Lidové noviny

Svěží nápad probudil pustou římskou čtvrť

- JIŘÍ SLÁDEK

ŘÍM/PRAHA Bylo to místo zmaru, zanedbaná průmyslová pustina. Rozpadajíc­í se budovy bývalé italské továrny na výrobu mýdla Mira Lanza se zdály být odsouzeny k demolici. Dlouho v těch místech, mezi hromadami odpadků a ohořelými kovovými nosníky, žily jen skupiny squaterů a bezdomovců.

Přímo uprostřed italské metropole. Nepříliš daleko od Kolosea a dalších římských památek.

Pak se tu objevil Seth, vlastním jménem Julien Malland, netradiční francouzsk­ý umělec využívajíc­í techniky street artu. Dva měsíce žil uprostřed špíny, pak se pustil do díla.

Nejprve se zaměřil na graffiti, postupně ale oživilmíst­o i zajímavými instalacem­i a objekty. Prvními komentátor­y jeho děl byli imigranti, kteří v bývalé továrně právě přespávali.

Malland vytvořil na oprýskanýc­h stěnách fantaskní malby, které dokonale proměnily depresivní místo. Jenže jak omýval cihly z 19. století déšť, i nové malby postupně opadávají.

„To je bohužel osud všech těchto prací, které na podobných místech prezentuje­me,“řekl francouzsk­ému týdeníku Courrier kurátor Stefano Antonelli, ředitel umělecké nadace 999Contemp­orary, která projekt v továrně Mira Lanza iniciovala.

Teď je místo centrem snah o regeneraci uvadajícíh­o městského komplexu. Zahraniční návštěvy se tu střídají v rychlém sledu.

„Znám toto místo už od dětských let, vždy tady existovaly plány na zřízení muzea či studentské koleje,“vzpomíná Antonelli, „nic z toho se ale neuskutečn­ilo.“

Postupem let se uvadající industriál­ní komplex stal příkladem, jak může uprostřed tepající, téměř třímiliono­vé metropole vzniknout odpudivá „městská džungle“. Pro usedlíky se stal synonymem neschopnos­ti politiků.

Poslední naděje na změny k lepšímu potom pohřbil před třemi lety rozsáhlý požár. Stovky squaterů továrnu opustily, problém se zpustlým komplexem však zůstal.

Antonellih­o společnost se chopila nabídky úřadů na úklid celého prostoru. Pracovala s rozpočtem 50 tisíc eur, za které se jí podařilo uklidit většinu ohořelých zbytků, špínu a nepořádek.

V tu chvíli nastal čas umělců, jako je čtyřiačtyř­icetiletý Malland. Zdivo mu bylo libovolně k dispozici. Na jeho graffitech se objevují samé aktuální náměty. Uprchlíci, kteří přistávají na italském pobřeží, nebo destrukce památek v syrské Palmýře.

Projekt se dočkal nadšené odezvy. I obyvatelé okolní římské čtvrti brzy ocenili, v jak krátké době toto pusté místo ožilo. Antonelli doufá, že současný umělec- ký projekt je jen pilotní výstavou, po které budou následovat další.

Potřebuje ale podporu politiků. Zprvu se mu podařilo přesvědčit Ignazia Marina, starostu za středolevo­u Demokratic­kou stranu. Mohli dokonce zaplatit architekta, který rozvrhnul obnovu komplexu. Pak ale přišly problémy. Starostu Marina dostihl korupční skandál, musel odstoupit. A boj o důvěru úřadů začal nanovo.

Loni zaujala místo v čele římské radnice poprvé žena. Právnička Virginia Raggiová, která zvítězila na kandidátce populistic­kého Hnutí pěti hvězdiček, se nakonec rovněž nechala pro projekt přesvědčit. Jenže i ji dostihly aféry. Policisté ji vyšetřují kvůli zneužitá pravomoci, takže má najednou jiné starosti.

Aktivisté z 999Contemp­orary přesto zůstávají optimistič­tí. Jejich rozpoložen­í ztělesňuje působivá Mallandova malba Světlo v temnotách.

Přestože měl industriál­ní komplex bývalé továrny lákavou polohu v centru italské metropole, od roku 1957, kdy byl i s okolním pozemkem opuštěn, jen chátral. Až donedávna.

 ?? Malby vytvořily iluzi chrámových vitráží. FOTO REUTERS ?? Umění na stěnách.
Malby vytvořily iluzi chrámových vitráží. FOTO REUTERS Umění na stěnách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia