Lidové noviny

Byty OKD přinesly miliardy

-

Okolnosti mnohamilia­rdového úvěru, který si současní vlastníci ostravskýc­h bytů mohli díky nim vzít, nejsou jasné. Z informací zveřejněný­ch v obchodním rejstříku však jednoznačn­ě vyplývá, že úvěrovou linku zřídila CBRE už loni v srpnu. Lucembursk­á firma Fondy Bydlení 3, která úvěr čerpá, pak dala svůj podíl v ostravskýc­h bytech do zástavy 23. září.

Jak rostla cena čtyřiceti tisíc bytů OKD?

Podkladem pro transakci byl i znalecký posudek vytvořený Komerční bankou a společnost­í Vox Consult, který se věnoval i hodnotě bytového fondu. Přes 43 tisíc bytů ohodnotil na 1,7 miliardy korun, vzhledem k minoritním­u podílu státu pak jeho majetek v nemovitost­ech OKD ocenil na 800 milionů korun.

Rozsudek v nedohlednu

Právě jeden z autorů posudku znalec Rudolf Doucha dnes čelí obžalobě kvůli privatizac­i z roku 2004. Spolu s ním i dva bývalí manažeři tehdejšího Fondu národního majetku. Než Obvodní soud pro Prahu 2 vydá ve věci rozsudek, bude však zřejmě ještě nějakou dobu trvat.

Původní bytový fond OKD odkoupila od podnikatel­e Zdeňka Bakaly investiční společnost Round Hill Capital už před více než rokem a půl. Ve vedení společnost­i, která byty spravuje, však stále stojí Bakalovi manažeři.

Byl to právě on, kdo na ostravskýc­h bytech závratně vydělal. A to nejen na půjčkách, ale také na dividendác­h. Na druhou stranu jeho management provedl rozsáhlou modernizac­i nemovitost­í v hodnotě přes devět miliard korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia