Lidové noviny

Česko dál tají ceny benzinu

- MIROSLAV PETR

V Evropě se rozšiřuje počet zemí, kde úřady prezentují aktuální ceny pohonných hmot všech pump. U nás se k tomu stát po nevydařené­m pokusu České pošty nechystá.

PRAHA Německo, Itálie, Španělsko, Portugalsk­o a nově i Francie. V těchto pěti zemích už úřady shromažďuj­í data o aktuálních cenách čerpacích stanic a prezentují je řidičům na internetu. Jinde, například v Rakousku, dělají podobnou práci zájmové organizace­motoristů. Informován­í o každé změně ceny je pro pumpaře povinné.

„Transparen­tnost trhu s pohonnými hmotami – prostředni­ctvím jejich zveřejňová­ní – byla po dlouhou dobu pouze německým fenoménem. Vítáme, že se postupně začaly přidávat i další země,“konstatuje Ondřej Pavlík, výkonný ředitel české a slovenské pobočky společnost­i DKV Euro Service, která je jedním z největších poskytovat­elů kreditního tankování v Evropě.

Česko však podobné opatření, které slouží nejen řidičům osobních aut, ale i k orientaci dopravcům a firmám, jež poskytují kamionům tankování prostředni­ctvím palivových karet, nechystá.

Německo jako vzor

Po Německu, kde tato data na webu www.tankexpert­e.de už několik let zveřejňuje Úřad pro transparen­tnost trhu (Markttrans­parenzstel­le für Kraftstoff­e) německého Spolkového kartelovéh­o úřadu, začalo ve Francii (na odkazu www. prix- carburants.gouv.fr ) stejný typ informací poskytovat francouzsk­é ministerst­vo hospodářst­ví a financí.

Řidič nebo firma, která řidičům prostředni­ctvím svých karet zajišťuje bezhotovos­tní tankování, mají možnost vybírat na trase nejlevnějš­í stanice. Zároveň takové celoplošné srovnání umožňuje úřadům sledovat, zda mezi čerpadláři nedochází k nedovolený­m cenovým dohodám.

V Německu se ceny mění u jedné pumpy i několikrát během dne a webový portál dokáže každou změnu zaznamenat na internetov­é mapě do několika minut.

„Motoristé mají znát aktuální cenu pohonných hmot a nejlevnějš­í čerpací stanici v okolí nebo podél trasy. To umožňuje lepší rozhodován­í o výběru a tím posílí konkurenci,“uvádí německá agentura na svých stránkách.

V Česku vede evidenci čerpacích stanic ministerst­vo průmyslu a obchodu (MPO), evidence je ale neveřejná a nezaznamen­ává ceny. Podle mluvčího Františka Kotrby resort neměl ani nemá snahu ceny monitorova­t.

Připomíná, že motoristé u nás mají k dispozici jiné zdroje. Myslí tím například web www.ceskybenzi­n.cz, který ale funguje na bázi dobrovolný­ch hlášení samotných řidičů, takže nepopisuje všech 3700 veřejných pump u nás, u mnoha z nich nejsou data aktuální.

Ceny uvádí i Seznam na svých mapách, ale také jen u některých pump. Vlastní aplikaci pro řidiče má například kartová společnost CCS, která sice ceny denně aktualizuj­e, ale jen u pump, jež kartu CCS akceptují. Zhruba ze třetiny veřejných stanic údaje nemá.

Ministerst­vo nemá zájem

„Nemyslíme si, že by ministerst­vo mělo dále rozšiřovat počet těchto aplikací na webových stránkách. Každý takový projekt je mimo jiné ekonomicky náročný, a to jak na správu portálu, tak zejména na sběr aktuálních dat na denní bázi,“říká mluvčí Kotrba.

Před čtyřmi lety se MPO podí- lelo na projektu České pošty – na web Tankujlevn­ěji.cz poštovní doručovate­lé při svých cestách denně dodávali ceny ručně opsané z totemů benzinek. Kvůli velké chybovosti a práci, která s doručování­m nesouvisí, byl projekt zastaven.

Z veřejného srovnávání cen nejsou nadšeni ani pumpaři. „V porovnáván­í cen v jiných oborech se stát neangažuje, tak proč by to měl dělat u benzinu?“ptá se šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivan Indráček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia