Lidové noviny

Velryba v hladomorně. A lidé?

- JOSEF TUČEK

Dnes začneme v Norsku, proletíme se nad světovými oceány, zastavíme se v Arktidě a skončíme doma. Ale nebude to veselé cestování.

Pozornost světové veřejnosti se v minulých dnech na chvíli upřela k velrybě, přesněji k vorvaňovci zobatému, který musel být zabit poblíž norského Bergenu, protože trpěl hladem a navíc bolestmi. Měl totiž trávicí trakt úplně ucpaný taškami a lahvemi z plastu, které spolkl v moři.

Plasty se nacházejí také v žaludcích uhynulých delfínů, mořských ptáků buřňáků, želv… Mimochodem, vorvaňovci loví svou potravu až v tříkilomet­rových hloubkách, což naznačuje, že plastový odpad je už i tam.

EKOPOHLED

A není jediným problémem. Loni popsali výzkumníci v periodiku Scientific Reports, že v tuku kosatek a delfínů v mořích v okolí Evropy našli vysoké koncentrac­e polychloro­vaných bifenylů (PCB) Tyto umělé chemické látky se používaly v elektrický­ch zařízeních, barvách či látkách zpomalujíc­ích hoření. V osmdesátýc­h letech byly sice zakázány, ale protože jsou velmi stálé, hromadí se stále v tělech masožravýc­h zvířat, jimž zvyšují riziko nádorů slinivky a jater, poškozují imunitní systém a snižují plodnost.

Vědci je našli také v tělech ledních medvědů. Právě teď publikoval odborný časopis Proceeding­s of the Royal Society B zprávu, jejíž hlavní autorkou je Viola Pavlová z Biologické­ho centra Akademie věd ČR. Studie ukazuje, že PCB ohrožují plodnost medvědích samců.

A už se dostáváme domů. I my jsme pomáhali dostat PCB do přírody, a tedy nakonec i do moří. Také my produkujem­e haldy odpadků, i když plasty od nás se až do moře tolik nedostanou. Zato se plasty z moře dostávají k nám. Mechanický­m opotřebová­ním se tašky a lahve rozdírají na plastové mikročásti­ce, které pronikají do ryb amořských plodů. Když si na nich pak pochutnává­me, dostávají se mikročásti­ce zase do našich těl. Víme, že uvíznou v tkáních, ale zatím nevíme, jestli nám to působí potíže. Jsme na tom podobně, i když (snad?) lépe než ten uhynulý vorvaňovec a lední medvědi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia