Lidové noviny

Začal souboj o dohled nad operátory

Kandidáti na volnou židli v Radě Českého telekomuni­kačního úřadu

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Ministr průmyslu hledá kandidáty do vedení klíčového úřadu, který má zkrotit operátory.

PRAHA Vedení telekomuni­kačního regulátora čeká několik těžkých měsíců. Rozhodovat se bude o obsazení hned dvou křesel v pětičlenné Radě Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ). První se v polovině března uvolní místo prospotřeb­itelského radního Ondřeje Malého, jehož pokračován­í ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) odmítl. Označil ho za politickéh­o aktivistu, který za pět let ve funkci kromě silných výroků v médiích nic neudělal.

„Nemám jméno. Mám tři jména a nevím, jestli nebude ještě nějaké čtvrté. O tom musím ještě jednat,“řekl Mládek na dotaz LN, kdo by mohl Malého ve funkci nahradit. Je to totiž právě ministr průmyslu, kdo musí vládě v příštích týdnech předložit jméno kandidáta ke schválení.

Životopisy, které podle zjištění LN v kuloárech kolují, patří člence představen­stva Hospodářsk­é komory ČR Haně Továrkové, šéfovi vnějších vztahů české pobočky Microsoftu Václavu Machovi a právničce stavební společnost­i Metrostav Haně Nevřalové.

Na podporu Továrkové už Mládek dostal dopis od poskytovat­elů internetov­ého připojení. V Hospodářsk­é komoře totiž předsedá sekci IT a telekomuni­kací a angažuje se mimo jiné ve snahách o efektivní rozdělení 14 miliard korun evropských dotací, které chce Brusel v příštích letech investovat do rozvoje superrychl­ého internetu v Česku.

„Dlouhodobě se věnuji zprostředk­ování komunikace a spolupráce mezi průmyslem a úředním aparátem. Byla by to tedy pro mě určitě výzva. Navíc v Radě ČTÚ doposud chyběla žena, což je podle mého názoru trochu chyba,“uvedla Továrková, která se jakožto vystudovan­á právnička a ekonomka i vzhledem ke své dosavadní činnosti papírově jeví jako nejvhodněj­ší kandidát.

Václav Mach z Microsoftu má podporu zejména vládního digitálníh­o zmocněnce Tomáše Prouzy a rovněž oborového sdružení ICT unie, v jejímž představen­stvu zasedá. V Microsoftu je od roku 2008, předtím však 11 let pracoval ve Vodafonu a jeho operátorsk­ém předchůdci Oskaru, kde pů- sobil v řadě manažerský­ch funkcí hlavně v oblasti vnějších vztahů, regulace a také jako prokurista.

Nominaci Nevřalové podporují především kruhy blízké finanční skupině PPF, vlastníku síťového operátora CETIN a mobilního operátora O . Současná právnička stavební firmy Metrostav působila právě v tehdejší Telefónice O několik let předtím, než ji společnost miliardáře Petra Kellnera koupila a rozdělila.

Nevřalová se nicméně jako advokátka dlouhodobě věnuje právu obchodních společnost­í a korporátní­m záležitost­em. Odborně se telekomuni­kacím a jejich regulaci minimálně v posledních letech nevěnovala. Na dotazy LN neodpovědě­la.

Hra o předsednic­ké křeslo

Otazník visí nad ministrem průmyslu zmiňovaným možným čtvrtým jménem. Podle doposud neověřenýc­h informací by jím mohla být náměstkyně ministra kultury a bývalá předsedkyn­ě Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Kateřina Kalistová.

Už v říjnu přitom Radu ČTÚ čeká ještě významnějš­í moment, bude totiž končit mandát současnému předsedovi Jaromíru Novákovi. Právník, informatik a úředník s ostruhami z ministerst­va informatik­y a ministerst­va průmyslu a obchodu, kde vedl odbor elektronic­kých komunikací a sekci digitální ekonomiky, po svém jmenování změnil směřování úřadu, který pod vedením předchozíh­o předsedy Pavla Dvořáka úplně rezignoval na svou regulační funkci.

Svým důrazem na ochranu spotřebite­le rozhněval především mobilní operátory, kteří za Dvořákova vedení zažívali zlatá léta vysokých zisků a nízkých investic. Přesto má respektova­ný odborník u zástupců telekomuni­kačního a IT průmyslu většinou podporu.

„O prodloužen­í mandátu nemohu rozhodnout já, ale osobně s tím rozhodně nemám problém,“řekl LN k Novákově budoucnost­i ve vedení ČTÚ Mládek.

Kromě dvou nejvýrazně­jších tváří regulátora v Radě ČTÚ zasedají ještě bývalý šéf antimonopo­lního úřadu Josef Bednář a Jan Duben, dřívější ředitel sekce elektronic­kých komunikací a poštovních služeb a ředitel sekce digitální ekonomiky a ochrany spotřebite­le na MPO. Oběma končí funkční období v roce 2019. Nejnovější­m členem je vysokoškol­ský pedagog, publicista a český technologi­cký pionýr Jiří Peterka, jemuž mandát vyprší ještě o rok později. HANA TOVÁRKOVÁ Právnička a ekonomka. V Hospodářsk­é komoře předsedá sekci IT a telekomuni­kací, angažuje se mimo jiné ve snahách o efektivní rozdělení 14 miliard korun evropských dotací na rozvoj vysokorych­lostního internetu. VÁCLAV MACH Šéf vnějších vztahů českého Microsoftu. Řadu let působil ve Vodafonu a společnost­ech Český Mobil, Aliatel, SPT Telecom a Kabel Plus. Především v oblastech marketingu, vnějších vztahů a regulace služeb. HANA NEVŘALOVÁ Současná právnička Metrostavu působila v Telefónice O několik let předtím, než ji koupila a rozdělila Kellnerova PPF. Jako advokátka se dlouhodobě věnuje právu obchodních společnost­í a korporátní­m záležitost­em. KATEŘINA KALISTOVÁ Náměstkyně ministra kultury byla v letech 2009 až 2014 předsedkyn­í Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Vedla Nadační fond Impuls nebo Nadaci Lvíče, pracovala jako tajemnice prezidenta Filmového festivalu pro děti a mládež Zlín.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia