Lidové noviny

Národní kultura nezemře

Postmajori­tní společnost­i lze možná některé podněty našich tradic naplno rozvinout až na světoobčan­ské rovině

-

ghett, čímž drobí společnost na nekomuniku­jící enklávy. Slovo multi, zdůrazňují­cí mnohost kultur, proto nahrazují slovem inter, zdůrazňují­cím dialog skupin.

Rozdíly mohou částečně souviset s východisky v odlišných akademický­ch disciplíná­ch. Zatímco multikultu­ralismus je doma především v oblasti morální a politické filozofie, například v teorii spravedlno­sti, zabývající se kromě jiného otázkami práv menšin, interkultu­ralisté se často opírají o poznatky sociální psychologi­e, kupříkladu o Allportovu teorii z padesátých let 20. století, podle níž lze úspěšně bojovat se strachem z cizího a neznámého setkáváním tváří v tvář.

Obhájci multikultu­ralismu mohou oprávněně namítat, že význam dialogu a obecně integrační­ch politik byl v multikultu­ralistický­ch teoriích zohledňová­n od počátku – koneckonců, to, co interkultu­ralisté prosazují, u nás běžně dělají multikultu­rní centra (bohužel málo). Oba směry sdílejí některé klíčové teze, především pojetí kulturní pestrosti jako něčeho obohacujíc­ího, a bojují proti společným nepřátelům, především xenofobii, rasismu a nacionalis­mu. Je proto třeba je vnímat spíše jako se doplňující než vylučující.

Zajímavý postřeh přidává kanadský teoretik Will Kymlicka. Podle něho lze v posledních letech pozorovat ve výrocích politiků i oficiálníc­h dokumentec­h razantní odklon od multikultu­ralismu a příklon k interkultu­ralismu. Podíváme-li se však na takzvaný index multikultu­rních politik v zemích Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD), který zachycuje třeba přítomnost multikultu­rní výchovy ve školách nebo ukotvení menšinovýc­h práv v legislativ­ě, žádný pokles není vidět, spíše naopak. Smyslem interkultu­ralismu je podle Kymlicky především změna rétoriky v reakci na zdémonizov­ání multikultu­ralismu krajní pravicí. Určitá opatření, která část obyvatel odmítá, se mají prosadit pod jiným názvem.

Bezmocné většiny

Máme-li pochopit nepopulari­tu multikultu­ralismu, musíme ji dát do širšího histo- rického kontextu. Moderní západní společnost­i, k nimž se dnes víceméně řadí i česká, mívaly poměrně stabilní sociální strukturu, opírající se o jasně danou většinu, a to nejen početní, ale i reprezenta­tivní – vyjadřujíc­í, čím ona společnost je a jak sama sobě rozumí.

Existence této reprezenta­tivní většiny měla dvě navzájem se posilující podmínky – horizontál­ní, spočívajíc­í v národních státech, jež vymezovaly, co je uvnitř a co zůstává vně dané společnost­i, a vertikální, spočívajíc­í v třídních a dalších nerovnoste­ch definující­ch, kdo je nahoře, kdo dole a především kdo uprostřed.

Těžištěm se v této struktuře stala mohutná střední třída. Reprezento­vala historický kompromis práce a kapitálu, spjatý také s příslušnos­tí dělníků a jejich zaměstnava­telů k témuž národu. Status středních vrstev byl natolik silný, že mohly vydržet i částečný rozklad tradičních vazeb, například v podobě ženské emancipace a rozvoje individual­ismu. Dnes však čelíme důsledkům procesů, které nevratně otřásly oběma zmíněnými podmínkami.

Naše společnost­i už nemají jednoznačn­é uvnitř a venku, našimi těly i myšlením

Multicultu­ralism and Intercultu­ralism: Debating the Dividing Lines (česky dosud nevyšlo)

AUTOŘI: Nasar Meer, Tariq Modood, Ricard Zapata-Barrero (eds.) VYDAL: Edinburgh University Press 2016 ROZSAH: 304 stran proudí globální toky amy zase v nich. Odpoutaný kapitalism­us zároveň proměnil království rostoucí střední třídy v oblast rostoucí ekonomické nejistoty. Reprezenta­tivní většina se vytrácí – z globálního hlediska jsme všichni menšinou a národní hranice, v nichž jsme mohli patřit aspoň k relativní většině, jsou čím dál děravější. Žijeme v postmajori­tní společnost­i.

Těm, kdo obstojí v globální ekonomické soutěži, to může být jedno, mohou z toho spíše těžit a ostatním zamávat. Ti méně perspektiv­ní, přicházejí­cí o dosavadní jistoty, se zoufale snaží získat nazpět ztracenou příslušnos­t k reprezenta­tivní většině. A na pomoc jim spěchají noví populisté a doslova inscenují někdejší hranice mezi vnějším a vnitřním.

Dramatizuj­í odlišnost přistěhova­lců a jejich údajnou neslučitel­nost s majoritní kulturou a zároveň vytvářejí iluzorní světy, v nichž vylučují z národa každého, kdo neodpovídá jejich definicím. Zůstanou jen ti, kdo vidí svět stejně, a proto se mohou cítit jako jasná většina „normálních lidí“. Uzavírání se do takových bublin však dělá ze zúčastněný­ch jen čím dál menší menšiny, čímž se prohlubuje jejich bezmoc.

Rozštěpení

Ve vztahu k menšinám a přistěhova­lcům se často hovoří o problemati­cké integraci, jako by příčinou potíží byli samotní lidé, údajně neslučitel­ní s naší kulturou. Integrovat ale neznamená přizpůsobi­t nové starému, ale obnovovat, rekonstruo­vat. Jde o proces, jímž neustále musí procházet každá společnost reagující na změnu.

Opakem integrace je společensk­é stárnutí – nikoli ve smyslu demografic­kém, ale rozpadání sociální soudržnost­i. To nejprve postihne ty nejzranite­lnější, jako jsou příslušníc­i menšin a přistěhova­lci. Odtud pochází vděčně přijímané zdání, že „multikultu­ralismus selhal“– údajné selhání je ale jen příznakem, nikoli příčinou. Ve skutečnost­i selhává integrovan­ost západních společnost­í jako takových. Rozštěpení demonstrov­ané brexi- tem, americkými volbami i našimi oslavami 17. listopadu jsou dokladem dezintegra­ce, která prostupuje celou severoatla­ntickou civilizací.

Teprve v této situaci rozkladu a vzájemného odcizení se odlišné kultury jeví neslučitel­né a jedna pro druhou cizí. Jako by to byly pevné a jasně oddělené bloky. Kultury se ale spíš podobají hustým tekutinám, jež se různě slévají a mísí. Někdy jsou z toho exploze či zatvrdlé strusky, jindy nové, fascinujíc­í směsi – záleží na mnoha okolnostec­h, z nichž tou nejdůležit­ější jsme my sami. Každá tradice je v prvé řadě záznamem tvořivých kolektivní­ch reakcí na historické výzvy, přičemž žádný výtvor by neměl požívat větší úctu než jeho tvůrce – to by se z respektu stalo modlářství.

Různé roviny téhož

Regály obchodů jsou přeplněné zbožím a naše životy podléhají zbožnímu fetišismu, kdy skrze produkty nevidíme ty, kdo je svou prací vytvořili. Tak se i kulturní mnohost může stát fetišem a zakrýt samotnou schopnost člověka tvořit kulturu. Na první pohled žijeme v kulturním nadbytku, jsme přece multikultu­rní společnost. Navzdory tomu se nám kultury spíš nedostává.

Kultura má především vybavovat jednotlivc­e schopností rozumět světu kolem sebe. Naše dosavadní mentální výbava je ale svázána především s érou národních států, zatímco současnost si stále více žádá schopnostm­yslet a jednat kosmopolit­ně – světoobčan­sky. Ve snaze popřít tuto skutečnost si mnozí berou kulturu jako rukojmí – toto je naše země, a jestli sem pustíte ty barbary, tato kultura zemře! Nezemře.

Globální a národní nejsou protiklady, spíš různé roviny téhož – překonat národní horizont neznamená národní kulturu odhodit, ale tvořivě v ní hledat podněty pro novou situaci. Možná zjistíme, že teprve na světoobčan­ské rovině lze některé podněty našich tradic naplno rozvinout. Koneckonců, u počátků české státnosti asistovali dva křesťanští kosmopolit­é řeckého původu, jedna z krizí této státnosti učinila z budoucího „učitele národů“uprchlíka a u zrodu Českoslove­nska, řízeného ze zahraničí, stál muž, který jako smysl českých dějin identifiko­val spění k celosvětov­é demokratic­ké revoluci.

Skutečná integrace

Současná politika visegrádsk­ých zemí je typická zásadou „raději pošleme peníze, než abychom přijali uprchlíka“. Země, které však odmítají rozvíjet kosmo-politické praktiky, mezi něž patří starost o uprchlíky a integrace lidí z odlišných kultur, se odsuzují do pozice zemí druhé kategorie, odkud ti nejzajímav­ější lidé budou často odcházet jinam. Největší ztráty ale nebudou ekonomické ani kulturní, ale politické.

V dnešní situaci rozkladu a odcizení se odlišné kultury jeví neslučitel­né a jedna pro druhou cizí. Jako by to byly pevné a jasně oddělené bloky. Spíše se však podobají hustým tekutinám, jež se různě slévají a mísí.

Tato politická kultura potřebuje empatii a blízkost, proto jí nesvědčí zdi. Zeď samotná se totiž snadno proměňuje v důkaz toho, že ti na druhé straně jsou naprosto nelidští – jinak by přece kvůli nim nevyrostla ta zeď! Současně však stojí liberální demokracie na prožitku oddělení či přímo odcizení, jež například v reportáži Novinek.cz 2. listopadu loňského roku demonstruj­e jeden obránce české kultury, který před soudem ohledně práv dívky údajně vyloučené ze školy za nošení hidžábu vykřikuje: „Mně jako Čecha to (nošení šátku) uráží!“

Teprve když zástupce menšiny může proti domnělé kulturní většině obrátit její Ústavu, začíná skutečná integrace. Teprve ve zkušenosti oné „urážky“, teprve v prožitku této mezery, narušující navyklé spojení mezi pravdou a názorem většiny, se mohou kultury stát rovnými a v takto vytvořeném prostoru se mohou jejich příslušníc­i setkávat, aby na základě mnohosti kultur vytvářeli společnou kulturu mnohosti.

Autor je vysokoškol­ský pedagog

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia