Lidové noviny

Štrasburk již pět let čeká na Havla

Otevření budovy Evropského parlamentu pojmenovan­é po českém expreziden­tovi se již dvakrát odložilo. Na vině je podloží

- BLAHOSLAV HRUŠKA ŠTRASBURK

Je tomu již pět let, co se Evropský parlament rozhodl pojmenovat jednu ze svých budov ve Štrasburku po Václavu Havlovi.

Měla to být pocta českému expreziden­tovi, který krátce předtím, v prosinci 2011, zemřel. A také útěcha českým europoslan­cům, kteří se Havla neúspěšně pokoušeli prosadit již v roce 2007. Pojmenován­í budovy D v bruselském sídle unijní sněmovny ale v tajné volbě nakonec neprošlo – evropští zákonodárc­i dali tehdy přednost bývalému německému kancléři Willymu Brandtovi.

Od roku 2012 ovšem Štrasburk na „svého Havla“stále marně čeká. Zprovozněn­í budovy s kódem HAV, která stojí mezi komplexem Evropského parlamentu (EP) a Radou Evropy, nabralo roční zpoždění. Termín otevření se již podruhé posunul – budova se měla zpřístupni­t veřejnosti již loni, uvažovalo se symbolicky o listopadu, kdy se blížilo páté výročí Havlovy smrti.

Nakonec EP odložil i druhý zvažovaný termín, letošní březen. Prozatím úředníci slibují dvouměsíčn­í odklad. „Budova Václava Havla by měla být otevřena v květnu, přesné datum ještě není určeno,“říká Marjory van den Broekeová, mluvčí EP.

Pět let čekání ovšem není způ- sobeno jen zdlouhavou unijní byrokracií.

Rekonstruk­ce devítipodl­ažní budovy z roku 1954, kterou Evropský parlament získal od Rady Evropy, byla rozdělena do několika tendrů. První měl zajistit vybourání vnitřků a předání budovy k další sanaci.

Stavaři tuto fázi zvládli až za rok – šedesát let stará stavba totiž již neodpovída­la současným technickým normám. Navíc průzkum podloží vykázal nestabilit­u, a základy tak bylo nutné vyztužit. „Použili jsme technologi­i desek z uhlíkových vláken,“vysvětlil deníku Le Moniteur projektant Ricardo Antunéz.

Protáhla se i samotná stavební fáze. Tentokrát do hry vstoupili památkáři. Původní železobeto­nový skelet objektu B, jak se bezejmenná budova Václava Havla původně nazývala, vypadá sice nevzhledně a tuctově, má ale svou památkovou hodnotu.

Architekto­nický svědek

Architekt BertrandMo­nnet postavil „béčko“jako administra­tivní doplněk svého Paláce Evropy, který leží v těsném sousedství. Ten byl ale v roce 1977 zbořen

a na jeho místě bylo vystaveno nové sídlo Rady Evropy. Monnetova budova B je tak jedinou pamětnicí rané fáze poválečné evropské integrace. A EP si jako investor přál budovu zachránit.

Yannic Leveque ze španělskéh­o architekto­nického studia Idom, který novou budovu Václava Havla navrhl, tak památkářům předložil několik verzí fasády, kterou před přímým sluncem chrání posuvné lamely. Štrasbursk­ý památkový ústav nakonec zvolil bílý vnější plášť se zeleným soklem, který korespondu­je s pavilonem v protilehlé Oranžerii a tvoří tak spojnici mezi 19. a 21. stoletím.

Symbolem spojené Evropy, která dbá na prosazován­í lidských práv, bude také tapiserie umístěná ve foyer budovy Václava Havla. Pod názvem Létající muž II ji jako poctu expreziden­tovi vytvořil česko-americký výtvarník Petr Sís. Gobelín, který utkalo francouzsk­é studio Atelier Pinton, byl loni vystaven v americké Iowě a v New Yorku, minimálně ještě další měsíc bude stále k vidění v pražské galerii DOX.

Havlův humanistic­ký apel, který má tapiserie připomínat, ovšem paradoxně narazí na využití staronové budovy. Na rozdíl od hlavní budovy evropské sněmovny, kam míří tisíce návštěvník­ů, zůstane objekt HAV – můstkem propojený se zbytkem parlamentu – vyhrazen pro úředníky.

„Dvě patra obsadí zaměstnanc­i úřadu evropského veřejného ochránce práv, ve zbylé části se počítá s prostory pro administra­tivu Evropského parlamentu,“říká van den Broekeová. Celkově jsou naplánován­y dvě stovky kanceláří.

Radost z nové budovy budou mít nejen úředníci, ale i europoslan­ci. Ti totiž dostanou k dispozici desítky kanceláří, které se po sestěhován­í administra­tivy uvolní v hlavní budově, pojmenovan­é po francouzsk­é novinářce a političce Louise Weissové.

Ukryto před veřejností

I když budova Václava Havla, jejíž zevrubná rekonstruk­ce vyjde na deset milionů eur, zůstane veřejnosti jen obtížně přístupná, stane se přesto viditelněj­ší připomínko­u než Havlova busta. Ta se od října 2012 nachází na chodbě před jedním z jednacích sálů Rady Evropy, kam zavítá málokdo.

Strážce expreziden­tova odkazu může těšit snad jen fakt, že bronzový Havel je umístěn v dobré společnost­i. Jeho busta stojí v blízkosti takových osobností, jako je Winston Churchill nebo Konrad Adenauer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia