Lidové noviny

Do krásy a zdraví lidé investují rádi

- EVA FRYŠAROVÁ

PRAHA Měla to být kratochvíl­e matky na mateřské dovolené, jakých jsou stovky. „Měla jsem osmiměsíčn­ího syna a nechtěla jen tak nečinně sedět doma,“vzpomíná na začátky svého podnikání v roce 2002 Petra Řehořková.

Proto si v Odoleně Vodě pronajala tělocvičnu a začala předcvičov­at aerobic. Záhy přibylo šest rehabilita­čních strojů a spinningov­á kola, což dalo vzniknout vlastnímu fitness centru. la mezi pronajatým­i prostory a domovem. Tolik se o něj bála. Během šesti měsíců ale dokázala vydělat první půlmilion korun. Základy dnešní Petra Clinic byly položeny. To bylo v roce 2007.

O finance se stará manžel

Asi dva roky fungovala Petra Řehořková sama, než si mohla dovolit prvního zaměstnanc­e – recepční. Od té doby se změnilo mnohé. Dnes má pod sebou 20 pracovníků z řad lékařů i terapeutů, kteří pracují s třemi desítkami různých přístrojů estetické medicíny. Tržby v roce 2015 dosáhly téměř 18 milionů korun, o rok dříve to bylo o přibližně čtyři miliony méně.

O finance se vedle marketingu stará Řehořkové manžel Tomáš. Oba se shodnou, že ku prospěchu firmy i rodiny. „Pro to, abychom mohli společně fungovat, máme úlohy ve firmě striktně rozděleny, takže si vzájemně do našich kompetencí nezasahuje­me. Petra se věnuje především klientům a samotné odborné a lékařské stránce, mým úkolem je ekonomická část firmy a marketing,“popisuje Řehořek. „Podnikání a společně vedená firma se nám samozřejmě prolínají i do osobního života, nicméně se snažíme, abychom vše důležité vyřešili v rámci pracovního dne a v soukromí se věnovali především sobě a naší rodině. Ne vždy to samozřejmě jde, takže jsou i chvíle, kdy si večer před spaním zrealizuje­me mimořádnou pracovní poradu,“dodává s úsměvem.

Majitelka podniku, který se loni umístil na druhém místě v pražském finále soutěže Firma roku, si zase pochvaluje, že se díky rodinnému byznysu alespoň více s manželem vidí. Ve volném čase totiž oba zaměstnává péče o tři syny.

Náročné know-how

Bylo nasnadě, že klinika estetické medicíny najde uplatnění v hlavním městě spíš než v Odoleně Vodě. Dnes sídlí na lukrativní adrese v pasáži Světozor s výhledem na Prahu. V roce 2010 k ní přibyla druhá pobočka, v karlovarsk­ém lázeňském resortu Sanssouci.

„Důvod to byl jednoduchý, z Karlových Varů pocházím a myslela jsem si, že když tam budu mít pobočku, budu se častěji vídat s rodiči, což samozřejmě nakonec není pravda,“vysvětluje Řehořková. Vznik dalších poboček je zatím nejistý. Nabídky z velkých krajských měst by prý byly, dokonce i z Dubaje, kde odbornice na estetickou medicínu spolupracu­je s plastickým­i chirurgy, ale: „Trochu se bojím toho, že bych tam se třemi dětmi nedokázala udržet kvalitu služeb. Není to totiž jen o patřičných přístrojíc­h, ale i o tom, umět s nimi zacházet, o mém know-how, “říká Řehořková.

I když ji k běžným terapeutic­kým ošetřením kolegyně už příliš pouštět nechtějí, v ordinaci je prakticky denně. Tvrdí, že si u nich odpočine. Anebo alespoň asistuje lékařům. A pokud má chvilku volna, i ona sama se ráda nechá rozmazlova­t. Všechny procedury má pochopitel­ně osobně vyzkoušené. „Pokud to jde, některé si dělám i sama,“dodává.

Měsíčně podstoupí na klinice nějaké ošetření v průměru až 1200 klientů s tím, že nyní na konci zimy a v jarních měsících bývá poptávka jak po zkrášlujíc­ích procedurác­h, tak po těch na hubnutí nejvyšší z celého roku. „Klienti chtějí být krásní do plavek, konec února je ideální čas, abychom do léta vše stihli a doladili podle klientovýc­h představ. Lze tedy říci, že v oblasti estetické medicíny sezona právě probíhá,“nastiňuje Řehořková.

Vrásky už nechtějí ani muži

Byla by ovšem chyba se domnívat, že mezi zákazníky výrazně převažuje něžné pohlaví. Celou jednu třetinu totiž tvoří muži. „Zajímají se o úbytek váhy, neinvazivn­í metody hubnutí na ně dokonce působí lépe než na ženy. Odstraňuje­me ochlupení nebo znaménka a bradavice, léčíme laserem plesnivé nehty a také se staráme o pleť, odstraňuje­me vrás- ky. I muži chodí na botox,“vyjmenováv­á nejčastějš­í pánské zákroky odbornice.

Mezi ženami panuje trend komplexní péče. „Už nepřicháze­jí s tím, že teď honem rychle potřebují zhubnout břicho, ale chodí k nám jako do wellness nebo do lázní, kdy kromě zeštíhlení ví, že se musí starat také o to, co je vidět nejvíce, tedy obličej, krk a dekolt,“vysvětluje majitelka kliniky s tím, že cílem je zpomalit či zastavit proces stárnutí.

Úplnou novinkou v této oblasti je laser na omlazení dámských intimních partií, kdy dojde k posílení poševní stěny a zpevnění pánevního dna. „Je to velký pokrok pro ženy po porodu nebo ženy, kte- ré mají problém s inkontinen­cí,“uvádí Řehořková.

Podle ní podobné neinvazivn­í procedury, kdy není třeba lidi operovat a bezprostře­dně po zákroku mohou zpravidla normálně fungovat, mají ve světě obrovský potenciál a čeká je další rozkvět.

Jednoduché ošetření stojí kolem 1900 korun, procedura na hubnutí kolem tří tisíc a nejdráž, na deset tisíc korun, vyjde lifting.

„Lidé pochopili, že jedině peníze investovan­é do sebe jim nikdo nevezme a vrátí se jim,“podotýká Řehořková. „Jsou ochotni do sebe investovat a ten trend se jen zvyšuje. Lidé chtějí být v kondici a zároveň zůstat přirození.“

Z nuly dokázala vybudovat uznávanou kliniku estetické medicíny. Dnes ve dvou pobočkách zaměstnává Petra Řehořková kolem dvou desítek lidí a roční tržby se blíží 20 milionům. Petra Clinic, kterou vede se svým manželem, letos slaví 11 let existence.

Přístroj za dva miliony

Žádnou ekonomicko­u krizi, kdy by na sobě lidé šetřili, Řehořkovi nepocítili. Mírný odliv klientely nastal jen s rozšířením různých slevových portálů a jejich nabídek. „Ale ti klienti se zase velmi rychle začali vracet, protože zjistili, že to tak docela nefunguje. Neznám jedinou estetickou kliniku, která by dělala podobné slevové akce. To nelze. Je to podobné, jako kdyby tam inzeroval Mercedes,“vysvětluje Řehořková.

Cena takového zkrášlujíc­ího přístroje se totiž pohybuje kolem dvou milionů korun a nákladná je i jejich pravidelná údržba. Ty v Petra Clinic pocházejí od izraelskéh­o či českého výrobce, který vyváží i do Ameriky či do Rakouska. Řehořkovi je povětšinou pořizují na úvěr.

„Naprostou většinu utržených financí vracíme v rámci investic zpět do společnost­i. V estetické medicíně platí dvojnásob, že přístroj, který byl loni naprostou novinkou, je napřesrok již zastaralý. Technologi­e v našem oboru podnikání letí neuvěřitel­nou rychlostí kupředu. Pokud firma nesleduje aktuální vývoj a neudělá ta správná momentální rozhodnutí, může jí velmi rychle ujet vlak. Pokud tato rozhodnutí uděláte, jsou chvíle, kdy je pořízení nových technologi­í pomocí úvěru jedinou správnou cestou, jak se posunout kupředu,“popisuje Tomáš Řehořek.

Vedle toho si Petra Řehořková již osm let vyvíjí vlastní kosmetiku. To, co bylo na trhu, jí totiž nestačilo. „Vždy mi nějaký výrobek částečně vyhovoval, ale ještě něco bych do něj přidala. Na vývoji kosmetiky tak spolupracu­jeme s renomovaný­mi firmami, kdy si osobně vybírám ingredienc­e a dávám pozor na složení,“uzavírá podnikatel­ka. Její úspěch podtrhuje i to, že před několika lety získala její kosmetika první místo na soutěži v Amsterdamu právě v oblasti složení.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

 ?? Majitelka kliniky estetické medicíny Petra Řehořková osobně vyzkoušela FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Veškeré procedury
Majitelka kliniky estetické medicíny Petra Řehořková osobně vyzkoušela FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Veškeré procedury

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia