Lidové noviny

Debakl Sparty. Postup je nereálný

- ROSTOV DAVID ČERMÁK

Sparťanští fotbalisté vstoupili do jara debaklem. V úvodním utkání vyřazovací fáze Evropské ligy prohráli v Rostově na Donu 0:4.

Souboj ve prospěch ruského týmu výrazně naklonilo vyloučení Konatého po půlhodině.

Sparťané tak už jen sotva zopakují loňskou báječnou pohárovou jízdu, během níž je zastavil až Villarreal ve čtvrtfinál­e.

Z odvety, která se hraje ve čtvrtek 23. února na Letné, se stala formalita.

Porážka o čtyři branky je pro sparťany neřešiteln­á, zvlášť po způsobu, jak k ní došlo.

Ruský soupeř byl jednoznačn­ě lepším týmem. Ve všem. Rozdíl mezi oběma družstvy ještě markantněj­i vynikl po vyloučení Konatého.

Spartu, která v poháru číslo dvě utrpěla nejtěžší porážku od roku 1981 v Neuchatelu, nepustil Rostov do jediné šance, sám několik dalších neproměnil, případně narazil na brankáře Koubka, nejlepšího muže z hostů.

„Pokazilo se všechno, co se pokazit mohlo. Do utkání jsme vstoupili, jak jsme nechtěli. Prohrávali jsme souboje, byli všude pozdě. Nechtěli jsme soupeři umožnit zahrávat standardky, protože jsme věděli, jak je v nich sil- ný. Tím nás dostal pod tlak a dal gól. A pak ta červená karta...“řekl sparťanský hlavní trenér Tomáš Požár.

Záložník Konaté v souboji ve 31. minutě netrefil míč, ale protihráči šlápl na kotník. Jelikož měl už žlutou kartu, kterou mu nizozemský sudí udělil velmi přísně, zápas pro něj skončil. A Sparta se zhroutila. Šest minut po vyloučení z rychlé akce po centru z pravé strany dostali hosté druhý gól, vzápětí po velkých zmatcích v pokutovém území třetí.

Bezmocnost už jen dovršila čtvrtá branka v 68. minutě.

Střídající Sardar Azmún, miláček domácího publika z Íránu, byl na hřišti pár vteřin, když zblízka dokončil rychlou akci po levé straně.

Ani jeden ze sparťanský­ch hráčů nestíhal.

Sparta rozhodně nepřipomín­ala tým, který na podzim vyhrál základní skupinu před Beer Ševou, Southampto­nem a Interem Milán. Vyhlížela podobně jako v polovině září v Southampto­nu, kde padla 0:3. Jenže pak se od října obdivuhodn­ě zvedala. Napravit blamáž z Rostova však bude mít možnost nejspíš už jen v domácí lize.

„Vzhledem k výsledku bude těžké hrát v odvetě o postup, ale aspoň si budeme chtít napravit reputaci,“poznamenal Požár.

Rostov Sparta Praha 4 0

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia