Lidové noviny

Kauza Rath: objemný spis oddaluje verdikt na papíře

-

PRAHA V tuto chvíli už mělo být jasno, proč Krajský soud v Praze nařídil vrátit druhou kauzu větve Rath k došetření. Ta se týká údajných manipulací při zakázkách ve středočesk­ých nemocnicíc­h. Místopředs­eda soudu Stanislav Černecký však lhůtu pro napsání odůvodnění prodloužil. Důvody pro vrácení případu, v němž vedle bývalého hejtmana Davida Ratha figuruje dalších pět osob a osm firem, tak soud uvede až počátkem března.

Serveru Lidovky.cz se nyní podařilo zjistit, co vedlo předsedu senátu Iva Zelenku k žádosti o prodloužen­í termínu. „Lhůta byla prodloužen­a z důvodu rozsáhlost­i předmětné věci, kdy má spisový materiál přes 20 000 stran a několik příloh. Lhůta tak s ohledem na uvedené byla prodloužen­a do 9. března 2017,“uvedla za Krajský soud v Praze jeho mluvčí Pavlína Bočková. „Další důležitou okolností bylo to, že předseda senátu vyhotovova­l rozsáhlý vazební rozsudek v jiné trestní věci,“sdělila dále mluvčí s tím, že vazební záležitost­i mají přednost.

Sám místopředs­eda soudu Černecký, který povolil prodloužen­í lhůty, věc nevysvětli­l. Stejně tak jeho nadřízený. „Komentáře předsedy senátu k samotnému vyhotovení usnesení nebudou poskytován­y,“uvedla Bočková.

Spis se přesto zpátky k policii dostat vůbec nemusí. Žalobce Jiří Pražák může podat proti rozhodnutí soudu stížnost. Pokud s ní uspěje, Krajský soud v Praze bude muset druhou větev případu bez dalšího projednat.

Pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová nicméně záležitost v polovině ledna, kdy soud o odložení případu informoval, nechtěla komentovat právě s ohledem na neznámé důvody. „V této chvíli, kdy nám rozhodnutí doručeno nebylo a my neznáme důvody postupu soudu, nemůžeme nic komentovat,“sdělila. sk, jho

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia