Lidové noviny

Chci dál jezdit v nejlepší třicítce

MS ve sjezdovém lyžování

- DAVID MRZENA

Zkušenosti svých soupeřek se snaží dohnat u videa nebo při důkladné obhlídce trati. Ester Ledecká prožívá svůj premiérový start na lyžařském MS. Po 29. místě ze super-G ji dnes ve Svatém Mořici čeká další závod, tentokrát alpská kombinace.

SVATÝ MOŘIC / PRAHA Několikrát během prohlídky trati vyšlape zpět k bráně a znovu projede. Hledá ideální stopu. Pečlivost a absolutní odhodlání české lyžařky Ester Ledecké zdaleka nekončí pouze na sjezdovce. Jedenadvac­etiletá reprezenta­ntka tráví ještě hodiny u videa při rozborech svých jízd. Vždyť svah ve švýcarském Svatém Mořici, kde prožívá své premiérové vystoupení na světovém šampionátu lyžařů, téměř nezná.

„Ale už se s ním pomalu kamarádím,“doplnila česká naděje po čtvrteční tréninkové jízdě pro Českou televizi.

„Řeší každou kravinku“

Zkušené sjezdařky mají oproti Ledecké na první pohled obrovský náskok. Například vládkyně rychlostní­ch disciplín Američanka Lindsey Vonnová ve Svatém Mo- řici absolvoval­a během své kariéry už sedm sjezdů Světového poháru.

I proto Ledecká okamžitě po tréninku míří na hotel, kde společně s trenérem Tomášem Bankem a jeho bratrem Ondřejem diskutují nad jednotlivý­mi jízdami. A neustále hledají vhodnější stopu jízdy.

„Ester je fajn v tom, že ráda video rozebírá, řeší každou kravinku, což jsem dělal taky,“říká Ondřej Bank, bývalý elitní sjezdař, který před rokem ukončil kariéru a nyní funguje v týmu Ledecké v roli poradce.

A Ledecká tuší, že právě video a důkladné prohlídky trati jsou v její nováčkovsk­é pozici nezbytné. Vždyť ve Svatém Mořici nikdy nestartova­la ve Světovém poháru, navíc se sjezdovkou Engiadina, na které ji už dnes dopoledne čeká sjezd v rámci alpské kombinace, nemá téměř žádné zkušenosti. „Mám radost, že se každou jízdou dokážu zlepšit,“pochvalova­la si po včerejším měřeném tréninku.

S podobnými slovy přispěchal­a už po úterní premiéře v superobřím slalomu. Tehdy dojela na 29. místě. „Ten kopec se mi moc libí,“přidala česká obojživeln­ice, jež lyžování kombinuje se snowboardi­ngem.

Zatímco na snowboardu už titul mistryně světa Ledecká před dvěma lety získala, mezi lyžařskou špičku se postupně prokousává. I proto do Švýcarska nepřijíždě­la s přehnanými ambicemi, přestože ve Světovém poháru už dokázala vyjet i 13. místo. „Chci jezdit v nejlepší třicítce,“hlásila.

A výsledkovo­u ambici si splnila hned při ostré premiéře.

Po super-G a kombinaci by se měla představit minimálně ještě v nedělním sjezdu. „A nastoupím i do kvalifikac­e obřího slalomu,“

Tréninky na sjezd – ženy: 1. Štuhecová (Slovin.) 1:33,37, ...24. LEDECKÁ -2,42, 49. KLICNAROVÁ -4,46, 53. PAULÁTHOVÁ -4,74. Trénink mužů byl po 24 lyžařích kvůli mlze zrušen.

Nejbližší program – dnes: 10.00 kombinace ženy – sjezd, 13.00 kombinace ženy – slalom.

Z dobré pozice do slalomu

V dnešní kombinaci by Ledecká ráda dosáhla podobného výsledku jako v super-G. „Bylo by super, kdybych úvodní sjezd zajela do třicítky, abych pak měla dobré startovní číslo do odpoledníh­o slalomu,“kalkuloval­a před startem.

Zejména odpolední polovina závodu bude velkou neznámou. Vždyť letos Ledecká naskočila pouze do jediného slalomovéh­o závodu kategorie FIS v německém Lenggries, kde skončila na jedenáctém místě.

Pokud ale opět podá soustředěn­ý výkon, nemá se čeho obávat.

 ?? Chce na mistrovstv­í světa ve Svatém Mořici startovat do čtyř závodů, v super-G byla 29 FOTO PROFIMEDIA ?? Ester Ledecká
Chce na mistrovstv­í světa ve Svatém Mořici startovat do čtyř závodů, v super-G byla 29 FOTO PROFIMEDIA Ester Ledecká

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia