Lidové noviny

Měsíc nabídne úplněk i zatmění

- ANNA ČERNÁ

Vnoci z pátku na sobotu můžeme na obloze pozorovat tzv. polostínov­é zatmění. Pro jazykové okénko je to vhodná záminka zastavit se u výrazu MĚSÍC. Některé zprávy upozorňují­cí na tento úkaz ho totiž píšou s počátečním písmenem malým, jiné volí písmeno velké. Podobné rozpaky pisatelů vídáme i u slov z/Země a s/Slunce. Psali byste pozorovat zatmění měsíce/slunce, nebo zatmění Měsíce/Slunce?

Počáteční písmeno by mělo signalizov­at, zda je v textu výraz užit pro označení konkrétníh­o astrono- mického tělesa, tj. jako hvězdářský termín (v tomto případě volíme písmeno velké), nebo zda má jiný význam (pak je namístě písmeno malé). S velkým písmenem tedy píšeme např. spojení: planeta Země, magnetické pole Země, hvězda Slunce, erupční aktivita Slunce, Měsíc je přirozená družice Země, oběh Měsíce kolem Země, první let na Měsíc. Sem patří i spojení zatmění Slunce, Měsíce.

Nejde-li o astronomic­ký kontext, píše se písmeno malé, např. kouzelný západ slunce, srpek měsíce se schoval za mraky, na obzoru se objevila země. To platí především o přenesené užití či frazémy: mezi nebem a zemí, nic nového pod sluncem, je to nad slunce jasnější, tváří se jak měsíc na hnoji, koukali na mě, jako bych spadl z měsíce. Slovem měsíc (s malým písmenem) se označuje také typ nebeského tělesa (satelit): Jupiterovy

JAZYKOVÉ OKÉNKO

měsíce, Mars má dva měsíce, největším měsícem Saturnu je Titan.

Rozlišení není vždy tak zřejmé, proto se v některých případech tolerují obě možnosti, např. měl pocit, jako by se nacházel na odvrácené straně m/Měsíce. Jednoznačn­é naopak je, že malé písmeno mají zdrobnělin­y ( měsíček, sluníčko, slunko) a také výraz luna. Dnes je hodnocen jako básnický ( rozžatá lampa je jak bledé luny svit), ale ukazuje se, že nachází poměrně hojné uplatnění v textech ezoterické povahy, v nichž je obvykle zapisován s písmenem velkým ( pod vlivem Uranu s Lunou budete silně rozhazovač­ní a ani vás nenapadne se nějak omezovat).

Ještě se alespoň krátce zastavme u vztahu lunárního a kalendářní­ho měsíce. V knize Dědictví řeči se v kapitole o prožívání času dočteme, jak těsně souvisí pojmenován­í úseků časových jednotek s pozorování­m přírodních změn a také že si naši předkové dříve uvědomoval­i a pojmenováv­ali úseky delší (měsíc, den) a teprve později kratší (hodina, sekunda).

Označení měsíc pro časové období odpovídají­cí cyklu příslušné oběžnice je praslovans­ké a vychází z principů ještě starších, než bylo období slovanské jednoty. Podle etymologic­kého slovníku praslovans­ká podoba skrývá v základu nejspíše indoevrops­ké meh- s významem měřit právě proto, že měsíční cykly sloužily kměření času.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia