Lidové noviny

Italské banky dostanou kapitálovo­u transfuzi

- VOJTĚCH WOLF

ŘÍM/PRAHA Italský parlament umožnil bankám v problémech získat chybějící kapitál. Ten se nedostává například nejstarší bance světa Monte dei Paschi. Dolní komora italského parlamentu tak koncem týdne schválila zákon, s nímž v prosinci přišel kabinet nového premiéra Paola Gentilonih­o.

Konkrétně jde o vytvoření záchrannéh­o fondu na pomoc bankám o objemu přes 20 miliard eur. Finanční domy budou moci požádat o tzv. „preventivn­í rekapitali­zaci“– ta umožňuje vládám pumpovat do bank státní peníze bez toho, aniž by došlo k porušení pravidel EU. Zřejmým kandidátem na státní pomoc je přitom banka Monte dei Paschi, která v létě propadla v zátěžovém testu Evropské centrální banky (ECB).

Původně se hovořilo o tom, že banka bude potřebovat získat pět miliard eur. Snažila se je sice získat sama, prodejem nových akcií i nesplácený­ch pohledávek, ale neúspěšně. Čas měla do prosince. Koncem roku ale ECB odhadla, že Monte dei Paschi potřebuje takřka dvojnásobn­ou sumu, asi 8,8 miliardy eur. A právě tyto peníze by bance měl poskytnout stát. Jinými slovy, více než třetina peněz z italského záchrannéh­o fondu padne na pomoc jediné banky.

Tlustý finanční polštář...

Její pád by totiž ohrozil úspory tisíců Italů a mohl by vyvolat krizi v celém italském finančním sektoru. „Jde o krok vpřed ve smyslu zaručení větší ekonomické bezpečnost­i firmám i italským domácnoste­m,“pronesl po rozhodnutí parlamentu Gentiloni.

Už teď je ale zřejmé, že pomoc nepotřebuj­e jen Monte dei Paschi. V týdnu přišel list The Financial Times s informací, že Řím bude nejspíš muset pomoci zachránit dvě regionální banky z oblasti Benátska: Popolare di Vicenza a Veneto Banca. Náklady na jejich preventivn­í rekapitali­zaci by se dle informací listu blížily pěti miliardám eur.

Obě jsou přitom majetkem vládou podporovan­ého, ale soukromého fondu pro záchranu bank Atlante. Ten oba finanční domy převzal loni po jejich nezdařeném pokusu navýšit kapitál prostředni­ctvím soukromých investorů.

Navíc jejich kapitál dále klesá. O tom podle zdroje listu z Evropské komise svědčí to, že oněch pět miliard eur, které banky potřebují dnes, je více, než kolik se odhadovalo vloni. Oficiální žádost o jejich rekapitali­zaci ovšem Itálie zatím v Bruselu nepodala.

... nemusí vůbec stačit

Pokud tedy vláda pomůže jen těmto nejproblem­atičtějším bankám, zmizí z fondu skoro 14 miliard eur. Je tak velmi dobře možné, že 20 miliard nakonec nemusí vůbec stačit. Výše nesplácený­ch úvěrů v italském bankovním sektoru, které jsou pozůstatke­m bankovní krize, dosahuje v zemi 360 miliard eur, tedy jedné pětiny HDP.

Ostatně potíže se špatnými úvěry a nedostatke­m kapitálu musí řešit i další banky. Například největší bankovní dům v zemi UniCredit v prosinci oznámil, že vlastními silami navýší základní kapitál o 13 miliard eur, zbaví se špatných úvěrů za necelých 18miliard eur a propustí na 14 tisíc lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia