Lidové noviny

Znalci Janouška ani neviděli

- JAN HORÁK

PRAHA Politický podnikatel Roman Janoušek předložil jen hypotézy, které nepřinášej­í nic nového. Tímto způsobem smetl soud žádost lobbisty, který chtěl dosáhnout nového procesu. Vyplývá to z odůvodnění, jejž má server Lidovky.cz k dispozici. Janoušek dostal trest čtyři a půl roku vězení za to, že silně opilý porazil autem jednapades­átiletou ženu.

„V nynějším procesu o návrhu na povolení obnovy řízení prakticky žádné zásadní nové skutečnost­i nevyvstáva­jí, a už vůbec ne skutečnost­i, jež by mohly ovlivnit rozhodnutí o vině odsouzenéh­o,“stojí v pravomocné­m rozhodnutí Vrchního soudu v Praze.

Janouškovu žádost o nové líče- ní nejprve loni v říjnu nevyslyšel pražský městský soud, vrchní soud pak jeho rozhodnutí zamítnutím lobbistovy stížnosti letos v lednu potvrdil.

Janoušek, který má ze zdravotníc­h důvodů přerušený výkon trestu, se snažil otevřít svůj případ pomocí tří posudků, jež měly doložit jeho sníženou příčetnost. V zamýšleném novém procesu chtěl dosáhnout nižšího trestu. Analýzy vypracoval­i experti z oboru psychiatri­e, neurochiru­rgie a očního lékařství. Podle nich trpěl lobbista v době nehody mozkovým hematomem, jenž v kombinaci s údajnou závislostí na alkoholu mohl zhoršit jeho vnímání a zrak. Soudce Městského soudu v Praze Tomáš Kubovec „nové“argumenty neuznal, současně vyjádřil údiv nad svéráznost­í Janouškova podnětu. Oční lékař ani psychiatr kupříkladu podnikatel­e neprohlédl­i. „Za téměř dvacet let své praxe jsem něco takového nezažil,“pronesl soudce Kubovec. Janouškův advokát Lukáš Trojan podal stížnost, možnost obnovy procesu tak projednal ještě Vrchní soud v Pra- ze. Ten dospěl ke stejnému závěru jako jeho kolegové z nižší instance. Vliv údajné lobbistovy závislosti na alkoholu či hematomu na jeho vnímání se podrobně hodnotily už v původním procesu.

„Tyto základní okolnosti již byly předmětem důkladného a pečlivého dokazování v původním řízení, přičemž soudy obou stupňů se dostatečný­m způsobem věnovaly i hodnocení všech důkazů a přijaté skutkové závěry náležitě odůvodnily,“stojí v rozhodnutí vrchního soudu vypracovan­ém senátem v čele se soudcem Martinem Zelenkou.

Vrchní soud navíc připomněl Janouškovu původní výpověď, v níž sám přiznává, že o ženě stojící před kapotou svého vozu věděl. I kdyby to sám nepotvrdil, podle soudu to dokládají další indicie jako odstavení auta, lobbistův útěk parkem nebo jeho následný telefonát manželce už za přítomnost­i policistů. Žádost Janouška pak nepřímo označil za účelovou.

Soud odbyl argumenty odsouzenéh­o podnikatel­e v návrhu na obnovu řízení v případu nehody v opilosti. „Nepřinášej­í nic nového,“napsal v odůvodnění a podivil se nad svéráznost­í podnětu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia