Lidové noviny

Česká láska k „chlastu“je strašné zlo

Ministr zdravotnic­tví Ludvík brojí proti toleranci nestřídméh­o pití. Prezident je špatný vzor, říká

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Prezident Miloš Zeman je znám tím, že za lásku k cigaretám a alkoholu se nestydí. Od nezdravého životního stylu neodrazuje ani ostatní. „Churchill vykouřil denně osm těžkých doutníků, vypil lahev whisky a tři lahve šampaňskéh­o a vyhrál druhou světovou válku. Abstinent Hitler ji prohrál,“poučuje s oblibou.

Někdejší ministr zdravotnic­tví z Rusnokovy vlády Martin Holcát v roce 2013 analyzoval míru prezidento­vy konzumace se závěrem, že jeho šest skleniček vína a tři panáky tvrdého alkoholu denně nejsou žádný extrém.

Zato současný ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík (ČSSD) má na věc zcela opačný názor; přeje si, aby Češi na nestřídmé pití, které neváhá označit za „chlast“, nahlíželi přísněji. Stejně jako na požívání návykových látek obecně.

„Tohle je tak strašné zlo! Myslím, že problémem české společnost­i je extrémní míra tolerance vůči těmhle věcem,“říká ministr zdravotnic­tví a bývalý ředitel motolské nemocnice v rozhovoru pro LN. „Nezapomenu­telný pro mne je jeden rozhlasový moderátor, který říká: Tak co, zachlastám­e? Místo aby naše celebrity bojovaly proti pití, ukazují se, jak se sejdou v baru a dají si skleničku,“pokračuje Ludvík.

Jeho kritice neunikl ani prezident Zeman, jehož nepovažuje za dobrý vzor, neboť jde o vysoce postavenéh­o a viditelnéh­o přímo voleného politika. „Na pana prezidenta jsem mnohokrát apeloval. Ale vezměme to obecně – společensk­á tolerance vůči alkoholu je v České republice extrémně vysoká. A je to špatně,“dodal ministr.

Ludvíkova slova potvrzuje deset let starý průzkum společnost­i Median. Ukázal, že jen dvacet procent lidí se bez sklenice s pěnou nebo něčím ostřejším obejde. A podle zbytku je pití v pořádku, protože dobře chutná, zlepšuje zábavu, nebo je to rovnou společensk­á nutnost. Pokračován­í na straně 2 Rozhovor čtěte na straně 11

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia