Lidové noviny

Při debatě v Mnichově to někdy jiskří

-

LN S čím přijíždíte na mnichovsko­u konferenci a co je na jejím programu?

Je to asi největší politická sešlost v Evropě, která je pozoruhodn­á zejména tím, že tam přijede administra­tiva Spojených států, generál Mattis, viceprezid­ent Pence a ministr vnitra Kelly. Pro nás to bude první setkání. Dorazí i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, arabští představit­elé, asi 50 ministrů a třicet hlav států. Je to příležitos­t setkat se s mimořádně velkou sestavou diplomatů a politiků, debaty jsou na výborná témata, která jsou připravena velmi provokativ­ně. Týkají se i Evropy a turbulentn­ích situací kolem nás, bude se mluvit o atlantické vazbě. Panely jsou postaveny velmi ostře, do poslední chvíle se neví, kdo přesně na nich bude vystupovat.

LN Vy osobně už máte dojednané nějaké bilateráln­í schůzky?

Mám jich takové množství, že to ani nemohu říci. Dokonce mě to i trochu zneklidňuj­e, protože bych si také rád poslechl některý z klíčových panelů, takže jsem uvažoval, že bych jejich počet omezil.

Generál Mattis byl při jednání v NATO velice razantní v požadavku, aby Evropa dala více peněz na obranu, řekl LN šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek, který se účastní mnichovské konference.

LN Zmiňoval jste i přítomnost Sergeje Lavrova. Bude tam věnován nějaký prostor kyberútoků­m ze strany Ruska?

Debaty v Mnichově bývají velice otevřené a může se stát, že tam dojde i k určitým konfrontac­ím. Někdy atmosféra bývá až nepříjemná a dusná, narážejí na sebe různé názory a konfliktní strany vystupují bez servítků. Dusná atmosféra panovala i loni při debatách s ruskými představit­eli. Není to žádné příjemné popovídání ani akademická schůzka. Těžko ale dopředu říci, kde to bude jiskřit.

LN Ve středu navštívil centrálu NATO šéf Pentagonu generál Mattis. Očekáváte nějaký tlak či posun v evropských závazcích na investice do obrany?

Generál Mattis je pro Alianci známou postavou, jeho vystoupení bylo ale dost razantní. Dal najevo, aby Evropa přidala ve výdajích na zbraně a sama se začala starat o svou obranu. Byl to naprosto rezolutní a tvrdý požadavek USA. Je možné, že to v Mnichově zazní znovu, ale spíš v obecnější podobě. ( rozhovor se odehrál před včerejším Mattisovým vystoupení­m – pozn. red.) O konkrétníc­h aspektech se pak budeme bavit na summitu NATO. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia