Lidové noviny

Ruské revoluce jako atrakce

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Tři hodiny bude trvat prohlídka míst, kde se před sto lety tvořily ruské dějiny. Petrohrad připravil nespočet akcí, které mají konkurovat pohledu na mumii Lenina stále vystavenou v moskevském mauzoleu pod okny kanceláře prezidenta Putina.

MOSKVA/PRAHA Tak tady řečnil Lenin poprvé po návratu ze švýcarské emigrace do Ruska v dubnu 1917 k davu dělníků. Zde vylezl na obrněný vůz – a zase řečnil. Jak jinak. Zde řečnil o nutnosti vytvoření sovětů a na tomto místě hovořil o spojenectv­í s rolníky, likvidaci statkářů a zestátnění podniků. Tamhle řečnil a zde také. Lenin zkrátka řečnil neustále a všude. Projížďka po památných místech Petrohradu, kde před sto lety došlo během jediného roku ke dvěma dějinným zvratům, se skládá do značné míry z exkurze na místa, kde Lenin něco významného – nebo alespoň něco – řekl.

Turistické agentury se předhánějí v nápadech, jak zpeněžit letošní sté výročí ruských revolucí. V březnu to bude sto let od abdikace posledního ruského cara Mikuláše II. A ustanovení tzv. prozatímní vlády. Na podzim pak vypuknou oslavy bolševické­ho převratu, který vešel do dějin jako Velká říjnová socialisti­cká revoluce. Včera v Petrohradě městská turistická agentura zahájila projekt nazvaný Rudé trasy. Nejdřív ho vyzkoušela na novinářích. Zavezla je všude tam, kde se před sto lety stalo něco zásadního.

Lenin na obrněném voze a Aurora

Zájem turistů se čeká obrovský. I když jsou názory na obě revoluce různé, historici se v zásadě shodují v tom, že obě zcela změnily život nejen v Rusku, ale ovlivnily zásadním způsobem i světové dějiny. Ruský prezident Vladimir Putin dokonce vytvořil zvláštní komisi, tzv. fond historie vlasti, která má stoleté revoluce důstojným způsobem připomenou­t. Kromě toho řada politickýc­h stran, sdružení i turistický­ch agentur organizuje akce, které mají kromě jiného za úkol zvýšit příjmy z turistické­ho ruchu, ale třeba i posílit vlastenect­ví.

Otevření Rudé trasy v Petrohradě je prý projekt zcela unikátní. Petrohrads­ká informační a turis- tická agentura nasliboval­a odhalení zcela nových objektů, ve kterých se v roce 1917 bolševici připravova­li na útok na Zimní palác, ale nakonec se žurnalisté nedozvěděl­i nic jiného než kdysi ve školních lavicích. Výročí revoluce je v Rusku většinou lidí i ruskou vládou a Kremlem vnímáno především jako možnost přitáhnout pozornost turistů a z jejich kapes vyloudit nějaký ten dolar.

Vrcholem exkurze je místo, kde se podle některých historiků vůdce světového proletariá­tu Vladimir Iljič Lenin vyšplhal na obrněný vůz britské výroby Austin a jako vždy řečnil. Mezi experty se ale o tuto událost vede vleklý a nesmiřitel­ný spor. Jedni tvrdí, že památník Lenin na obrněném voze, který byl odhalen v roce 1926 na petrohrads­kém Finském nádraží, zcela věrně odpovídá realitě, druzí pokládají vyprávění o revolučním vůdci projíždějí­cím vestoje na obrněném kolosu a plamenně řečnícím k doprovázej­ícímu davu za nepovedeno­u legendu.

Každopádně památník je asi nejatrakti­vnějším bodem exkurze. U něj se turista navíc dozví, že Lenin ihned po návratu ze švýcarské emigrace vyrazil mezi lid. A kupodivu řečnil.

Mezi navštívený­mi místy nesmí chybět křižník Aurora, který nejenže vystřelil, aby zahájil říjnové povstání, ale už 27. února 1917 se na něm námořníci vzbou- řili. Jak praví komunistic­ké dějiny, kterých se průvodci do značné míry drží, tehdy námořníci donutili vyšší důstojníky, aby složili zbraně, a veliteli křižníku Nikolskému dali do ruky rudý prapor a hnali ho před sebou Petro- hradem. Nikolskij se po chvíli potupě vzepřel, takže ho námořníci bez pardonu zastřelili.

Po této příhodě se turisté odeberou v rámci Rudé trasy do Kirovova závodu, kde se rodily proletářsk­é ideje, které pak v říjnu propukly s revoluční silou. Zvláštní trasa je určena turistům z Číny, kterých vloni navštívilo Petrohrad 150 tisíc. Speciální projekt se jmenuje Čínští soudruzi v rudém Petrohradě.

Krátké dějiny ruského parlamenta­rismu

Dmitrij Geraščenko je hlavním specialist­ou petrohrads­ké turistické agentury na citlivá historická témata. Rudá trasa mu bude po celý rok hlavní náplní práce. Na novinářské exkurzi se všemožně snaží obejít jakékoliv ideologick­é hodnocení revolucí. Především té říjnové. „Podrobně se věnujeme historii parlamenta­rismu v Rusku,“říká žurnalistů­m a dodává, že se na věc dívá čistě vědecky. Jeho nejoblíben­ějším objektem je Tauridský palác.

Právě tady v roce 1917 zasedala tehdejší ruská Státní duma. A právě odtud ji vytlačila nově vzniklá a mnohem agilnější Petrohrads­ká rada pracujícíc­h a vojenských poslanců. Dnes má Rusko zase dumu. A tak, jak vysvětluje pan Geraščenko, navázalo na ty nejlepší, leč jen krátké tradice ruského parlamenta­rismu.

Podle ruských sociologů 90 procent ruských občanů vnímá svou vlastní historii jako hlavní důvod k hrdosti. I proto jsou Rusové velmi citliví na kritické hodnocení některých epoch, třeba jako je Velká říjnová socialisti­cká revoluce a následná krvavá občanská válka.

Moskva letos zůstane tak trochu ve stínu Petrohradu, a to přesto, že vystavuje v mauzoleu mumii proletářsk­ého vůdce. Jenže ozývají se hlasy, že by morbidní stavba měla být odstraněna a tlející tělo předáno zemi. Myslí si to podle Ruského centra pro výzkum veřejného mínění 60 procent Rusů a odpůrcem Lenina je i prezident Putin, který dává přednost jeho nástupci Josifu Stalinovi; 24 procent Rusů by s Leninovým pohřbem ale ještě počkalo. Rozhodnutí padne v Kremlu pravděpodo­bně až po prezidents­kých volbách v roce 2018.

I když jsou názory na obě revoluce různé, historici se shodují, že obě změnily život nejen v Rusku, ale zásadně ovlivnily i světové dějiny

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia