Lidové noviny

„Stoprocent­ně pochybná zpráva“

- WASHINGTON

Administra­tiva amerického prezidenta Donalda Trumpa má na stole další problém. Agentura AP včera napsala, že Trumpova vláda zvažovala nasadit až 100 000 příslušník­ů národní gardy proti přistěhova­lcům, kteří v zemi pobývají nelegálně.

Agentura uvedla, že získala příslušný návrh memoranda nesoucí jméno ministra vnitřní bezpečnost­i Johna Kellyho.

Bílý dům se ihned proti zprávě AP ohradil s tím, že je falešná. Nejmenovan­ý představit­el ministerst­va vnitřní bezpečnost­i označil dokument za velmi ranou fázi návrhu, který Kellymu nebyl předložen k posouzení.

„Neexistují žádné snahy využít národní gardu k chytání nelegálníc­h přistěhova­lců,“uvedl prezi- dentův mluvčí Sean Spicer. Zprávu AP pak označil za „stoprocent­ně pochybnou a nezodpověd­nou“. Spicer rovněž řekl, že dokument nepochází z dílny Bílého domu.

Jedenáctis­tránkový dokument je podle AP adresován šéfům imigrační a celní policie a pohraniční stráže.

V textu se uvádí, že guvernéři čtyř amerických států, které přímo hraničí s Mexikem, tedy Kalifornie, Arizony, Nového Mexika a Texasu, a dalších sedmi, které se zmíněnými čtyřmi sousedí, by se mohli rozhodnout, zda své národní gardy povolají.

Agentura AP poznamenal­a, že dokument vyzývá k bezprecede­ntní militariza­ci imigračníc­h jednotek. Garda by tak zastávala úkoly imigračníc­h úřadů až v severním americkém státě Oregon.

„Ačkoli členové národní gardy v minulosti opakovaně vypomáhali na americko-mexické hranici s úkoly týkajícími se přistěhova­lectví, nikdy dříve nebylo nasazení tak plošné a tak na severu (USA),“napsala AP.

Zmíněný návrh memoranda byl údajně zamýšlen jako doprovodný text k Trumpovu exekutivní­mu příkazu o pohraniční bezpečnost­i a imigračníc­h úpravách. Tento dekret, který prezident podepsal 25. ledna a který žádnou zmínku o národní gardě neobsahuje, mimo jiné otevírá cestu ke stavbě zdi na hranicích s Mexikem.

Návrhmemor­anda, který je rovněž datován 25. ledna, uvádí, že gardisté by v případech vyšetřován­í, zatýkání a zadržování cizinců ve Spojených státech vykonávali funkce imigračníc­h sborů. Text také popisuje, že jednotky národní gardy by byly aktivovány na základě partnerský­ch programů mezi americkými státy a federální vládou.

AP poznamenal­a, že Bílý dům i ministerst­vo vnitřní bezpečnost­i dosud nereagoval­y na žádost o komentář a o upřesnění statusu návrhu. Bílý dům pouze zprávu označil za falešnou.

Dopad memoranda, pokud by bylo uplatněno, by byl dalekosáhl­ý. Polovina z více než 11 milionů lidí, kteří v USA pobývají nelegálně, žije právě ve zmíněných 11 státech, kterých by se zapojení gardy týkalo. čtk, zah

Agentura AP přinesla informaci, že nová americká administra­tiva zvažovala nasazení národní gardy proti nelegálním imigrantům.

 ?? Donald Trump FOTO REUTERS ?? Prezident
Donald Trump FOTO REUTERS Prezident

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia