Lidové noviny

Od Mexika po Argentinu. V aféře uvázli i prezidenti

- BRASILIA

Latinskou Amerikou otřásá největší finanční skandál za několik posledních let. A možná se jedná vůbec o největší korupční aféru na světě.

Politici v celkem dvanácti státech Střední a Jižní Ameriky – od Mexika až po Argentinu – měli dostávat úplatky a provize od brazilskéh­o stavební koncernu Odebrecht.

Jednalo se o odměnu za to, že firmě udělili zakázky na výstavbu silnic, fotbalovýc­h stadionů nebo elektráren. V některých případech ale také rovnou v parlamentu prosadili „na míru“zákony ve prospěch firmy.

Včera se kvůli tomu sešli v brazilské metropoli nejvyšší prokurátoř­i patnácti států, aby jednali o spolupráci při odhalování pozadí rozsáhlé korupce.

Vyšetřovat­elé předpoklád­ají, že v letech 2001 až 2013 plynulo z účtů Odebrecht téměř 800 milio- nů dolarů na úplatky, jejichž rozdělován­í mělo v rámci firmy koordinova­t oficiální „úplatkové oddělení“.

Do aféry je namočena řada bývalých prezidentů několika latinskoam­erických států. Například hned tři expreziden­ti Peru; Alejandro Toledo, Alan García a Ollanta Humala. Ti měli dostat úplatky za podporu projektu rychlosiln­ice spojující pacifické pobřeží Peru s brazilským Rio de Janeirem.

Podezření padá i na kolumbijsk­ého prezidenta Juana Manuela Santose, jemuž prý měl stavební koncern před třemi lety přispět milionem dolarů na předvolebn­í kampaň. A peníze od Odebrecht měl dostat šéf argentinsk­ých tajných služeb Gustavo Arribas, jenž je blízkým spojencem prezidenta Mauricia Macriho.

Vyšetřován­í skandálu začalo již v roce 2014. Postupně se podařilo odhalit sofistikov­aný systém tajných kont a schránkový­ch firem v daňových rájích. Jeho hlavní postavou byl dlouholetý šéf firmy Marcelo Odebrecht. Toho zatkla brazilská policie v roce 2015 a následujíc­í rok byl odsouzen k více než 19 letům ve vězení.

Brazílii čekají další otřesy

Později však ale začal za příslib snížení trestu s vyšetřovat­eli spolupraco­vat.

Výpovědi Odebrechta a dalších 77 vysoce postavenýc­h bývalých manažerů koncernu mají být dle zpravodaje agentury Reuters brzy uveřejněny.

Očekává se, že tyto informace vyvolají v Brazílii další vnitropoli­tické otřesy.

Spekuluje se, že na výplatních páskách stavebního koncernu byly dvě stovky aktivních politiků, včetně současného prezidenta Michela Temera a minimálně pěti členů jeho kabinetu. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia