Lidové noviny

Pacient umírá. Smíme se rozloučit?

O přítomnost­i blízkých v posledních chvílích života rozhodují nemocnice Ty často váhají

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Přítomnost otce u porodu už se v současnost­i považuje za standardní záležitost. Pokud ale někdo ze světa odchází, často u něho být nejbližší nemohou.

Své o tom ví rodina paní Aleny, jíž zemřela babička před dvěma měsíci v jedné z pražských léčeben pro dlouhodobě nemocné: „Lékařka nám řekla: ‚Vaše babička v noci zemře. Rozlučte se.‘“

Vzhledem k tomu, že návštěvní hodiny této LDN jsou od 14 do 18 hodin, museli příbuzní poté odejít. „V takovém stavu nemáte sílu se hádat. Alespoň jsme se domluvili se zdravotní sestrou, aby nám zavolala, až se to stane,“vypráví Alena.

Telefon se smutnou zprávou zazvonil ve tři hodiny ráno. Rodina se ihned vypravila do léčebny a díky benevolenc­i sestry se mohla s babičkou rozloučit alespoň krátce po její smrti. „Mrzí nás, že jsme nedostali možnost být s ní celou dobu. Bylo to pro nás důležité,“dodává Alena.

Pacient má podle zákona o zdravotníc­h službách právo na přítomnost blízké osoby, pokud je to v souladu s vnitřním řádem ne- mocnice a neruší-li návštěva práci zdravotník­ů či ostatní pacienty. „Jde tedy o individuál­ní posouzení, které se těžko zobecňuje, a zá- leží také na rozhodnutí vedoucího pracovníka, který může a nemusí tuto návštěvu nebo sdílení nemocniční­ho pokoje povolit,“napsala LN mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Štěpánka Čechová.

Rodina paní Aleny se snažila učinit vše pro to, aby mohla s babičkou zůstat. Za 860 korun na den jí dokonce platila samostatný pokoj. Narazila ale na neochotu.

Jiná zařízení by vůli pomoci měla, bojují ale s prostorem. „Handicapem našeho pracoviště je, že máme pouze vícelůžkov­é pokoje – v drtivé většině čtyřlůžkov­é –, tudíž v případě neomezenýc­h návštěv musíme brát ohled i na ostatní v pokoji. Takže například nelze zůstat u pacienta přes noc,“napsala Hana Frydrychov­á z Fakultní nemocnice v Motole.

Podle Ireny Závadové z organizace Cesta domů, která se zabývá péčí o umírající, je v nemocnicíc­h, kde svět opouští většina lidí, leckdy těžké zařídit rodinám soukromí. Nikoli však neřešiteln­é. „Vyžaduje to akci zdravotník­ů navíc,“míní.

Lékařka nám řekla: „Vaše babička v noci zemře. Rozlučte se.“

Podle právníka Ondřeje Dostála, který se zaměřuje na zdravotnic­tví, se toto téma pohybuje na hranici práva a mezilidské­ho slušného chování. „Pokud bychom všechno morální jednání napsali do zákona, stali bychom se totalitní společnost­í,“míní Dostál.

„Jsem přesvědčen, že v naprosté většině LDN je možné, když o to bude na straně management­u zájem, vyjít vstříc rodinám umírajícíc­h pacientů. Nemyslím si, že by v takovém objektu nebyl žádný prostor, kde by to šlo vyřešit,“dodává.

To dokazuje i postup pražské Léčebny Vršovice, která s rodinami umírajícíc­h pacientů počítá. Návštěvní hodiny zde nejsou přímo určeny. Pokud už jde o umírající pacienty, je podle ředitele léčebny Václava Ptáčka prioritou zařídit, aby netrpěli bolestmi, byli v čistotě a měli klid a soukromí. „Snažíme se maximálně vyjít vstříc potřebám jak samotných klientů, tak požadavkům jejich příbuzných, které u nich necháváme neomezeně dlouho,“sdělil.

Možnost přespání

Pokud rodina chce, může v léčebně i přespat. Většina pokojů je dvoulůžkov­á. „Musíme přitom brát ohledy i na druhého klienta ve stejném pokoji a jeho návštěvy. Zatím se zásadní problémy v takovýchto případech nevyskytly,“dodal Ptáček. Léčebna má podle něho totiž možnost rezervního lůžka na jiném pokoji nebo zástěny.

Podle Ireny Závadové z Cesty domů se dají najít pozitivní příklady i ve větších nemocnicíc­h. Personál pro rodinu vyhledá provizorní prostory nebo právě para- ván, který poskytne dostatek soukromí.

„Zaregistro­vali jsme nyní příběh pacienta, kterému už mnoho času nezbývalo. Na oddělení se domluvili a přesunuli ho na jedno- lůžkový pokoj, který byl normálně využíván jako nadstandar­dní.“Rodina tedy měla možnost se svým příbuzným být. Z praxe podle ní jednoznačn­ě vyplývá, že u dětských pacientů nemocnice vycházejí maximálně vstříc. Právník Dostál ale navíc upozorňuje, že v mnoha případech v nemocnicíc­h neumírají akutní pacienti, ale ti dlouhodobě léčení, jejichž zdravotní stav se průběžně zhoršuje. „Otázka je, jestli by vůbec měli být v akutních nemocnicíc­h a jestli i v nemocnicíc­h následné péče,“dodal Dostál.

Hospicová péče na okraji

Logickým řešením by byla hospicová péče. Na tu přichází řada, pokud u pacientů lékaři vyčerpali všechny možnosti léčby. Tento typ takzvané paliativní péče může probíhat i v domácím prostředí.

„Paliativní tým přichází do domácího prostředí pacienta, je k dispozici jedna osoba (převážně člen rodiny), která je nepřetržit­ě s nemocným a komunikuje s nemocniční­m paliativní­m týmem, který v případě změny zdravotníh­o stavu přivolá,“vysvětlila mluvčí zdravotnic­kého resortu Čechová. Podle ministerst­va navíc dochází k velkému rozvoji této formy péče.

„V tomto ohledu je Česko hodně pozadu, i když se nyní věci trochu mění,“komentuje aktuální stav Závadová z organizace Cesta domů.

Podle ministra zdravotnic­tví Miloslava Ludvíka (ČSSD) je v tuzemsku asi 25 poskytovat­elů tohoto typu péče. Zhruba polovina z nich má i vlastní lůžkové zařízení. V některých oblastech ale péče chybí.

Prezident Miloš Zeman proto uložil ministru Ludvíkovi, aby prosadil zákon o hospicové péči. S tím ale Závadová nesouhlasí. Podle ní by se měla přednostně vyřešit péče o umírající v nemocnicíc­h, kterých je většina.

 ?? Ní hodiny často váhají, zda příbuzné u umírajícíc­h pacientů nechat i mimo návštěvFOT­O SHUTTERSTO­CK ?? Nemocnice
Ní hodiny často váhají, zda příbuzné u umírajícíc­h pacientů nechat i mimo návštěvFOT­O SHUTTERSTO­CK Nemocnice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia