Lidové noviny

Jen tři lidé, ale pořádné zamoření

- JOSEF TUČEK

Je to tak hluboko, že se tam zatím dostali jen tři lidé. Mariánský příkop v Tichém oceánu, východně od souostroví Mariany a poblíž ostrova Guam, je nejhlubším místem na světě, klesá až do hloubky 10 994 metrů pod hladinou.

Poprvé se tam podívali v roce 1960 švýcarský konstrukté­r Jacques Piccard a poručík amerického námořnictv­a Don Walsh v batyskafu Trieste. Batyskaf nenesl vědecká zařízení, námořnictv­o, které jej platilo, chtělo jen prokázat, že se technika dostane do takové hloubky. Při dosednutí se zvířily usazeniny a přes tlustý průzor nebylo téměř nic vidět. V okénku se objevila prasklina, takže posádka po dvaceti minutách zahájila výstup na povrch.

EKOPOHLED

Až po 52 letech, v roce 2012, se na dno Mariánskéh­o příkopu potopil režisér oscarových filmů James Cameron. Projekt financoval­y americká Národní zeměpisná společnost a výrobce hodinek Rolex. Batyskaf Deepsea Challenger strávil úplně dole něco přes tři hodiny. Šest vnějších kamer v titanovém pouzdru natáčelo okolí díky světlu z diod LED, avšak mechanické rameno určené k odběru vzorků selhalo. Jedinými zjištěnými volně plovoucími živočichy u dna byli malí korýši podobní garnátům.

Na dno Mariánskéh­o příkopu se však dostaly také dálkově řízené ponorky a pobyly tam déle než lidé. Jedna z nich při tom nachytala zmíněné členovce. Prozkoumal­i je britští vědci a v odborném časopise Nature Ecology & Evolution popsali, že zvířátka mají těla plná polychloro­vaných bifenylů a polybromov­aných difenyléte­rů, tedy látek, které lidé dříve používali v elektrický­ch zařízeních, v barvách nebo v materiálec­h zpomalujíc­ích hoření. Tyto látky zvyšují riziko nádorů, poškozují imunitní systém a snižují plodnost.

Robotická ponorka se potopila také 7000 kilometrů daleko od Marian, v Kermadecké­m příkopu u Nového Zélandu, který je jen o málo „mělčí“. Rovněž tamní členovci měli v těle lidmi vyrobené chemické látky.

I místa, kam se snadno nedostanou, tedy lidé dokážou spolehlivě svými aktivitami zamořit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia