Lidové noviny

Voják, kterého opustilo štěstí

- JIŘÍ PLACHÝ

PRAHA Na dvoře pankrácké věznice byl 16. června 1950 spolu s Veleslavem Wahlem popraven mjr. Jaromír Nechanský, bývalý velitel výsadkové skupiny Platinum-Pewter. Jak bylo tehdy zvykem, na odsouzení jejich skupiny navazovala řada „vedlejších“procesů, v nichž byly před senáty Státního soudu odsouzeny na základě vykonstruo­vaných obvinění desítky osob. Zatýkání proběhlo také v Jihlavě, a to v řadách bývalých členů protinacis­tické odbojové organizace Rada tří. Dne 13. září 1949 byl zatčen také bývalý parašutist­a výsadkové skupi- zahraniční­mu odboji. Podnikl nesmírně nebezpečno­u cestu přes Německo, odkud se dostal do jižní, neobsazené Francie a pak do Španělska. Tam byl zatčen a uvězněn v nechvalně známém frankistic­kém koncentrač­ním táboře Miranda de Ebro. Ve stejné době zde byl „hostem“např. sestřelený kpt. František Fajtl.

Španělé se však snažili již v té době nerozhněva­t si zbytečně Spojence, a tak se důvěrníkov­i čs. exilové vlády vMadridu Zdeňkovi Formánkovi, resp. Britům, podařilo zajistit Kocmánkovo propuštění a jeho odjezd do Gibraltaru.

Dvanáctile­tý trest od komunistů

K čs. jednotkám na Britských ostrovech dorazil 30. října 1942. V únoru následujíc­ího roku byl přemístěn k letectvu. Až do konce války pak sloužil jako mechanik u 312. čs. stíhací peruti RAF.

Demobilizo­val teprve v dubnu 1946. Vrátil se do rodného kraje a jako zahraniční voják dostal do národní správy podnik po Němcích. Soudem byl v prosinci 1950 poslán na 12 let do vězení. Zde jej však definitivn­ě opustilo štěstí, které ho provázelo v protinacis­tickém odboji. Dne 4. dubna 1953 zemřel ve výkonu trestu. Bylo mu pouhých 35 let.

 ?? Odešel uprostřed okupace z protektorá­tu, aby se připojil k odboji. Přes Španělsko se dostal až do Velké Británie, kde sloužil jako mechanik u 312. stíhací perutě RAF. Na snímku její mechanici v roce 1940. FOTO VHÚ ?? Jan Kocmánek (1918–1953)
Odešel uprostřed okupace z protektorá­tu, aby se připojil k odboji. Přes Španělsko se dostal až do Velké Británie, kde sloužil jako mechanik u 312. stíhací perutě RAF. Na snímku její mechanici v roce 1940. FOTO VHÚ Jan Kocmánek (1918–1953)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia