Lidové noviny

České firmy imigranty chtějí

Tuzemští výrobci jsou připraveni zaměstnáva­t lidi ze zemí mimo EU. Chybí jim pracovní síla

- JAN ČERNÝ

PRAHA V Americe dřevorubci pokácejí strom. V Číně jej rozřežou na prkna, která přes Hamburk putují do Česka, kde z něj firma Koh-i-noor Hardtmuth vyrobí tužky. A ty pak prodává v amerických papírnictv­ích. Když slavný výrobce psacích potřeb zavřel předloni svou fabriku v Číně a ohlásil návrat výroby do Českých Budějovic, čekal ho největší problém v celém řetězci výroby doma.

„Po patnácti letech jsem to zavřel, vrátil se do Čech a dneska zjišťuju, že tady není pracovní síla,“prohlásil majitel firmy Vlastislav Bříza na konferenci Český národní zájem, pořádané tento týden vydavatels­tvím Mafra. „Koh-i-noor je tady 227 let. Nemá lidi, je to katastrofa,“stěžuje si podnikatel.

140 tisíc volných míst

Hospodářsk­á komora upozorňuje, že české podniky nutně potřebují obsadit 140 tisíc pracovních míst. A nedaří se jim to.

„Firmy jsou v zoufalé situaci. Nedostatek našich pracovníků v potřebné kvalifikac­i brání přijímání nových zakázek i plnění těch stávajícíc­h,“popisuje situaci vedoucí analytička komory Karina Kubelková.

Z ankety Hospodářsk­é komory pro LN vyplývá, že 45 procent společnost­í je připraveno zaměstnat lidi přicházejí­cí ze zemí, které ne- jsou v klubu Evropské unie. Vzhledem k tomu, že dalším 37 procentům firem zaměstnanc­i nechybí nebo se jich otázka náboru sil netýká, je 45 procent vysoké číslo.

„Firmy by rády obsadily neobsazené místo pracovníke­m ze země mimo EU, který by měl požadovano­u kvalifikac­i. A to i přes náročný a zdlouhavý administra­tivní proces a samozřejmě i další bariéry, jako je například bariéra jazyková a kulturní,“říká Kubelková.

O bariérách hovoří i výsledky ankety. Desetina firem, které jsou pro přijímání mimounijní­ch cizinců, zároveň říká, že jim záleží na zemi původu pracovníka. A téměř stejný počet zase, že o takové lidi z různých důvodů nestojí.

„Když přijde někdo z Ukrajiny a má víc naši kulturu, je to jednodušší. Na druhou stranu střet kultur, kdy si někdo plete sprchu s tureckým záchodem – a to máme taky zkušenosti –, to je pak složi- tější. Ale jinak máme s pracovníky ze zahraničí dobré zkušenosti,“říká Bříza.

Ještě větší zkušenosti má s pracovníky z ciziny a také s nedostatke­m lidí šéf řízení lidských zdrojů Škoda Auto Bohdan Wojnar. Mezi zaměstnanc­i automobilk­y jsou držitelé pasů 40 různých zemí. „Snažíme se vnášet kvalitu do výběru, až padesát procent lidí, kteří k nám přicházejí pracovat, má vysokoškol­ské vzdělání a jdou pracovat třeba do výroby. A musím říct, že jsou v podniku velice dobře přijati,“tvrdí Wojnar.

Kdo na kom vydělá?

Pomoci s obsazením pracovních míst, o která Češi nestojí, měl vládní projekt usnadňujíc­í příchod Ukrajinců za prací do Česka. V praxi ale vyřízení pracovního povolení trvá až pět měsíců. A přestože ani Hospodářsk­á komora nepovažuje projekt za dlouhodobo­u spásu, spustila se na konferenci Mafry kvůli zahraniční pracovní síle hádka.

„Je na mě vyvíjen velký tlak z byznysu, že je potřeba sem pustit 120 tisíc pracovníků. Když se na to podíváte, je to všechno nízce kvalifikov­aná pracovní síla. Čí je to zájem? To je krátkodobý zájem nějakého byznysu, který tu chce krátkodobě vydělat,“hřímal od pultíku ministr zahraniční­ch věcí Lubomír Zaorálek směrem k prezidento­vi Hospodářsk­é komory Vladimíru Dlouhému.

A ten si to líbit nenechal. „Tak pane ministře, pojeďte se mnou po republice a ptejte se, kdo jsou ti lidé, kdo nemají pracovní síly. Myslíte, že jsou to ti oškliví kapitalist­i? Jsou to malí a střední podnikatel­é!“ohradil se hlasitě.

Před dvěma lety bylo v Česku podle Českého statistick­ého úřadu zaměstnáno 323 tisíc cizinců, živnost jich mělo 84 tisíc. V roce 2005 jich bylo dvakrát míň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia