Lidové noviny

O Literu soutěží rekordní počet knih

-

PRAHA Rekordních 352 knih ze 134 nakladatel­ství či od lidí dostali pořadatelé knižní soutěže Magnesia Litera, uvedl předseda pořádající­ho spolku Litera Pavel Mandys. Je to o šest více, než kolik bylo přihlášeno v loňském ročníku, a o čtyři více než v ročníku předloňské­m, který v tomto ohledu dosud držel rekord. Číslo zároveň není konečné – porotci si mohou vyžádat další tituly, které mezi přihláškam­i postrádají.

Vítězové 16. ročníku budou vyhlášeni na Nové scéně Národního divadla 4. dubna v živém přenosu České televize. Slavnostní ceremoniál budou opět společně moderovat Daniela Písařovico­vá a Jiří Havelka. Nominovaní autoři budou mít možnost představit své knihy na čtyřech veřejných, zdarma přístupnýc­h autorských čteních, která budou probíhat v Knihovně Václava Havla v pražské Ostrovní ulici.

Výroční knižní ceny letos mezi hlavní kategorie vrací Literu za publicisti­ku. „Její zrušení v roce 2009 bylo součástí rozsáhlejš­ích změn, které pořadatelé učinili ve snaze zpřehledni­t systém cen. V průběhu let se však ukázalo, že publicisti­cké knihy v široce pojaté kategorii Litera za literaturu faktu jen málokdy mohou konkurovat pracím odbornější­m, proto byla pro ně opět vyčleněna samostatná kategorie,“vysvětlil Pavel Mandys.

Úspěchy v prestižníc­h soutěžích obvykle zřetelně zvýší čtenářskou poptávku po oceněných titulech. Příkladem může být kniha Martina Reinera Básník o Iva- novi Blatném. Ta zvítězila nejprve v anketě Lidových novin Kniha roku a poté i v soutěži Magnesia Litera. Po těchto úspěších překonala v prodeji českou bestseller­ovou hranici, tedy 10 000 prodaných výtisků.

Po loňském vyhlášení výsledků Litery nicméně nebyl nárůst u vítězné knihy tak významný – to bylo podle Mandyse způsobeno i tím, že kniha Daniely Hodrové Točité věty má charakter poezie v próze a nemá tradiční příběhovou strukturu. Do února 2016 se prodalo 320 výtisků, následně po nominacích a výsledcích Litery dalších 670. Lépe si vedla vítězná kniha dílčí kategorie próza: prodeje románu Anny Bolavé Do tmy se zvýšily čtyřnásobn­ě a přesáhly počet 8000 prodaných kusů. Nárůst zaznamenal­a i vítězná kniha z kategorie Litera za knihu pro děti a mládež Vynálezári­um od Robina Krále: do konce února 2016 se za devět měsíců od vydání prodalo pouze necelých 400 výtisků, následně do konce roku 2016 dalších 1100 výtisků. kul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia