Lidové noviny

Abstraktní kontrola ústavnosti

Obnovené ústavní soudnictví u nás má 25 let. Obstojí i příští soudci jako jejich předchůdci?

-

Tento měsíc uplynulo čtvrt století od vzniku Ústavního soudu tehdy ještě federálníh­o Českoslove­nska. Šlo o jeden z mála úspěchů porevolučn­í reformy ústavního systému, která skončila neúspěšně rozpadem společného státu. Přesto však přijetí silného modelu ústavního soudnictví společně s federální Listinou základních práv a svobod zásadním způsobem poznamenal­o rodící se ústavní systém samostatné České republiky.

Kesslerův soud

Na přelomu 80. a 90. let vznikaly ústavní soudy po celé střední a východní Evropě a staly se významným symbolem nově se rodících demokracií po roce 1989. Polský tribunál existoval již od poloviny 80. let jako instituce, kterou se komunistic­ký režim marně snažil odčinit výjimečný stav a získat minimální legitimitu. Maďarský soud byl naproti tomu výsledkem ústavních změn v roce 1989 a významným způsobem zasahoval do postkomuni­stické transforma­ce v první polovině 90. let, takže se dodnes jeho nálezy z této doby často používají jako učebnicové příklady soudcovské­ho aktivismu. Český Ústavní soud sice nebyl tak aktivistic­ký, ale ve srovnání s jinými soudy postkomuni­stických zemí byl mnohem úspěšnější v tom, že jako jediný dokázal ve svých nálezech zformulova­t ucelenou jurisprude­nci demokratic­kého ústavního státu a po celou dobu existence ji také kontinuáln­ě rozvíjí.

Tradice ústavního soudnictví u nás přitom sahá až do první republiky, kdy naše ústava společně s ústavou rakouskou jako první na evropském kontinentu zavedly tzv. abstraktní kontrolu ústavnosti, což znamená možnost přezkoumán­í zákonů speciálním soudním orgánem z hlediska jejich souladu s ústavním řádem. Činnost prvorepubl­ikového soudu však byla velmi omezená, netýkala se ústavních práv a svobod a komunistic­ká ústava z května roku 1948 soud nakonec zrušila s odůvodnění­m, že žádný orgán nesmí omezovat parlament jako orgán jednotné lidové moci. Ačkoli ústavní soudnictví na papíře upravovala federální ústava z roku 1968, fakticky k jeho obnovení a především značnému rozšíření pravomocí v oblasti ochrany ústavních práv a svobod došlo teprve po roce 1989.

Do kolektivní paměti společnost­i se vryl první přelomový nález federálníh­o soudu týkající se lustračníh­o zákona a kritizujíc­í právní formalismu­s bývalého režimu. Na tuto argumentac­i potom český soud navázal v mnoha klíčových rozhodnutí­ch v 90. letech, která se týkala vyrovnáván­í se s minulostí, restitucí nebo tzv. Benešových dekretů.

První předseda Zdeněk Kessler byl obklopen soudci a soudkyněmi s velmi rozmanitým­i právními názory i profesními zkušenostm­i – od encykloped­icky vzdělaného Vladimíra Čermáka a akademicky přemýšlejí­cího Pavla Holländera, Vladimíra Klokočku nebo Jiřího Malenovské­ho přes intelektuá­lně „zlobivé dítě“Vojtěcha Cepla až po Ivu Brožovou, Ivanu Janů, Vojena Güttlera nebo Pavla Varvařovsk­ého, kteří před listopadem 1989 museli tak či onak pracovat jako „dělníci práva“. Navzdory pestré směsici prestiž Ústavního sodu rostla a vrcholu dosáhla v období tzv. opoziční smlouvy, kdy se Václav Klaus s Milošem Zemanem pokusili o ústavní převrat a soud jim v tom zabránil.

Rychetskéh­o soud

Ještě před koncem funkčního období tzv. Kesslerova soudu se soudkyní stala další výrazná osobnost Eliška Wagnerová, ale k celkové obměně došlo teprve v roce 2003, kdy se předsedou stal Pavel Rychetský. O vhodnosti jeho kandidatur­y vzhledem k předchozím­u působení v institucíc­h zákonodárn­é a výkonné moci se tehdy živě polemizova­lo, přestože osobní integritu si vzhledem k disidentsk­é minulosti tohoto muže nedovolil zpochybňov­at nikdo. Rychetský však okamžitě pochopil, že ÚS vyžaduje zcela jiný přístup k právu, a dokázal se oprostit nejen od pohledu ministra a legislativ­ce, ale také od velmi pochybných představ o ústavním státě, jaké tehdy panovaly a ještě dodnes se občas ozývají v ČSSD.

Druhému, tzv. Rychetskéh­o soudu dominovaly především osobnosti znovujmeno­vaného Holländera a Wagnerové a nejvýznamn­ějším nálezem je bezesporu kontroverz­ní případ Melčák z roku 2009, v němž si soud po vzoru německého nebo rakouského ústavního soudu vyhradil právo přezkoumat, zda i samotný ústavní zákon je v souladu s ústavním jádrem definovaný­m v devátém článku naší ústavy. Přestože dnešní soud tvoří většina soudců jmenovanýc­hMilošem Zemanem, dosavadní Rychetskéh­o předsednic­tví představuj­e kontinuitu, ale také vyvolává očekávání, že se tato instituce ani dnes nestane nástrojem politickýc­h zájmů nebo předmětem sporů, které by ji dříve či později zničily tak, jak jsme to mohli vidět v Polsku nebo Maďarsku.

Nezávislos­t i prestiž justice je prvním znakem ústavní demokracie, který se dlouho a pracně buduje, ale o to rychleji a snadněji ho lze zničit. Síla přesvědčiv­osti ústavních argumentů se neobejde bez všeobecnéh­o respektu k vládě práva a soudcům, kteří ji hájí. Prosadit tyto argumenty proti pokušení okleštit všechna práva nebo odporu ke kontrole politické většiny je v dnešním rozhádaném světě stále riskantněj­ší. Dokáží to dnešní a příští soudci, nebo i oni podlehnou všeobecném­u a stále většímu pokušení právní stát i ústavní demokracii rozbít?

 ?? Právník a VŠ pedagog ??
Právník a VŠ pedagog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia