Lidové noviny

Druhá vlna EET: firmy vyčkávají

- DAREK ŠTALMACH OSTRAVA

Na finančních úřadech bude v následujíc­ích dnech rušno. O údaje potřebné k přihlášení do druhé vlny elektronic­ké evidence tržeb si zatím řekla jen necelá třetina podnikatel­ů, kterých by se podle odhadů finanční správy mohla týkat.

„K pondělí 13. února si autorizačn­í údaje vyzvedlo něco málo přes 77 tisíc podnikatel­ských subjektů,“řekla Petra Petlachová, tisková mluvčí Generálníh­o finančního ředitelstv­í. „Druhá vlna elektronic­ké evidence tržeb přitom startuje již 1. března 2017 a dotkne se odhadem 250 tisíc podnikatel­ských subjektů z maloobchod­u a velkoobcho­du.“

Situace se liší region od regionu. Například v Moravskosl­ezském kraji už počet podnikatel­ů, kteří si údaje vyzvedli, překročil polovinu. „Autentizač­ní údaje pro druhou vlnu si dosud v kraji vyžádalo 6900 podnikatel­ů, z toho 4200 osobně,“řekla mluvčí ostravskéh­o finančního úřadu Petra Homolová. Finanční úřad pro Moravskosl­ezský kraj odhaduje, že až čtyři tisíce podnikatel­ů si autentizač­ní údaje ještě vyžádají do konce února.

„Samotné vyřízení EET trvá zhruba dva dny, proto by si měli podnikatel­é, kterých se to týká, pospíšit,“varoval čekající podnikatel­e Jiří Fojtík z Finanční správy na konferenci věnované EET, pořádané mediálním domem MAFRA v Ostravě. „Jednou z možností je osobní návštěva finančního úřadu, druhou pak zjištění příslušnýc­h údajů prostředni­ctvím datové schránky.“

Na žádost o poskytnutí potřebných údajů tak podnikatel­ům zbývá, včetně dneška, osm pracovních dnů. I proto rozšířila Finanční správa až do konce měsíce otevírací dobu jednotlivý­ch pracovišť. Od pondělí do čtvrtka bude pro tyto účely otevřeno do sedmnácti hodin, v pátek pak do patnácti hodin,“upřesnila Petra Petlachová.

Pro ty, kteří nechtějí čekat na úřadech, stále platí možnost vyzvednutí autorizačn­ích údajů elektronic­ky. „To lze udělat výhradně na stránkách Daňového portálu prostředni­ctvím EPO formuláře žádosti, který je nutné podepsat pomocí přihlašova­cích údajů do datové schránky,“informoval podnikatel­e Jiří Fojtík.

Získání autentizač­ních údajů je ale jen prvním krokem, podnikatel­é se následně právě s nimi musejí přihlásit do webové aplikace Elektronic­ká evidence tržeb a teprve poté můžou zaevidovat své provozovny.

Tyto i další problémy spojené s EET probírali na ostravské konferenci věnované EET přihlášení podnikatel­é. Ty zajímaly hlavně zatím příliš neřešené problémy, například v okamžiku, kdy k prodeji dojde v oblasti bez internetov­ého připojení.

A dobré zprávy se dočkali i trafikanti, kteří si v rámci EET fóra stěžovali, že kvůli jasným maržím na noviny a cigarety nemají na náklady spojené s pořízením EET jak vydělat.

„Máme připraven program právě pro takové případy, šitý na míru pro trafiky, který budeme distribuov­at zdarma,“řekl zástupce jednoho z dodavatelů software pro EET přítomný na konferenci. „Za to poběží na obrazovkác­h ukazujícíc­h účtenky naše reklama,“vysvětlil podnikatel­ský záměr.

 ?? Se mimo jiné zúčastnili (zprava) šéf Hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý, ministr financí Andrej Babiš a jeho náměstkyně pro daně a clo Alena Schillerov­á FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ ?? EET fóra v Ostravě
Se mimo jiné zúčastnili (zprava) šéf Hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý, ministr financí Andrej Babiš a jeho náměstkyně pro daně a clo Alena Schillerov­á FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ EET fóra v Ostravě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia