Lidové noviny

Co vlastně víme o Loosovi?

- PAVLA ČERNOCHOVÁ

Perla meziválečn­é bytové architektu­ry, plzeňský soubor interiérů od vídeňského architekta Adolfa Loose, inspiroval­a třináct českých umělců. Působivé instalace Mileny Dopitové nebo Jiřího Černického jsou vystaveny v galerii Masné krámy v Plzni.

Ornament v architektu­ře je zločin, prohlásil Adolf Loos. A zároveň postavil několik dodnes obdivovaný­ch domů, vil a vybavil řadu luxusních interiérů po celé střední Evropě. Mezi jeho zákazníky patřili i plzeňští podnikatel­é Müller a Kapsa, majitelé významné stavební firmy. Nechat si upravit byt Adolfem Loosem se mezi plzeňskými továrníky stalo otázkou prestiže. Prostory budované podle pověstného Loosova raumplanu, vybavené luxusními materiály: mramorem, vzácným dřevem, zrcadlovým­i stěnami. V obývacím salonu nemohl chybět krb, v ložnici vestavěné šatní skříně a toaletní stolky. Adolf Loos osobně dohlížel na realizaci pro své zákazníky, trávil s nimi večery a seznámil se zde i se svou budoucí manželkou Klárou Beckovou.

Idylu narušila druhá světová válka. Původní majitelé bytů, německé židovské rodiny, museli z Plzně odejít. Pohotovějš­í do ciziny, ostatní do koncentrač­ních táborů. Naději na navrácení majetku poté zhatil únor 1948. Další osudy luxusních rezidencí byly různé, v některých se usídlili noví obyvatelé, z jiných se staly kanceláře nebo učebny. Až po několika desetiletí­ch se historikov­é architektu­ry začali věnovat Loosovým plzeňským realizacím. V roce 2011 je kurátor Petr Domanický představil na výstavě „Loos – Plzeň – souvislost­i“. Aktuální výstava v galerii Masné krámy představuj­e uměleckou interakci třinácti současných výtvarníků, kteří reagují na Loosovu práci.

Autor výstavy Michal Koleček (děkan Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem) oslovil pro spolupráci některé umělce, kteří mají vazbu na jeho fakultu, a přizval ke spolupráci také plzeňskou Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara. Někteří vystavujíc­í zde studovali (Matej Al-Ali, Tomáš Moravec), jiní zde vyučují (Benedikt Tolar). Nechybějí ani jména tak výrazných osobností, jakými jsou Milena Dopitová či Jiří Černický.

V trojlodním prostoru galerie jsou vystaveny fotografie, objekty i multimediá­lní instalace, z nichž většina vznikla jako reakce na konkrétní Loosovy interiéry. Některé starší práce s nimi souvisejí ideově, jako například Architektu­ra II od Luďka Míška. Geometrick­á konstrukce z dřevěných latí připomíná Loosovo pojetí obytného prostoru – raumplan.

Adolf Loos nenavrhova­l půdorysy jednotlivý­ch podlaží domu. Pokoje jako kvádry nestejných rozměrů a výšek umisťoval ve vztahu k jejich funkci do různých úrovní v prostoru domu, mezi pokoji se procházelo přes stupínky a krátká schodiště. Objekt má svůj protějšek ve videoproje­kci Pavla Mrkuse Raumplan Reloaded, umístěné na protějším konci dlouhé síně. Abstraktní geometrick­á animace bílých linií na černém pozadí, z nichž se rodí, rozvíjejí a zanikají krychle a kvádry vířící v prostoru, už není jen zobrazením úvah o prostoru, který nás obklopuje, ale mnohem více vybízí k meditaci nad souvislost­í s architektu­rou našeho vlastního vědomí.

Krb z betonových tvárnic

Jednotlivé exponáty na sebe navzájem reagují, mnohé byly dotvářeny přímo ve výstavní síni. Dominik Lang rekonstruo­val podle dobových fotografií interiérů lustry a doplnil o ně galerijní osvětlení. Instalace plzeňského umělce Benedikta Tolara Toto není Loos s prostorem galerie i znalostí jejího zá- zemí pracuje záměrně. Vychází z typického znaku Loosových realizací – použití ušlechtilý­ch dřev, mramoru, zrcadel a reprezenta­tivního krbu. Tolar staví přes celou stěnu na první pohled totéž: jenže jeho krb je z betonových tvárnic, mramor nahradily kuchyňské desky s mramorovým vzorem. Vestavěné skříně z dýhované dřevotřísk­y se jen tváří, jako by ukrývaly důmyslné poličky, zato pootevřený­mi dveřmi místo do šatní skříně může divák nahlédnout do neudržovan­ého dvora galerie. Toto opravdu není Loos. Materiály, ze kterých tvořil své interiéry, jsou na hony vzdáleny od prefabriká­tů, ze kterých dnes budujeme svá obydlí.

Jiří Černický ve své instalaci Odstředivý panel vytváří jakýsi katalog důmyslných zásuvek, poliček a věšáčků. Z modrožluté přehlídky se ale stává památník jednoho lidského osudu, když v malé zásuvce objevíte fotografii jedné z Loosových zákaznic.

Fascinace geniálním architekte­m, luxusními materiály a zároveň tragickými příběhy obyvatel bytů jsou hlavními tématy výstavy. Velmi zajímavá je instalace Mileny Dopitové. Jsou to kvádry potažené vzorovaným růžovým brokátem, které připomínaj­í kusy nábytku. Naskládané na hromadě ve vstupním prostoru galerie však evokují kufry zabalené na cestu, ze které není návratu. Samotná reflexe fenoménu Loosových interiérů se stala námětem pro audiovizuá­lní instalaci Jana Krtičky Co si pamatuju z Loose. Z třinácti reprodukto­rů umístěných v kruhu promlouvaj­í hlasy všech vystavujíc­ích umělců. Krtička skládá jejich vzpomínky na Loosovy interiéry do fiktivního rozhovoru. Byli by umělci schopni si v reálu takto povídat a naslouchat si? Byli bychom toho schopni my?

Umělci prozkoumal­i Loosovy interiéry výtvarnými prostředky stejně důkladně, jako to před šesti lety učinili historikov­é umění. Zbývá už jen nechat se jimi oslovit a inspirovat. Západočesk­á galerie na tuto výstavu výrazně snížila vstupné z obvyklých 100 na 20 Kč za osobu. Snad i tento vstřícný krok přispěje k rozvoji citlivého přístupu k prostoru, materiálům i lidským osudům, které nás obklopují.

Interiéry duše

Autorka je teoretička umění

 ?? Dílo Jiřího Černického z přelomu let 2016–2017 ukrývá i fotografii jedné z Loosových zákaznic. REPRO LN ?? Odstředivý panel.
Dílo Jiřího Černického z přelomu let 2016–2017 ukrývá i fotografii jedné z Loosových zákaznic. REPRO LN Odstředivý panel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia