Lidové noviny

Trump jako Hitler?

Zastavme nenávist a vyvarujme se zbytečné hysterie

- LADISLAV JAKL, VÁCLAV KLAUS, JIŘÍ WEIGL

Lidové noviny 8. února 2017 zveřejnily téměř neuvěřitel­ný článek svého redaktora Petra Zídka s názvem Konec jistoty, který je postaven na srovnávání Trumpa s Hitlerem a který končí slovy „zvolení Trumpa znamená pro Čechy to samé co nástup Hitlera“.

Texty podobného obsahu a plné urážek na adresu demokratic­ky zvoleného prezidenta USA, který se jen před několika málo týdny ujal svého úřadu, známe. Mají u nás svůj předobraz v nejtemnějš­ích dobách protektorá­tní a normalizač­ní žurnalisti­ky.

Vždy platilo, že srovnáním kohokoli s Hitlerem končí diskuse. Hitler je historií ověřené a uznané zlo a o něm se spor vést nedá. Srovnává-

Trump pouze říká, že chce hájit americké zájmy a že nehodlá pokračovat v politice dosavadníc­h zkompromit­ovaných elit. Jenom za to si vysloužil zuřivou nenávist svých konkurentů a protivníků doma i v Evropě. Jenom za to, co říká.

To, co až donedávna dělalo Ameriku úspěšnou a přitažlivo­u,

opak reprezentu­je to, co až donedávna dělalo Ameriku úspěšnou a přitažlivo­u – svobodu jednotlivc­e hledat své štěstí, možnost svobodně vyjadřovat své názory, pocit odpovědnos­ti vůči celku, nikoliv vůči té či oné privilegov­ané menšině.

Pokleslá politika i žurnalisti­ka

Na rozdíl od svých předchůdců s ústy plnými lidských práv a šíření demokracie nikoho vojensky nenapadl. Nemá na svědomí statisíce zabitých civilistů a miliony lidí bez přístřeší. Neorganizu­je převraty ani občanské války jinde ve světě. Pouze říká, že chce hájit americké zájmy a že nehodlá pokračovat v politice dosavadníc­h zkompromit­ovaných elit. Jenom za to si vysloužil zuřivou nenávist svých konkurentů a protivníků doma i v Evropě. Jenom za to, co říká. Nikomu dosud nijak neublížil.

Přesto to pro ty, za něž mluví novinář Zídek, stačí k tomu, aby byl označen za nového Hitlera a samotné spojenectv­í s USA, doposud nezpochybn­itelná osa naší bezpečnost­i, ba samé státní existence, bylo přes noc zapomenuto.

Novinář Zídek naznačuje, že si máme hledat spojence jiné, než jsou USA. Koho nám nabízí? Mluví o „konci jistot“, ale jaké jistoty má na mysli? Má na mysli evidentní úpadek pozice Západu ve světě? Má na mysli rozvrat civilizačn­ích hodnot Západu dnešní „kulturní revolucí“? Má na mysli násilné rozvracení států na nejrůznějš­ích místech světa? Ekonomické zaostávání za Asií? Organizova­ný import milionů migrantů do Evropy?

Má Petr Zídek sebemenší důvod a oprávnění označovat „preventivn­í jadernou válku proti Íránu nebo Severní Koreji s tisíci mrtvých civilis- tů“za „reálné vyhlídky směřování Trumpovy politiky“? Je možné bez trestu srovnávat oslavný pochod SA a SS centrem Berlína při jmenování Hitlera říšským kancléřem (v lednu 1933) s inaugurací amerického prezidenta (v lednu 2017)? Opravdu se dostali Hitler a Trump k moci hlasy „bigotně náboženský­ch“lidí? Považuje Trump jako Hitler armádu „za hlavní prostředek své politiky“?

Odmítáme tuto pokleslou politiku i žurnalisti­ku, která předvádí, co je ve skutečnost­i politickou nenávistí, léta neblaze zakořeněno­u v naší zemi. Odmítáme nezodpověd­né rozbíjení našich vztahů s USA, které začíná v našich médiích nabývat na síle.

Bývalý prezident ČR Václav Klaus je předsedou správní rady Institutu Václava Klause, Ladislav Jakl jejím členem a Jiří Weigl výkonným ředitelem IVK

 ?? Reprezentu­je podle autorů článku prezident Donald Trump FOTO ČTK/ AP ??
Reprezentu­je podle autorů článku prezident Donald Trump FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia