Lidové noviny

Pokutovat lze i otevřené okénko

-

PRAHA Když si připálíte v autě, ve kterém vezete děti, může vás to ve Francii vyjít na téměř 70 eur. Nařízení omezující kouření zavedla loni také Itálie. Už při samotné cestě za lyžováním tak může českou posádku potkat hodně drahé překvapení.

Na tvrdé pokuty u rakouských sousedů už Lidovky.cz upozornily minulý týden. Při cestách na zimní dovolené však tuzemští řidiči křižují i další země. Proto je dobré vědět, že italští, francouzšt­í nebo němečtí policisté kasírují i za věci, které v Česku nikdo neřeší; třeba nevhodný výběr slunečních brýlí je v Německu skutečný problém.

Jiné prohřešky nejsou oproti tomuto geografick­y unikátní a zemí, které je trestají, je více. Lidovky.cz přinášejí ve spolupráci s Ústředním automotokl­ubem (ÚAMK) přehled zajímavých i málo obvyklých přestupků, na které je třeba dát si velký pozor.

Itálie – drahá noční rychlost

Pro úplnost: pokuty za „běžnou“rychlou jízdu začínají v Itálii na 41 eurech a jejich horní hranice se pohybuje v tisících eur.

Francie – raději potichu

V autě se ve Francii nevyplatí kouřit ani poslouchat příliš nahlas hudbu. Pokud by přehlušila třeba sanitku nebo ruší okolí, je to pro tamní policii důvod k udělení pokuty. Problém je pro Francouze také poslouchán­í hudby v autě, na motorce nebo na kole prostředni­ctvím sluchátek – to vyjde řidiče až na 130 eur.

Německo – pozor na brýle

Nejbizarně­jším prohřeškem v Německu je patrně špatná volba slu- nečních brýlí. Policista může při zastavení auta usoudit, že jsou skla například příliš tmavá a není přes ně dobře vidět. Pokud takové podezření má, může brýle poslat na expertizu nebo i s řidičem k lékaři, který posoudí, jaký přes ně má řidič výhled. A pokud špatný? Hrozí mu pokuta kolem 75 eur.

„Problémem můžou být v Německu také otevřená okénka na parkovišti. Ta vás vyjdou na patnáct eur, vybízíte totiž k trestné činnosti,“vysvětluje Vomáčka z ÚAMK. mip

Pokuta za špatné brýle a kouření v autě. Za co ještě kasírují Němci a Italové?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia