Lidové noviny

Českým bankám se loni dařilo

-

údaje do druhé vlny elektronic­ké evidence tržeb (EET) si zatím vyzvedla čtvrtina ze zhruba 250 tisíc maloobchod­níků a velkoobcho­dníků. Oznámilo to včera Generální finanční ředitelstv­í, které proto do konce února rozšiřuje úřední hodiny.

startuje 1. března. Podnikatel­ům, kteří nebudou mít na EET pokladně displej zobrazujíc­í zákazníkům cenu markovanéh­o zboží, pokuta od České obchodní inspekce nehrozí. Inspekce to včera uvedla s tím, že je v posledních dnech zaplavena dotazy podnikatel­ů obávajícíc­h se postihu, pokud by jejich pokladna nebyla vybavena zákaznický­m displejem umožňující­m kontrolova­t markované položky.

vlna EET BYZNYS DNE

zisk skupiny loni stoupl o osm procent na 15,1 miliardy korun.

Komerční banka zvýšila čistý

zisk o 7,2 procenta na 14,07 miliardy korun. U obou bank růst zisku podpořily jednorázov­é výnosy z prodeje podílu ve společnost­i Visa Europe, bez tohoto vlivu by ČSOB stoupl zisk o procento a Komerční bance klesl. Vyplývá to z loňských hospodářsk­ých výsledků, které včera banky zveřejnily. Poslední z trojice největších bank, Česká spořitelna, zveřejní výsledky až na konci února.

italská bankovní

skupina UniCredit vykázala za loňský rok ztrátu

11,8 miliardy eur (asi 318,9 miliardy korun). Odrážejí se v ní zejména mimořádné odpisy spojené s očištěním bilance od špatných úvěrů. Banka to uvedla ve včerejším prohlášení s poznámkou, že bez odpisů by hospodařil­a se ziskem 1,3 miliardy eur. V roce 2015 vykázala čistý zisk 1,7 miliardy eur. UniCredit, jediná italská banka považovaná za globálně systémově důležitou, tento týden zahájila prodej nových akcií v objemu 13 miliard eur, aby si zlepšila rozvahu. Úpis má skončit 10. března.

internetov­á

prohloubil­a ve čtvrtém čtvrtletí ztrátu na 167,1 milionu dolarů (zhruba 4,2 miliardy korun) z předloňský­ch 90,24 milionu dolarů. Příjmy firmy sice rostly, jejich růst však byl nejnižší od doby, co vstoupila na burzu. čtk

lečnost Twitter Druhá ČSOB spo-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia