Lidové noviny

905 dní na útěku před nacisty

- JINDŘICH MAREK

PRAHA Syn vlakového průvodčího Tomáš Berka se řízením osudu stal příslušník­em generace, jejíž plány do budoucna nečekaně rozvrátila 1. světová válka natolik, že nakonec vojenské uniformě zůstal již věrný až do konce života. Narodil se v Praze a okamžitě po složení maturity byl na jaře roku 1915 povolán do rakousko-uherské armády. Po absolvován­í školy na důstojníky v záloze v Pezinku odešel v listopadu téhož roku na ruskou frontu.

16. února 1896

záhy zapojil do odboje v rámci celostátní ilegální vojenské organizace Obrana národa. Organizova­l odchody vojáků do zahraničí a ve funkci velitele budoval ilegální rámcový pluk v jihovýchod­ní části Prahy (Nusle – Vyšehrad – Braník). V noci z 21. na 22. prosince 1939 jej však přijelo do jeho bytu zatknout gestapo. Podplukovn­íkovi se však podařilo uniknout a odejít do ilegality, kde prožil na útěku před nacisty nekonečně dlouhých 905 dnů!

Osudný zátah

Odešel do západních Čech, kde se opět zapojil do odboje. Za zmínku stojí, že v lednu 1941 odmítl nabídku dnes již legendární­ho škpt. Václava Morávka, že se jej pokusí dostat do zahraničí. Své místo viděl v domácím odboji. V ilegalitě vydržel ještě přes půldruhého roku. Osudnou se mu stala 7. července 1942 rozsáhlá německá razie v Plzni v souvislost­i s nacistický­mi akcemi po atentátu na Reinharda Heydricha.

Poté čekalo Tomáše Berku martyrium při výsleších v Plzni, Praze, Budyšíně a Drážďanech, kde jej nakonec tamní Volksgeric­ht za „zločin přípravy velezrady“odsoudil k smrti. Život tohoto legionářsk­ého důstojníka a vlastence ukončila 15. října 1943 gilotina drážďanské věznice.

 ?? Zůstal své vojenské přísaze a vlasteneck­é výchově věrný až do konce života FOTO VHÚ ?? Tomáš Berka (1896–1943)
Zůstal své vojenské přísaze a vlasteneck­é výchově věrný až do konce života FOTO VHÚ Tomáš Berka (1896–1943)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia