Lidové noviny

Drahoš se chystá. Vydává knihu

- MARTIN RYCHLÍK

Končící šéf Akademie věd je vidět. Prezidents­kou kampaň může spustit 24. března

PRAHA/JABLUNKOV Je to 107 dní, co prezidents­ký kandidát Michal Horáček představil brožuru se svým životopise­m i programem. A příští týden se novou knihou pochlubí další z možných uchazečů o Hrad – profesor Jiří Drahoš, končící předseda Akademie věd.

Knižní rozhovor, jenž s chemikem vedl spisovatel Jiří Padevět, představuj­e Drahoše v dosud neznámých rolích: coby kluka ze Slezska, milovníka bigbítu a sborového pěvce, fanouška Járy Cimrmana – a pochopitel­ně i vědce.

Zahajuje snad kampaň? „To, že kniha vychází nyní, měsíc před vypršenímm­éhomandátu, je pouze souběh okolností. Každému předsedovi Akademie vyšla kni- ha rozhovorů,“řekl LN Jiří Drahoš. Zároveň ale přiznává, že jej lidé ke kandidatuř­e ponoukají, hlásí se mu i k eventuální spolupráci v kampani. A v té by se kníž- ka hodila: na mítinky, setkání s voliči po republice – navíc třeba i zároveň s populárním Padevětem, jehož historické průvodce typu Krvavé léto 1945 sbírají ceny a výborně se prodávají.

„Kniha bývá ve světě běžnou součástí kampaní. U nás v Česku ale nelze prokázat přímý vliv na volby,“říká Denisa Hejlová z Univerzity Karlovy, jež se specializu­je na marketing politiků. Knihami se hojně propagoval expreziden­t Václav Klaus, trapně končily několikeré spisovatel­ské pokusy expremiéra Jiřího Paroubka (ČSSD).

„Kniha bývá ve světě součástí kampaní. U nás ale nelze prokázat přímý vliv na volby.“

Jana Fischera před minulou prezidents­kou kampaní vyzývalo podle informací LN jeho nejbližší okolí rovněž k vydání knihy, v níž by popsal své zkušenosti z bankovních kruhů a otevřeně vysvětlil své členství v KSČ.

To ale Drahoš dělat nemusí, nikdy v žádné straně nebyl. „Už jsem zmínil svoji představu, že pro člověka, který prožil osmašedesá­tý rok na vysoké škole, je pozdější vstup do KSČ něco nemyslitel­ného,“říká Drahoš v nově vydané publikaci.

Musí však zapracovat na svém zviditelně­ní. Deník Mladá fronta DNES před týdnem „přezkoušel“různé občany z rozpoznává­ní fotografií s potenciáln­ími adepty na prezidents­ký úřad: nejlépe dopadl Michal Horáček, pak Vladimír Dlouhý a teprve s odstupem třetí byl Drahoš.

Pomoci mu může nejen kniha, ale i dokument z cyklu Galerie elity národa (GEN), který zítra, v neděli 19. února, odvysílá Česká televize.

„Životní příběh profesora Drahoše nepřináší dramatické životní zvraty a dobrodružn­é historky, přesto je to vyprávění o životě nevšedním, o úspěchu založeném na vzdělání a píli,“řekl LN Jiří Padevět. Jako autor knížky doufá ve čtenáře, kteří pochopí, že vědci nejsou nějací podivíni odtržení od reality, ale normální lidé se svými strastmi.

„Jsem rád, že mi lidé vyjadřují podporu, a vážím si toho. Do 24. března o kandidatuř­e vážně uvažuji, ale rozhodnutí oznámím až poté,“uzavírá Drahoš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia