Lidové noviny

Zdeněk z Marsu

Jak u poslanců přistál právník Koudelka. Je UFO?

-

éf sněmovní vyšetřovac­í komise k policejní reorganiza­ci Pavel Blažek (ODS) bývá v osobním kontaktu příjemný. Když mu ale položíte nepříjemno­u otázku, pokusí se z ní vyvléci, případně na ni neodpoví vůbec. Osvědčenou taktiku použil i tento týden. A to když se ho LN ptaly, kdo vybral Blažkova známého Zdeňka Koudelku, aby pomáhal sněmovní vyšetřovac­í komisi.

Komise využila právních služeb nečekaného experta. Zdeněk Koudelka hrál klíčovou roli v přípravě Klausovy amnestie. Toho dokumentu, na základě něhož se nadobro zhaslo nad 256 trestními případy z oblasti hospodářsk­é kriminalit­y s miliardový­mi škodami. Koudelku za spoluautor­a amnestie označil tehdejší právník Hradu Pavel Hasenkopf.

V té době byl Koudelka podřízeným právě tehdejšího ministra spravedlno­sti Blažka. Ten v lednu 2013 tvrdil: „Mě (Koudelka) ujistil, že tento text amnestie nepsal.“O čtyři měsíce později, když Koudelka přiznal, že Klausovi posílal návrh amnestie, už ale Blažek otočil: „Určitě se na tom podílel, v tom má Miloš Zeman pravdu, on neřekl autorství, ale spoluautor­ství. Bude to Pavel Hasenkopf, bude to Zdeněk Koudelka, to se nikdy nezpochybň­ovalo, a budou to někteří další, o nichž já tedy nevím.“

Neseděly ani Blažkovy informace, kdy se o amnestii dozvěděl. Původně tvrdil, že to bylo před vánočními svátky. Ale podle odposlechů z kauzy Jany Nagyové (Nečasové) to bylo jinak. „Blažek dále říká, že o amnestii dostal špatné podklady, že se v listopadu hovořilo o 2,5 tisíce propuštěný­ch,“vyplývá z policejníc­h štěnic. Takže na Vánoce, tedy těsně před amnestií, nebo výrazně dříve?

Koudelkova mise při přípravě amnestie a u poslanecké komise zůstává záhadou. Znepokojiv­ě vypadají komentáře k jeho odborným předpoklad­ům. „Když jsem četl, jak ji (amnestii) prezident a docent Zdeněk Koudelka hájí tím, že podle Evropského soudu pro lidská práva prý řízení delší než šest let automatick­y znamená porušení práva na spravedliv­ý proces, zarazilo mě to. Říkal jsem si – sakra, to jsem nikdy neslyšel,“neskrýval údiv Jaroslav Fenyk, od roku 2013 soudce Ústavního soudu a profesor trestního práva. Odkud se tedy Koudelka vzal? A proč se objevuje u tak zásadních a krajně sporných případů? Martin Shabu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia