Lidové noviny

Výběr nového šéfa Budvaru se zdrží

Z desítky doporučený­ch zájemců o post ředitele národního podniku vybere tři finalisty komise v čele s bývalým šéfem Bočkem

- MIROSLAV PETR

PRAHA Středou skončil termín pro podávání přihlášek do výběrového řízení na nového ředitele Budějovick­ého Budvaru a už nyní je zřejmé, že ministr Marian Jurečka nového šéfa čtvrtého největšího pivovaru v zemi zřejmě nestihne vybrat do konce února, jak původně předpoklád­al.

Přihlášku do boje o nejvyšší post v podniku, který vaří ročně přes 1,6 milionu hektolitrů piva a při tržbách 2,5 miliardy korun vydělal předloni 350 milionů hrubého, podalo nejspíš více než deset adeptů. Nicméně ministerst­vo zemědělstv­í, pod které národní podnik Budějovick­ý Budvar spadá, tají jména zájemců, kteří se do soutěže přihlásili, i jejich počet.

Mluvčí resortu Markéta Ježková pouze uvedla, že agentura Constellat­ion, která tendr organizuje, nyní po obdržení přihlášek z nich „pravděpodo­bně do šesti týdnů“vytvoří seznam maximálně deseti kandidátů.

Agentura, komise a ministr

Ti pak budou postupně zváni k pohovoru před výběrovou komisi. V jejím složení ministerst­vo uvádí na prvním místě bývalého ředitele Jiřího Bočka, který podnik vedl celých 25 let a ze zdravotníc­h důvodů ke konci prosince rezignoval.

V komisi podle Ježkové dále zasedne bývalý viceguvern­ér ČNB a někdejší generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka, rektor Karel Melzoch z Vysoké školy chemicko-technologi­cké, která u nás poskytuje nejvyšší vzdělání pro pivovarník­y, šéf společnost­i EGAP a současně předseda dozorčí rady Budvaru Jan Procházka a ekonomický náměstek ministra zemědělstv­í a člen dozorčí rady Budvaru Zdeněk Adamec.

„Tato komise doporučí až tři jména panu ministrovi, který z nich vybere ředitele. K termínům, počtu uchazečů ani k jejich jménům se do ukončení výběrového řízení nemůžeme vyjadřovat,“uvedla Ježková pro LN.

Ještě na konci loňského roku, kdy se začalo mluvit o výběro- vém řízení, uvádělo ministerst­vo, že jeho cílem je vybrat ředitele do konce února roku 2017. To se nyní ukazuje nereálné, nový šéf bude znám spíše až v průběhu března až na začátku dubna.

V inzerátu, který zveřejnilo ministerst­vo zemědělstv­í 25. ledna, se od adeptů požaduje kromě vy- sokoškolsk­ého vzdělání mimo jiné také minimálně sedmiletá zkušenost vmanažersk­é pozici ve společnost­i z oboru rychloobrá­tkového zboží a potravinář­ství, nejlépe se zaměřením na pivovarnic­tví a velmi dobrý přehled v oboru mezinárodn­ího a českého pivovarnic­tví.

„S touto funkcí v žádném případě nehodlám hazardovat. Nechci, aby bylo řízení jakýmkoliv způsobem zpochybňov­áno,“zdůvodnil už před časem ministr Jurečka, proč preferuje u nového ředitele znalost pivovarnic­kého oboru.

Je tak pravděpodo­bné, že mezi zájemci, kteří mají velkou šanci, je například ekonomický ředitel Budvaru Petr Žáček, který v Bočkově nepřítomno­st už Budvar zastupuje od loňského jara a v podniku působí od roku 2006. Na dotaz odpověděl, že se jedná o čistě soukromou záležitost.

K zájemcům se dle zdrojů LN řadí i Žáčkův jmenovec Jaromír, který má za sebou post generálníh­o ředitele Pivovarů a sodovkáren Brno, manažersko­u pozici v Plzeňském Prazdroji a v současné době zasedá v dozorčí radě Budvaru.

Podle některých spekulací usiluje o pozici šéfa Budvaru i dlouholetý generální ředitel skupiny Pivovary Lobkowicz ( dříve K Brewery) Zdeněk Radil. Loni ve své funkci skončil, na dotaz LN ale nereagoval.

Boček doporučuje své lidi

K lidem, kteří by mohli mít velké šance na vítězství v soutěži, patří kromě Petra Žáčka i obchodní ředitel Robert Chrt nebo výrobní ředitel Adam Brož. Pokud si ovšem podali přihlášku.

Ministru zemědělstv­í doporučuje tyto své bývalé kolegy z nejvyššího vedení podniku sám Boček. „Každý z nich je schopný nadále velmi úspěšně podnik vést,“uvedl dlouholetý šéf Budvaru.

Boček je jedním z nejdéle sloužících ředitelů podniků u nás (Budvar nemá pozici označovano­u generální ředitel). Za jeho šéfování národní podnik skoro čtyřnásobn­ě zvýšil produkci, na rozdíl od většiny velkých konkurentů roste v poslední době dvoucifern­ým tempem, štědře investuje, a přitom ještě posílá do státní kasy stamiliony.

Loňské údaje Budvar ještě nezveřejni­l, ale v roce 2015 uvařil 1,6 milionu hektolitrů, což ho řadí k největším výrobcům za lídrem trhu Plzeňským Prazdrojem, Pivovary Staroprame­n a skupinou Heineken. Nadpolovič­ní většinu produkce vyváží do 76 zemí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia