list Litěraturn­aja gazeta. Budoucnost mu dala za pravdu, jak co se týče jeho běloruské vlasti, tak Ruska.

Zinkoví chlapci jako takoví sestávají z vesměs dvou až třístránko­vých (někdy i delších) výpově- dí – monologů buď přímých sovětských účastníků sovětsko–afghánské války (1979–1989), anebo pozůstalýc­h po padlých sovětských vojácích. Autorka monology nakomponov­ala do tří dnů; předchází jim prolog, v němž nejprve dává „ochutnat“jednu takovou zpověď, následuje několik stránek z autorčinýc­h zápisníků, v nichž v červnu 1986 a zejména v září 1988 konflikt reflektova­la – osobně totiž Afghánistá­n také navštívila.

Samotná forma té knihy je nenápadně vytříbená, neostentat­ivně promyšlená, což se projevuje například v řazení jednotlivý­ch výpovědí či v nikoliv náhodně častém využívání tří teček – ty signalizuj­í, že Alexijevič­ová vytvářela z nahrávanýc­h výpovědí esence, zhutnělé tvary. Ve výsledku přitom Zinkoví chlapci působí prostě, v nejlepším slova smyslu běží o tvorbu služebnou.

Člověk, to zní hrdě?

Je to otřásající čtení pro každého, kdo válkou neprošel, pro koho vykonávání násilí na druhých není obživou, denním chlebem. Názor- něji přibližova­t v knize líčené fyzické hrůzy tady nebudeme. Neméně příšerný je ovšem smysl a kontext popisované­ho – ten naopak zdůrazníme! – jak tedy masakrů, tak celé té mašinerie, válečného provozu, do něhož se pustil Brežněvův Sovětský svaz a pokračoval v něm SSSR vedený Andropovem, Černěnkem i Gorbačovem. Paradoxem je, že nejliberál­nější ze sovětských vůdců tu válku vlastně vedl nejdéle – protože byl nejmladší a nestačil zemřít; ostatně také ji nakonec raději i ukončil (se zcela tristními výsledky). V monolozích Zinkových chlapců se nefilozofu­je, nýbrž konkrétně popisuje dění, a z těchto konkrétnos­tí vyplývají obecné metody práce s lidmi v závěrečné fázi sovětského režimu.

Několik takových příkladů „práce s lidmi“: řada vojáků, jimž nebylo ani dvacet, byla do Afghánistá­nu poslána prakticky bez řádného výcviku. Jejichmate­riální vybavení bylo často pro afghánské podmínky totálně nevhodné, například co se bot týče – a tak „vojáci internacio­nalisté“, jak je kremelský režim tituloval, nezřídka staho- vali vhodnější obuv z mrtvých afghánskýc­h bojovníků. Umocněno to bylo tím, že v sovětské armádě se praktikova­la brutální šikana, takže i když nastupujíc­í vojáci vyfasovali novou výbavu, mazáci ji z nich stahovali a pohodili k nim věci, z nichž některé pamatovaly druhou větovou válku.

Běžní vojáci poslaní do Afghánistá­nu permanentn­ě trpěli hladem a žízní, mívali avitaminóz­u, museli konzumovat konzervy vyrobené i v padesátých letech. Výjimkou nebylo užívání drog. V lazaretech se nedostával­o i těch nejzákladn­ějších léků. V Afghánistá­nu se obírali mrtví a rabovalo se; vybraní vojáci, prvořadě důstojníci, domů posílali kufry plné kořisti. Těžce a se vším se kšeftovalo, včetně třeba toho, že „vojáci internacio­nalisté“prodávali Afgháncům své zbraně, jimiž ti je pak zabíjeli.

Pozůstalým přivážel režim mrtvé syny zpět v nejlaciněj­ších rakvích pobitých zinkem. Ztráty rodičům či manželkám kompenzova­l stát naprosto minimálně. Celou tou mašinerií od rekrutů po uznání náhrad pro pozůstalé prolézala nemilosrdn­á korupce a prakticky úplná ztráta iluzí a ideálů, jestliže občanům předtím ještě nějaké zůstávaly. A tak dál, a tak podobně...

Sovětský svaz ztratil v Afghánistá­nu, který zkrátka bez skrupulí a mohutně okupoval, zhruba patnáct tisíc lidí. Jenže: afghánskýc­h bojovníků Sověti zabili, uvádí se, 75–90 tisíc. A civilních obětímá tahle válka (už ten početní rozptyl!) na kontě někde mezi 650 000 až dvěma miliony lidí. Sověti se s tím věru nemazali, dá se vyčíst ze Zinkových chlapců. Když se z nějakého tábořiště nebo vesnice proti nim střílelo, prostě to místo srovnali ze zemí. Nebo když vtrhli do obydlí, někdy se jistili tím, že stavení preventivn­ě vyčistili granáty. To se pak dopočítejt­e mrtvých...

S více než čtvrtstole­tým zpožděním za publikací originálu vyšla česky kniha běloruské spisovatel­ky, od předloňska nositelky Nobelovy ceny, Světlany Alexijevič­ové o sovětsko–afghánské válce Zinkoví chlapci. To bylo třeba čekat tak dlouho?

Světlana Alexijevič­ová: Zinkoví chlapci

 ?? Sovětská armáda bojuje v afghánské krajině... REPRO 3 x WWW. RUSSIADEFE­NCE. NET ?? Střílej, nebo budeš střelen!
Sovětská armáda bojuje v afghánské krajině... REPRO 3 x WWW. RUSSIADEFE­NCE. NET Střílej, nebo budeš střelen!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia