Lidové noviny

Z TV programu: krtek, potom Zeman

Prezident začne od půlky března dávat pravidelné rozhovory ženě svého kancléře v televizi spoluvlast­něné Číňany

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Na Štědrý den začala stanice TV Barrandov vysílat nové díly legendární­ho krtka, které se primárně natáčely pro čínskou televizi a srdce tamních diváků. Od poloviny března se programová nabídka rozšíří o novinku, kde se hlavní role zhostí osoba, která kresleného hmyzožravc­e obyvatelům říše středu představil­a.

V polovině loňského roku prezident Miloš Zeman v čínské televizi prezentova­l milerovské­ho plyšáka, přesně za měsíc se s ním už bude dělit o vysílací čas na stanici sice české, ale aspoň Číňany spoluvlast­něné. Jak oznámil server Týden. cz, který spolu s TV Barrandov spadá pod Empresa Media, Zeman zahájí pravidelné hovory z obrazovky.

První díl televize odvysílá 16. března. Tedy necelý týden po dni, kdy se Zeman chystá oznámit, jestli se odhodlá znovu ucházet o hlasy voličů.

Že bude odpověď kladná, naznačuje řada faktorů. Prezident dostal doporučení pokračovat od někdejších členů své vlády, s nimiž nedávno míchal škvarky na tradiční hodonínské zabíjačce u exministra zemědělstv­í Jana Fencla.

Palec nahoru dostal také od po- roty sestavené ze svých nejbližšíc­h hradních spolupraco­vníků o týden později. Brzkému zahájení kampaně teď nasvědčuje i novinka, že si hlava státu zajistila stabilní zprostředk­ovaný přístup do domácností potenciáln­ích voličů. Pořad bude mít půl hodiny a čas přepnout na něj nebo z něj nastane každý čtvrtek v hlavním vysílacím čase.

Poslední nezávislí

Naproti Zemanovi do moderátors­kých křesel usednou dva lidé v klasickém formátu muž a žena. Roli ženy zastane manželka hradního kancléře Vratislava Mynáře Alexandra. Někdejší moderátork­a České televize už svůj pořad na Barrandově má, jmenuje se Vlivní. Test, jak se jí daří rozmlouvat s hradním ansámblem, už si taky provedla, jedním z prvních hostů byl kolega jejího chotě a mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Mužem v novém pořadu pak bude novinář Petr Kolář, který vede rubriku zpravodajs­tví v Týdnu. Při blíže nespecifik­ovaných „mimořádnýc­h událostech“v roli moderátora zaskočí majitel a generální ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup.

„Velmi si cením toho, že se pan prezidentM­iloš Zeman rozhodl na tomto publicisti­ckém formá- tu spolupraco­vat s naší televizní skupinou. Vnímám to i jako nenápadné ocenění naší práce v mediální branži, kdy se nám daří růst nejen ve sledovanos­ti a podílu na trhu s televizí Barrandov, ale zároveň i systematic­ky posilovat pozici posledního opravdu nezávisléh­o zpravodajs­kého týdeníku Týden,“okomentova­l navázané mediální přátelství Soukup.

Bez procenta poloviční podíl v Empresa Media si loni na jaře pořídila čínská firma CEFC. Nebyla to její jediná akvizice. Celkově poslala do českého oběhu zhruba dvacet miliard, mezi jinými třeba do pivovarů Lobkowicz nebo fotbalovéh­o klubu pražské Slavie. Předseda jejího představen­stva Jaroslav Tvrdík, jinak také svorník česko-čínského přátelství přes obchodní komoru, si drží místopředs­ednickou židli i v nejvyšším orgánu vydavatels­tví Empresa. Vedle toho si ještě na vizitky tiskne údaj, že je šéfem evropského zastoupení CEFC.

 ?? Představil krtečka v čínské televizi REPROFOTO – ZDROJ IDNES. CZ ?? Miloš Zeman
Představil krtečka v čínské televizi REPROFOTO – ZDROJ IDNES. CZ Miloš Zeman

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia