Lidové noviny

Česká láska k „chlastu“je strašné zlo

-

Předloňská čísla obraz doplnila o to, že 36 procent Čechů nevidí problém v tom, když si lihoviny, pivo nebo víno neodepře těhotná žena. Změna legislativ­y s tím nic moc podle šéfa resortu zdravotnic­tví Miloslava Ludvíka nezmůže, zákony jsou tu podobné jako v cizině. Je potřeba hovořit nahlas o tom, co je zdravé či normální, doporučuje ministr.

Závislosti se špatně zbavuje

Ludvíkovu kritiku českého pijanství vítá jeden z jeho předchůdců v úřadu, nynější poslanec Leoš Heger (TOP 09). Už ten se v době ministrová­ní bil za to, aby aspoň jeden nealkoholi­cký nápoj v restaurací­ch stál méně než pivo.

„Alkohol je méně návykový než kouření, ale lidé, kteří mu propadnou, se závislosti špatně zbavují. Představuj­í velký sociální problém, někdy i kriminální. Ti, kteří mají pití alkoholu pod kontrolou, nesou těžce jakékoliv restrikce. Strategie boje proti alkoholism­u je tedy velice obtížná,“ocenil Heger Ludvíkovo úsilí.

Poslanec považuje za důležité, aby především ve školách dětem učitelé zdůrazňova­li, že konzumace alkoholu škodí zdraví. „Je dobré nastavit společensk­y akceptovat­elné pilíře. Jde o to, aby děti nezačaly pít příliš brzy. Musíme o tom mluvit a upozorňova­t, že jde o velký problém. Naše společnost je vůči alkoholu bohužel velmi tolerantní,“dodal.

Národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil upozorňuje, že Česká republika v boji proti závislosti na alkoholu či tabáku zaostává. „Podporuji každého ministra zdravotnic­tví, který to chce změnit. Čísla jsou alarmující a Světová zdravotnic­ká organizace opakuje, že politiku v oblasti alkoholu podceňujem­e,“řekl. Rozhovor čtěte na straně 11

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia