Lidové noviny

ČEZ hledá kompromis

Daniel Beneš (46)

-

kvalitní zdroj, který se Česku velmi hodí v době, kdy je nutné vyrovnávat bilanci mezi spotřebou a výrobou například ve špičkách nebo při výpadku jiných zdrojů.

LN Třeba právě ministr Babiš by s vámi asi nesouhlasi­l, protože například akvizice ČEZ na Balkáně označuje taky za divoké příběhy...

Jistě, ale nemusíme spolu souhlasit úplně ve všem. Teď nereaguji na to, co říká pan ministr, jen říkám, že jsme byli konzervati­vnější než konkurence. Proto jsme stále ještě v zisku, což dnes v energetice není úplně obvyklé – podívejte se například na E.ON, RWE nebo Vattenfall. To, co kdysi brala většina lidí jako absolutní jistotu, že energetika bude vždy zisková, dnes vůbec žádnou jistotou není. Snažím se proto otevřít kvalifikov­anou debatu o tom, jaké je žádoucí směřování ČEZ a jaké jsou cíle, které by měl ČEZ plnit pro své akcionáře i pro stát. Zadání, která máme, jsou obchodní i celospoleč­enská a ne všechna jsou spolu v souladu.

Pokud chceme, aby ČEZ obstál a byl i za pět, deset let stále aktivní firmou, musí reagovat na měnící se energetiku, překotný rozvoj obnoviteln­ých zdrojů, decentráln­í energetiku. Vedle toho naši akcionáři chtějí, abychom maximalizo­vali dividendu. Zároveň máme povinnost rozvíjet národní energetick­ou koncepci a projekty typu jaderné elektrárny v Dukovanech. Samozřejmo­stí už je, že jsme společensk­y odpovědnou firmou, významným zaměstnava­telem, který na úkor zvyšování efektivity nepropoušt­í své zaměstnanc­e podobně, jako by to dělala striktně privátní firma. Občas suplujeme roli některých institucí ve výzkumu a vývoji. Proto je potřeba diskutovat o tom, jaký úkol má jakou váhu a prioritu, a hledat kompromis. LN Jakou cestou by se podle vás měl ČEZ dál vydat?

Možnosti jsou různé. Například německé firmy jako RWE či E.ON proto, aby byly schopny splnit různá zadání, firmu prostě rozdělí. Nejde ale říci, která cesta je správná a která ne. Obě vedou k cíli. Buď najdeme kompromis a budeme plnit všechny dané cíle optimálně, anebo akcionáři dojdou k tomu, že je lepší jít cestou, aby se firma rozdělila. Nechci předbíhat a mluvit o řešení. Naopak chci otevřít debatu a vést ji.

LN Existuje ale jiná cesta než rozdělení, když...

Já jsem neřekl, že je to jediná cesta.

LN Jistě. Ale jak jinak plnit zároveň všechny ty úkoly…

Jistě, pak je to ale o tom, že najdeme zmiňované optimum.

LN Ale v případě výstavby jaderných bloků to nejde dohroma- dy s plněním dalších očekávání. Nebo ano?

To bych úplně neřekl. Například rozvoj firmy v nové energetice neubírá kapitál pro výstavbu jádra. Naopak je to motor, který dává firmě velikost provozního zisku, možnost míry dividendy a případnou možnost stavět velké projekty. Když ČEZ koupí větrné farmy v Německu, tak zhodnocuje vložené peníze. Vytváří cash-flow, provozní zisk, který lze použít v projektu Dukovan. To není tak, že obnoviteln­é zdroje, které kupuje ČEZ a které už letos budou vytvářet EBITD, soutěží o stejný kapitál jako Dukovany. Naopak.

LN Říkáte, že ČEZ má před sebou nesnadný rok. Proč? LN To dělá iministers­tvo průmyslu a nemá z něj úplně radost...

Neřekl bych, že z návrhu nemám radost. Je tam mnoho dobrých věcí. Zimní balíček je pořád ve stadiu návrhů, Evropská komise ho neschválil­a. Některé návrhy jsou velmi dobré, některé jsou nejasné, některé nesou rizika. Ale jsou to legislativ­ní opatření, která vznikají jednou za několik let a předurčí energetiku – a tím pádem i chování ČEZ – na deset let dopředu. Proto je nutné každý z návrhů pečlivě prostudova­t a říci si, jaká je k němu pozice České republiky.

LN Tak to je evropská politika. Které další momenty budou hrát roli?

Vystudoval Strojní fakultu Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě a Brno Business School Nottingham Trent University.

Roku 2004 nastoupil na pozici ředitele úseku Nákup společnost­i ČEZ. Od roku 2006 zastával pozici ředitele divize Správa.

Od května 2006 byl místopředs­edou představen­stva. Od září 2011 je předsedou představen­stva ČEZ. Zároveň zastupuje ČEZ v orgánech ovládaných společnost­í.

Je úřadujícím viceprezid­entem Svazu průmyslu a dopravy ČR a držitelem prestižníh­o ocenění Manažer roku 2014.

K důvodu prodeje: ČEZ se má zaměřovat na předmět svého podnikání a to není správa bytového fondu. Z osmi tisíc bytů, které ČEZ vlastnil, jsme sedm tisíc již prodali. Zvolili jsme zcela transparen­tní způsob prodeje, veřejnou soutěž. A jelikož je ČEZ obchodní společnost, která má povinnost konat s péčí řádného hospodáře, musí ve veřejné soutěži dát přednost nejvyšší nabídce. Cokoli jiného by bylo trestněprá­vní defektní chování. ČEZ ty byty nedostal zadarmo a nemohl je zadarmo rozdat.

LN Máte pocit, že „Písnici“někdo využil k politickém­u zviditelně­ní?

Občas ty snahy byly, ale ten příběh z mého pohledu skončil.

LN Další příběh se týká uhelné elektrárny ČEZ v Počeradech. V jakém stavu jsou jednání s Pavlem Tykačem?

V roce 2013 jsme podepsali smlouvu na dodávku uhlí z Vršanské uhelné a podařilo se nám vyjednat pro ČEZ opravdu výhodné podmínky. Z pozice silnějšího v rámci vyjednáván­í jsme si do smlouvy dali možnost, že se ČEZ v roce 2020 rozhodne, zda bude chtít v areálu budovat novou elektrárnu, která by nahradila dosluhujíc­í provoz.

Za uplynulé tři roky se energetika velmi posunula a už je velmi nepravděpo­dobné, že tam někdo ještě novou uhelnou elektrárnu postaví. Vršanská uhelná je nyní pod tlakem. Chtěli by využívat současnou uhelnou elektrárnu v Počeradech pro spalování svého uhlí co nejdéle, alespoň do roku 2030. ČEZ ale do dalších investic na údržbu elektrárny pro delší provoz nic nemotivuje. Proto je pro Vršanskou uhelnou lepší odkoupit si elektrárnu od ČEZ dříve, v lepším stavu a za víc peněz. To je pro nás dobrá vyjednávac­í pozice, která nám umožňuje pro ČEZ dojednat další dodatečný zisk proti původní smlouvě.

LN Říkáte, že před sebou máte těžký rok. Jak těžké bude vyplácet dividendu 40 korun?

Samozřejmě nemohu říct, jaká bude v letošním roce dividenda. Jednak to nevím, protože rozhodnutí je na valné hromadě, a ani vám nemohu říct návrh představen­stva, protože to odporuje legislativ­ě, kterou se jako společnost kótovaná na burze řídíme. Je třeba hledat rovnováhu mezi dividendov­ou politikou a dalšími cíli, jako je transforma­ce na budoucí podobu energetiky a naplňování cílových programů.

Dividenda se v podstatě neměnila od roku 2012, přičemž ziskovost ČEZ klesla, jak klesala cena elektřiny. Tak jako čistý zisk je z velké části funkcí ceny elektřiny, tak je i dividenda. A z tohoto pohledu, myslím si, by bylo neférové tvrdit, že ČEZ bude schopen mít stejnou výši dividendy v budoucích letech, jako ji měl v těch posledních pěti letech, to je nerealisti­cké.

Kdybych se chtěl na to podívat z dlouhodobě­jší perspektiv­y, tak podobně nízká cena elektřiny jako teď byla naposledy v roce 2004. A dividenda v té době byla na úrovni pěti miliard pro všechny akcionáře, to znamená 3,5 miliardy pro stát. (Při 40korunové dividendě ČEZ loni rozdělil celkem 21,5 mld. korun, státu připadlo 15 mld. – pozn. red.) Já neříkám, že bude takhle nízká dividenda. Ale nějaká korekce proti předchozím letům směrem dolů tam být musí.

Představa některých dividendov­ých investorů je, že by ČEZ mohl vyplácet i zisk předchozíc­h let. V momentě, kdy by ale ČEZ vyplácel na dividendě víc, než vydělává, vedlo by to k významnému snížení ratingu – o víc než jeden stupeň, což by firmě dramaticky zdražilo financován­í. To z hlediska dlouhodobé stability ČEZ a naplňování dalších úkolů nepovažuji za správné.

Buď najdeme kompromis a budeme plnit všechny dané cíle optimálně, anebo akcionáři dojdou k tomu, že je lepší jít cestou, aby se firma rozdělila. Nechci předbíhat a mluvit o řešení. Naopak chci otevřít debatu.

LN A může se to stát?

Je to čistě v rukou valné hromady. O tom bych nespekulov­al, to si počkejme na červen.

LN Jak to probíhá? Jak na to reagují, když říkáte, že by bylo dobré vyplatit si míň peněz?

My se s nimi nebavíme o konkrétní dividendě, to nejde. My se bavíme o směřování firmy. A o cílech firmy v kontextu současné energetiky i o tom, že některé cíle jdou proti sobě, odporují si. Není to tak, že za zavřenými dveřmi dohodneme výši dividendy a pak ji oznámíme zbytku akcionářů. To nepřichází v úvahu.

LN Jak to jednání probíhá? Jsem akcionář, vy šéf ČEZ. Já chci vysokou dividendu a vy povídejte...?

No, tak nějak to probíhá. Ale co je zajímavé, že když sedíte s politiky, zjistíte, že každý má jiný názor. Když se pak sejdou na předsednic­tvu vlády, tak vlastně přesvědčuj­ete víc lidí a každý akcentuje jinou, pro sebe důležitou věc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia