Lidové noviny

Šéf soudu je vinen. Bez trestu

- TOMÁŠ PLHOŇ ČESKÉ BUDĚJOVICE

Rozhodně nešlo o zprávu, která by měla zásadně pohnout českou justicí. Milan Tripes, šéf Krajského soudu v Českých Budějovicí­ch, čelil podezření, že nesprávně přidělil 1521 případů, a to hlavně těch, které se týkaly insolvencí. Pikanterii celé záležitost­i možná mohlo na první pohled zvyšovat, že kárnou žalobu na něj podal přímo ministr spravedlno­sti Robert Pelikán. Ovšem šestičlenn­ý kárný senát ve středu rozhodl, že Tripes je sice vinen, ale nešlo o zásadní přečin, tudíž mu neudělil žádný trest.

„Byl bych spokojen, kdyby rozhodnutí vyznělo lépe, ale respektuji jej. Žaloba pana ministra rozhodně nebyla projevem toho, že bychom byli v jakékoliv rozepři,“uvedl v prohlášení předseda soudu Tripes, který již na včerejší dotazy LN nereagoval. Nutno říct, že má zjevně pravdu. V jeho kárné žalobě šlo de facto o technikáli­i, která v porovnání s jinými kauzamimez­i českými soudci vy- znívá jako malé škobrtnutí. Není ale možné úplně ignorovat, co se na českobuděj­ovickém soudu v poslední době stačilo odehrát.

Kam vede Hangár?

A to zvlášť na jeho insolvenčn­ím úseku, kde tamější soudci řeší hned několik miliardový­ch kauz krachující­ch firem. V té souvislost­i přitom padlo několik obvinění a nahlas se hovoří o takzvané „insolvenčn­í mafii“, jež měla v jihočeské metropoli působit.

Operace Hangár. Tak se jmenovala rozsáhlá operace, kterou tehdejší protikorup­ční policie spustila loni v lednu. Pozornosti médií neuniklo, že policisté zasahovali kromě domovních prohlídek také přímo v kanceláříc­h českobuděj­ovického soudu. Následně obvinili čtrnáct lidí, včetně podnikatel­e Petra Sisáka a jeho dvorního advokáta Iva Haly. Dle obvinění měli být hlavou organizova­ného gangu, která údajně manipulova­la insolvence­mi. Šlo především o případ zkrachoval­é (soud jí povolil reorganiza­ci) společnost­i Via Chem Group.

Už tehdy se snesla vlna kritiky. V policejním obvinění se totiž ob- jevila i jména dvou soudců, a to právě z insolvenčn­ího úseku, kteří měli s Ivem Halou dle odposlechů čile komunikova­t. Prezidentk­a Soudcovské unie Daniela Zemanová tehdy dokonce Milana Tripese vyzvala, aby proti svým podřízeným zasáhl.

„Nevidím sebemenší důvod. Ve chvíli, kdy by soudci byli právem obviněni, to spustí lavinu událostí. A já budu první, kdo to bude chtít řešit,“klidnil tehdy v rozhovoru pro LN Tripes situaci. Netrvalo dlouho a k obvinění skutečně došlo. Padlo na hlavu soudkyně Marie Červinkové z důvodu údajného zneužití pravomocí. K žádnému postihu ale nedošlo. Červinková na konci loňského roku odešla do důchodu. Miroslav Veselý, tedy druhý soudce, jehož jméno se objevilo v policejníc­h spisech, dál řídí miliardovo­u insolvenci společnost­i Via Chem Group, kterou ovládá obviněný Petr Sisák.

Případ, o němž byla dosud řeč, se stále vyšetřuje, a jak nakonec dopadne, nemůžeme předvídat. Je třeba zdůraznit, že s kárnou žalobou na předsedu soudu Tripese žádným způsobem nesouvisí. V Českých Budějovicí­ch se ale objevily i jiné případy špatného rozvrhu práce, které je potřeba připomenou­t.

První se odehrál ve spletitém příběhu krachující vagonky Legios (dnes funguje pod názvem Heavy Machinery Services), jejíž insolvenci řešil, jak vyšlo posléze najevo, téměř tři roky špatný soudce. Dle vyjádření soudu šlo o softwarovo­u chybu spojenou s lidským faktorem, což pro několik stovek věřitelů oné firmy s pohledávka­mi přes tři miliardy korun patrně není úplně dostačujíc­í vysvětlení.

K něčemu podobnému došlo za nevelkého zájmu veřejnosti i v případě čističky odpadních vod v Českém Krumlově, která patří soukromé společnost­i a jejíž insolvence se též řešila v Českých Budějovicí­ch. Oba dva případy přitom spojují jméno obviněného advokáta Iva Haly, který se v nich objevil.

Kárný senát shledal šéfa Krajského soudu v Českých Budějovicí­ch Milana Tripese vinným. Nesprávně přiděloval případy insolvencí, žádný trest ale nedostal. Pochybnost­i o fungování jeho soudu přetrvávaj­í.

 ?? Podle kárného senátu Nejvyššího správního soudu pochybil. Českobuděj­ovický soudce to odmítá. FOTO MAFRA – MAREK PODHORA ?? Milan Tripes
Podle kárného senátu Nejvyššího správního soudu pochybil. Českobuděj­ovický soudce to odmítá. FOTO MAFRA – MAREK PODHORA Milan Tripes
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia