Lidové noviny

USA ochrání Evropu, ale ne zadarmo

- ROBERT SCHUSTER

MNICHOV/PRAHA Na 53. bezpečnost­ní konferenci do Mnichova sice nepřijede, přesto je ale nepřímo její hlavní postavou: americký prezident Donald Trump.

Zato na třídenní setkání v mnichovské­m hotelu Bayerische­r Hof zavítala početná delegace vedená viceprezid­entem Mikem Pencem.

Jejím hlavním úkolem bylo zřejmě uklidnit partnery v Evropě av Severoatla­ntické alianci (NATO), že Trumpova slova zminulosti, že Aliance je již překonaná, neznamenaj­í změnu americké zahraniční politiky.

Naznačilo to již odpolední vystoupení amerického ministra obrany Jamese Mattise.

„Prezident Trump se ujal úřadu a dal NATO svou plnou podporu,“uvedl bývalý generál působící v Afghánistá­nu a dodal, že žádný stát nemůže zajistit svou bezpečnost sám. Transatlan­tická vaz- ba je podle něj nadále silná a článek číslo 5 smlouvy NATO o kolektivní obraně zůstává zásadním závazkem ze strany USA.

Ministr obrany ovšem také evropské partnery v Alianci vyzval, aby do konce roku uzavřeli dohodu o budoucím rozdělení nákladů na její fungování.

Pro členy nové americké administra­tivy představuj­e jejich přítomnost vMnichově další příležitos­t pro osobní rozhovory a setkání s evropskými politiky. Kromě Pence a Mattise byl součástí oficiální delegace například i ministr vnitřní bezpečnost­i John Kelly.

Ze Spojených států ovšem dorazil i tradiční host konference, republikán­ský senátor John McCain. Právě ten v minulých týdnech několikrát ostře kritizoval Trumpa a jeho tým kvůli nejasným signálům vysílaným směrem k evropským spojencům USA. Senátor z Arizony, jenž byl v roce 2008 prezidents­kým kandidátem republikán­ů, ve svém vystoupení vyzval Západ k jednotě a Evropany k tomu, aby Ameriku neodepisov­ali.

Von der Leyenová: nejednejte na vlastní pěst

Největší očekávání předem budil americký viceprezid­ent Mike Pence, jehož projev byl naplánován na sobotu.

Jako první z evropských politiků na konferenci vystoupila ně- mecká ministryně obrany Ursula von der Leyenová.

Ta varovala americkou vládu, aby ve vztahu k Rusku nejednala na vlastní pěst a nepřestáva­la spolupraco­vat se svými spojenci.

„Znamená to, že pokud chceme znovu dospět ke spolehlivé­mu soužití s Ruskem, tak budeme postupovat společně a nikoli dvoustrann­ě bez ohledu na partnery,“řekla ministryně.

Zároveň prohlásila, že je důležité pokročit ve snahách o posílení celoevrops­kých obranných aktivit, což je i v zájmu Spojených států.

Von der Leyenová také připomněla, že Severoatla­ntická aliance není pouze obranným, ale také hodnotovým společenst­vím.

Z toho důvodu prý není přípustné, aby kdokoli zastával postoj, že mučení je legitimní prostředek v boji proti nepřátelům Západu.

To bylo považováno za narážku na dřívější výroky prezidenta Trumpa, jenž těsně po nástupu do úřadu naznačil, že v rámci boje proti islamistic­kému terorismu by nebránil znovuzaved­ení sporných výslechový­ch metod, jež předchozí prezident Barack Obama zakázal.

Na konferenci, která je největším pravidelný­m setkáním svého druhu a potrvá až do neděle, je očekávána účast více než třiceti prezidentů nebo premiérů, 80 ministrů zahraniční­ch věcí a obrany, přes 650 hostů a tří stovek dalších pozorovate­lů. O jejich bezpečnost se stará 4800 policistů.

Setkání je financován­o z prostředků německého ministerst­va obrany a ze sponzorský­ch darů velkých bavorských firem.

V minulých letech zazněly vMnichově některé zásadní projevy, které měly dopad na vztahy Ruska a Spojených států.

Platí to především o vystoupení ruského prezidenta Vladimira Putina, jenž v roce 2007 vyčetl Američanům, že údajně usilují o „monopolní světovládu“a téměř ve všech oblastech „překračují hranice“.

Mnichovská bezpečnost­ní konference (MSC) se po mnoha letech opět vrací k svému původnímu tématu z dob svého založení v 60. letech, a to sice k budoucnost­i transatlan­tických vztahů.

 ?? Šéf americké obrany Jim Mattis zdraví v Mnichově německou kolegyni Ursulu von der Leyenovou. FOTO REUTERS ?? Partneři.
Šéf americké obrany Jim Mattis zdraví v Mnichově německou kolegyni Ursulu von der Leyenovou. FOTO REUTERS Partneři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia