Lidové noviny

Trest tak akorát

Navalnyj za mřížemi by byl pro Putina nebezpečně­jší

-

Vlastně se to dalo čekat. Opoziční předák, umírněný ruský nacionalis­ta, slavný bloger, bojovník s korupcí prohnilým systémem a jeden z nejvýrazně­jších kritiků režimu Vladimira Putina Alexej Navalnyj prezidente­m Ruska asi nebude. Přinejmenš­ím ne v dalším volebním období. V roce 2018 se v Rusku mají konat volby do nejvyšší funkce, které by Navalnyj ani v případě superčestn­ého boje nevyhrál, ovšem teď dokonce nebude mít ani možnost to zkusit. Tento týden ho totiž Leninský soud města Kirova odsoudil k pětileté podmínce, protože prý obelhal státní podnik Kirovles a připravil ho o pěknou sumičku peněz. Kandidovat takový odsouzenec nesmí. Tak praví ruský volební zákon.

Navalnyj sice tvrdí, že je to špatný výklad a že zahajuje předvolebn­í kampaň, ve skutečnost­i ale i jemu role mučedníka vyhovuje. Podmínka je trest tak akorát. Že nepůjde do cely, bylo jasné, stejně jako to, že nebude prezidente­m. Opoziční lídr za mřížemi, který ve volbách na moskevskéh­o starostu v roce 2013 dokázal získat 27 procent, by byl nebezpečně­jší než Navalnyj na svobodě. V Rusku jsou přece psanci, štvanci a mučedníci lidem litováni a milováni a přispívají k revolučním náladám více než stoupající ceny pečiva.

Proč ale Kreml nepustil Navalného k volbám, když by takový důstojný soupeř Putinovi mohl jít k duhu? Navalnyj by skvěle splnil roli sparingpar­tnera. Stejně současný systém a Kremlem ovládané sdělovací prostředky nedávají šanci nikomu kromě vyvoleného. Vítězství současného vůdce by bylo opravdověj­ším a v zahraničí respektova­nějším než v případě bezalterna­tivní volby. Jenže Putin se rozhodl neriskovat a vyhrát v sólovém závodě bez zbytečných nervů. Jistota je jistota. Petra Procházkov­á

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia